Festival Ljubljana napoveduje 37. Slovenske glasbene dneve


Festival Ljubljana predstavlja praznik slovenske glasbe. Letošnji Slovenski glasbeni dnevi, ki že 37 let združujejo slovensko sodobno glasbeno ustvarjalnost ter gradijo na temeljih glasbene dediščine našega prostora, bodo med 21. in 26. marcem postregli s šestimi koncerti in Mednarodnim muzikološkim simpozijem.

Na otvoritvi 21. marca bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pod vodstvom dirigenta Davorina Morija zaigral Simfonični orkester RTV Slovenija.

Dr. Primož Kuret, foto Marijan Zlobec

Dan kasneje se bomo v Slovenski filharmoniji poklonili najvidnejšemu slovenskemu muzikologu dr. Primožu Kuretu, na Koncertnem ateljeju DSS pa bosta 23. marca v Viteški dvorani Križank nastopila sopranistka Maria Leben in harmonikar Klemen Leben. Na tradicionalni Noči slovenskih skladateljev, prav tako v Viteški dvorani Križank, bomo 24. marca prisluhnili Pihalnemu kvartetu Ariart in Godalnemu kvartetu Dissonance, naslednji večer pa se bo v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice predstavil Ansambel musica cubicularis. 

Kolaž nastopajočih

Letošnji praznik slovenske glasbe bodo 26. marca zaključili v Viteški dvorani Križank z nastopom mezzosopranistke Barbare Jernejčič Fürst in Kvarteta Airborne Extended.

Eden zadnjih nastopov dr. Primoža Kureta v javnosti, foto Marijan Zlobec

Mednarodni muzikološki simpozij, ki bo na sporedu 23. in 24. marca na Akademiji za glasbo in v Viteški dvorani Križank, bo obravnaval glasbeno kritiko nekoč in danes. 

Dr. Helmut Loos iz Leipziga, dr. Jernej Weiss, dr. Primož Kuret in dr. Hartmut Krones z Dunaja, foto Marijan Zlobec

Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim. Za Koncertni atelje DSS in Noč slovenskih skladateljev so na voljo brezplačne vstopnice pri blagajni Križank, na Mednarodni muzikološki simpozij je vstop prost.

Poslovil se je muzikolog dr. Primož Kuret, ustanovitelj Slovenskih glasbenih dnevov

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja