Tri novosti v dveh zbirkah Mladinske knjige


Pri založbi Mladinska knjiga so v zbirkah Nova slovenska knjiga ter Spomini in izpovedi izšla tri nova književna dela, ki jih bodo predstavili v četrtek, 1. junija, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, Slovenska 29 v Ljubljani.

V zbirki Nova slovenska knjiga je izšel novi roman Brine Svit Uporni bicikli, v katerem glavna junakinja, ki žaluje za izgubljeno ljubeznijo, pripotuje v Ljubljano ravno v času pandemije in petkovih kolesarskih protestov. Odkriva samo sebe in Ljubljano, drugačno od mesta njene mladosti. Srečanje z belgijskim novinarjem in ustvarjalnostjo civilne družbe, (da Slavoja Žižka niti ne omenjamo), pa vpliva na njeno razmišljanje in jo spreminja.

Brina Svit

Sedmo pesniško zbirko Lidije Dimkovske Mejno stanje je iz makedonščine prevedel Aleš Mustar in je četrta zbirka v slovenskem jeziku. Zanjo je pesnica v Makedoniji leta 2021 dobila ugledno nagrado bratov Miladinov. V njej se sprašuje o eksistencialnih in mejnih stanjih današnjega človeka in človeštva, o njegovih stiskah, paradoksih in upih. Kako torej ljubiti nepopolnega posameznika / sredi popolne množice?

Lidija Dimkovska

V zbirki Spomini in izpovedi je izšla avtobiografija Imej me rajši od vsega na svetu igralke Mire Furlan, ene največjih filmskih in gledaliških igralk nekdanjega jugoslovanskega prostora.

Hrvaška izdaja

Knjigo je napisala v angleščini po selitvi v Ameriko kot pismo sinu Marku, da bi razumel, kaj se je dogajalo pred njegovim rojstvom, prevedla jo je Tanja Bulajić. Drobno vlogo v njej ima tudi slikarka Zora Stančič, ki je knjigo že prebrala in bo delila z nami svoje vtise.

Mira Furlan na naslovnici izvirne izdaje v angleščini

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja