Berliozov Rekviem op. 5 v največjih dimenzijah


Na 6. zimskem festivalu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma napovedujejo enkratni koncerti dogodek: množično – s 300 nastopajočimi – izvedbo Rekviema op. 5 Hectorja Berloza. Koncert bo v četrtek, 2. marca, ob 19.30 uri v Gallusovi dvorani CD.

Koncert pripravlja legendarni nestor svetovnega dirigiranja, 87. letni Charles Dutoit, foto Marijan Zlobec

Tokrat se bodo z obsežnim izzivom spopadli Orkester in Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor Ave, Festivalski zbor Virtuozi in Zbor Münchenske filharmonije. Vodil jih bo maestro Charles Dutoit, kot solist bo nastopil tenorist David Jagodic.

Faustovo pogubljenje, foto Marijan Zlobec

  • Hector Berlioz je najbolj znan po delu Symphonie fantastique, zborovski simfoniji Roméo et Juliette in dramskem delu La Damnation de Faust
  • V prvotni izvedbi Rekviema je nastopilo 400 pevcev in igralcev, vključno z 20 pihali, 12 rogovi, več kot 100 godali in štirimi pihalnimi orkestri
  • Premiera leta 1837 je bila v celoti uspešna
  • Charles Dutoit je leta 2017 prejel zlato medaljo Kraljeve filharmonične družbe, eno najvišjih priznanj klasične glasbe

Charles Dutoit se je rodil v Lausani v Švici leta 1936. Tam je študiral in diplomiral na Conservatoire de musique de Geneve, kjer je prejel prvo nagrado za dirigiranje. Nato je na povabilo Alcea Galliera odšel na Accademio Chigiano v Sieno. V mladosti je pogosto obiskoval vaje Ernesta Ansermeta in se z njim osebno spoznal. Sodeloval je tudi s Herbertom von Karajanom v Luzernu kot član festivalskega mladinskega orkestra in študiral v Tanglewoodu.

Charles Dutoit, foto Festival Ljubljana

Dutoit je svojo profesionalno glasbeno kariero začel leta 1957 kot violist z različnimi orkestri po Evropi in Južni Ameriki. Januarja 1959 je debitiral kot profesionalni dirigent z orkestrom Radia Lausanne in pianistko Martho Argerich. Od leta 1959 je bil gostujoči dirigent Orchester de la Suisse Romande in Komornega orkestra Lausanne. Po tem je bil do leta 1967 dirigent Radia Zürich, ko je od Paula Kletzkega prevzel Berlinski simfonični orkester, kjer je ostal 11 let.

Medtem ko je bil vodja Bernskih simfonikov, je med letoma 1973 in 1975 dirigiral tudi Mehiškem nacionalnemu simfoničnemu orkestru in med letoma 1975 in 1978 Švedskim simfonikom iz Göteborga . Dutoit je bil glavni gostujoči dirigent Orkestra iz Minnesote v zgodnjih osemdesetih letih.

Leta 1977 je Dutoit postal umetniški vodja Orchester Symphonique de Montreal (OSM). Po besedah ​​glasgowske glasbene kritičarke Kate Molleson: “20-letna snemalna pogodba z založbo Decca je MSO naredila največkrat posnet orkester na svetu in najboljše od teh posnetkov – Ravelov La Valse in Daphnis et Chloe, Debussyjev La Mer, baleti Stravinskega iz francoskega obdobja — ostajajo neprekosljivi.” Odziv na Dutoitovo pridružitev Montrealskim simfonikom je bil pozitiven. Peter G. Davis je izjavil, da je Dutoit preoblikoval Montrealske simfonike. Revija New York Magazine je pisala podobno o Dutoitu in dodala, da je bil znan po zagovarjanju nove kanadske glasbe. Vsa ta leta je brez uspeha zahteval novo simfonično koncertno dvorano za Montréal. Dutoit je odstopil s položaja pri Montrealskih simfonikih aprila 2002 s takojšnjim učinkom, potem ko se je ceh glasbenikov iz Quebeca pritožil nad Dutoitovim »žaljivim obnašanjem in popolnim pomanjkanjem spoštovanja do glasbenikov«. Januarja 2018 je OSM priznal, da ignorira pritožbe glasbenikov glede verbalnega in ‘psihičnega nadlegovanja’ s strani Dutoita, ki segajo v devetdeseta leta. V OSM se je kot gostujoči dirigent vrnil šele leta 2016, na koncert v novi Maison Symphonique de Montreal

Dutoit je prejel več kot 40 mednarodnih nagrad in priznanj, vključno z dvema nagradama Grammy (ZDA), več nagadami Juno (Kanada), Grand Prix du Président de la République (Francija), Prix mondial du disque de Montreux (Švica), amsterdamsko nagrado Edison, nagrado japonske glasbene akademije in nagrado nemških glasbenih kritikov. On in OSM sta posnela veliko posnetkov za založbo Decca/London.

Dutoit je orkestru Philadelphia prvič dirigiral leta 1980. Od leta 1990 do 1999 je bil glasbeni vodja poletnih koncertov orkestra v Mannovem centru za uprizoritvene umetnosti. Od leta 1990 do 2010 je bil umetniški vodja in glavni dirigent poletnega festivala Philadelphia Orchestra v Saratoga Springsu v New Yorku. Leta 1991 je bil imenovan za častnega meščana mesta Philadelphia. Februarja 2007 je bil Dutoit imenovan za šefa dirigenta in umetniškega svetovalca orkestra za štiriletno pogodbo, ki je začela veljati septembra 2008. Po sklenitvi pogodbe v Philadelphiji leta 2012 ga je orkester imenoval za svojega dirigentskega nagrajenca. 

Od leta 1990 Dutoit vodi pacifiški glasbeni festival na Japonskem. Od leta 1991 do 2001 je bil Dutoit glasbeni direktor Orchestra National de France, s katerim je posnel številna dela in veliko koncertiral. Leta 1996 je bil imenovan za glavnega dirigenta in leta 1998 za glasbenega direktorja Tokijskega simfoničnega orkestra NHK. Za televizijsko mrežo NHK je posnel serijo dokumentarnih filmov za mlade “Mesta glasbe” v Benetkah, Sankt Peterburgu, Tokiu, Buenos Airesu (plus Rio de Janeiro in Manhaus), New Yorku, Dunaju, Budimpešti, Leipzigu, Dresdenu, Parizu in Londonu. Leta 1997 je postal častni častnik kanadskega reda. Je tudi eden od peščice nekanadskih državljanov, ki je veliki častnik Nacionalnega reda Quebeca.

Aprila 2007 je bil Dutoit imenovan za glavnega dirigenta in umetniškega vodjo Kraljevega filharmoničnega orkestra od leta 2009. Oktobra 2019 naj bi odstopil kot glavni dirigent RPO in prevzel naziv dosmrtnega častnega dirigenta orkestra, a je namesto tega odstopil januarja 2018. Med letoma 2009 in 2017 je bil Dutoit tudi glasbeni direktor festivalskega orkestra Verbier v Švici. Aprila 2014 je Dutoit prejel nagrado za življenjsko delo na podelitvi mednarodnih nagrad za klasično glasbo. Postal je tudi častni član Fundacije Igor Stravinsky v Ženevi in ​​Fundacije Ravel v Monfort l’Amauryju v Franciji. Septembra 2018 je bil Dutoit imenovan za glavnega gostujočega dirigenta Sanktpeterburške filharmonije, ki je začela veljati maja 2019. 

Konec leta 2021 se je Dutoit zaradi okužbe s covidom 19 umaknil iz načrtovanega abonmajskega koncerta Novega japonskega filharmoničnega orkestra.

86-letni Charles Dutoit mladostno dirigiral Berliozovo Faustovo pogubljenje

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja