Jerneja Jezernik je prejemnica nagrade mira


Literarno nagrado mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN, je na slovesnosti v Cankarjevem domu prejela Jerneja Jezernik za svoje raziskovanje in ohranjevanje dediščine Alme M. Karlin. Komisijo je prepričalo dolgoletno delo, s katerim je Jerneja Jezernik pozabljeno avtorico in svetovno popotnico s slovenskega izvora znova umestila na kulturni zemljevid današnje Srednje Evrope.

Jerneja Jezernik na predstavitvi knjige Alme Karlin Peš po domačih krajih, foto Marijan Zlobec

Podelitev nagrade in priznanj je potekala pod naslovom Samorastnice – graditeljice kulturnega prostora. Nagrajenka je poleg priznanja in finančne nagrade dobila tudi umetniško delo Huiqin Wang, slikarke in povezovalke slovenske in kitajske kulture, so zapisali v Ženskem odboru Slovenskega centra PEN.

Jerneja Jezernik

Ženski odbor Slovenskega centra PEN z nagrado mira že deset let opozarja na literarne ustvarjalke in obenem opozarja tudi na njihovo delovanje v širše družbeno dobro. Z nagrado opozarjajo na družbeno spolno neravnovesje pri podeljevanju nagrad ter poudarjajo ustvarjalke, ki so še vedno potisnjene na obrobje. Lani je nagrado, poimenovano po pisateljici in nekdanji predsednici Društva slovenskih pisateljev Miri Mihelič, prejela zbiralka in ohranjevalka kulturne dediščine aleksandrink Darinka Kozinc.

Za miro so bile letos poleg Jerneje Jezernik nominirane še Anja MugerliDušanka ZabukovecMirana Likar Bajželj in Vilma Purič, ki so prejele priznanja za svoje delo.

Spomenik Almi Karlin v Celju, foto Celje.info

Kot je v utemeljitvi spomnila strokovna komisija, ki ji je predsedovala Darinka Kozinc, v njej pa so sedeli še Tatjana Pregl Kobe, Zoran Pevec in Andrej Predin, je Jerneja Jezernik že kot diplomantka slovenščine in nemščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani s prevodi poskrbela, da so Almine knjige prišle med slovensko bralstvo. V slovenščino je prevedla 17 njenih knjig.

Alma Karlin s Popotnimi dnevniki med 1934 in 1936 Peš po domačih krajih

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja