V Slovenijo prihaja srbski režiser Goran Gajić


Mladinska knjiga vabi v sredo, 4. oktobra, ob 18. uri, v Knjigarno Konzorcij na pogovor o avtobiografiji legendarne filmske in gledališke igralke Mire Furlan Imej me rajši od vsega na svetu, ki je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi.

Naslovnica

Goranom Gajićem, uglednim srbskim režiserjem in soprogom preminule igralke, se bo pogovarjala vizualna umetnica Samira Kentrić.

Samira Kentrić

O avtorici: Mira Furlan (1955-2021), v Zagrebu rojena igralka hrvaških, judovskih in slovenskih korenin, prejemnica zlate palme za najboljšo žensko vlogo v filmu Oče na službenem potovanju. Leta 1991 je z možem, srbskim režiserjem Goranom Gajićem, emigrirala v Ameriko. Tam je začela pisati svojo avtobiografijo kot pismo sinu Marku, da bi razumel, kaj se je dogajalo pred njegovim rojstvom, in da bi spoznal domovino svojih prednikov.

Mira Furlan

O knjigiImej me rajši od vsega na svetu je izpoved igralke Mire Furlan (1955–2021), ene največjih filmskih in gledaliških igralk nekdanjega jugoslovanskega prostora, ki je ob izidu pretresla javnost in sprožila veliko polemik ter izzvala kar nekaj sicer zapoznelih opravičil. Pisati jo je začela, ko je morala sinu v šestem razredu pomagati pri domači nalogi z naslovom Zapuščina mojih prednikov in se je spraševala, kako naj mu predstavi družinsko zgodovino, ne da bi ga prestrašila. Igralkin judovski ded je namreč umrl v koncentracijskem taborišču Jasenovac, mama in oče sta bila zaprta na Golem otroku. Mira Furlan odkrito pripoveduje tudi o karieri, v kateri je spoznala vse obraze slave. Največja preizkušnja zanjo je bil čas vojne na Hrvaškem v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je, ker ni hotela prekiniti sodelovanja z beograjskim gledališčem, postala tarča medijske gonje.

Zakonca

Ko je emigrirala v ZDA, je sprva delala kot natakarica, njen mož pa kot selitveni delavec. Med tem je »doma« še kar potekal medijski linč, izhajali so članki z naslovi kot Tragična usoda velike hrvaške igralke in Težko življenje lahke ženske. Po številnih poskusih sta se oba z možem vrnila k svojemu poklicu. Njuna priredba Sofoklejeve Antigone v majhnem gledališču v Los Angelesu je prejela nekaj nagrad, mož Goran jo je prejel za režijo, Furlanova za izvedbo Antigone. Po vlogah v serijah Babilon 5 in Skrivnostni otok je ponovno postala mednarodno prepoznavna igralka. Po desetih letih se je vrnila na hrvaške odre.

Goran Gajić

Nastopila je v naslovni vlogi Evripidove Medeje v Gledališču Ulysess Radeta Šerbedžije, pozneje je sodelovala tudi z znanimi in v tujini nagrajenimi filmskimi režiserji, kot so Danis Tanović, Goran Marković in drugi. Leta 2021 je umrla v Ameriki za posledicami virusa Zahodnega Nila.

Goran Gajić

Pogovor o igralki Miri Furlan in njeni avtobiografiji Imej me rajši od vsega na svetu

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja