Na Berlinalu prva slovenska knjiga Zakaj ne pišem


Organizatorji mednarodnega filmskega festivala v Berlinu – Berlinale Co-Production Market so obvestili javnost, da je knjiga slovenske avtorice Dijane Matković Zakaj ne pišem, ki je izšla pri Cankarjevi založbi, uvrščena med enajst izbranih literarnih predlog, ki bodo 20. februarja 2023 predstavljene v Berlinu v okviru prireditve Books at Berlinale in v sodelovanju s Frankfurtskim knjižnim sejmom.

Dijana Matković, foto spletni profil

Avtofikcijski, esejistični roman Zakaj ne pišem, ki je tudi v Sloveniji velika leposlovna knjižna uspešnica, toplo sprejeta tako pri bralcih kot tudi literarnih kritikih, je bil izbran med 190 naslovi iz več kot 30 držav. Gre za prvi slovenski knjižni naslov doslej, ki ga je žirija uvrstila v ožji izbor. V obrazložitvi je komisija zapisala, da so pri vseh izbranih naslovih prepoznali velik potencial za možnost adaptacije v film in televizijsko nadaljevanko. Založbe in literarne agencije bodo naslove predstavile več kot 550 producentom in investitorjem koprodukcij. Knjigo Dijane Matković bo v Berlinu predstavila Senja Požar, ki je v Mladinski knjigi pristojna za prodajo avtorskih pravic v tujino. Preostali izbrani knjižni naslovi prihajajo iz Avstrije, Francije, Nemčije, Mehike, Nizozemske, Španije, Velike Britanije in Norveške.

Dijana Matković

Več o romanu Zakaj ne pišem in avtorici Dijani Matković

Avtofikcijski, esejistični roman Dijane Matković Zakaj ne pišem s prizori iz avtoričinega življenja, ki so močno prepleteni z družbeno in literarno refleksijo, pripoveduje o silnicah, ki tistim od spodaj onemogočajo eksistenco in ustvarjanje. Toda prav lahko bi bil naslov tudi Zakaj pišem, saj obenem pokaže, da se lahko krivicam zoperstavimo s preseganjem in spajanjem identitet v razredno zavest in z ustvarjanjem širše, solidarne skupnosti.

Gre za roman tega trenutka, roman družbe poznega kapitalizma 21. stoletja, ki mu je Dijana Matković našla jezik – odkrit do bolečine, prežet z analitičnim dvomom in bojevit v svoji zahtevi po resnici. Knjiga Zakaj ne pišem, ki jo je uredil Aljoša Harlamov, je pri Cankarjevi založbi izšla leta 2021.

Nimam kam iti in se nimam kam vrniti. Kam naj bi šla? V stanovanje, ki ga že lep čas ne morem plačevati? Še en krog skozi mesto, s katerim sva si že davno vse povedala? Od tu naprej ni ničesar.

https://www.berlinale.de/…/news-press-releases/228130.html

Dijana Matković, (r.1984, Novo mesto) je v času študija primerjalne književnosti sourejala časopis Izmus, potem je postavila in urejala Airbeletrino. Piše ali je pisala za časopise Delo, Dnevnik, Le Monde Diplomatique, Mladino, Poglede, Playboy… Bila je izvršna urednica tiskane in spletne edicije Življenje na dotik (EPK, MB, 2012). Leta 2013 je postavila družbeno angažirani portal Državljanska odgovornost. Isto leto je objavila žanrsko hibridni prvenec V imenu očeta (Goga, 2013), ki je bil nominiran za prvenec leta in pospremljen z glasbeno-literarnim nastopom v Kinu Šiška. Urejala je portal Odkrito povedano za Nacionalni svet za kulturo. Bila je vodja programa Duštva slovenskih literarnih kritikov in članica programskega odbora Slovenskih dnevov knjige. Za več slovenskih založb prevaja leposlovje iz jezikov nekdanje skupne države. Uredila je zbirko esejev domačih in tujih piscev o strahovih, fobijah in anksioznosti z naslovom Antologija tesnobe (LUD Literatura, 2016). Moderira in organizira simpozije (“Kakšen nov medijski model potrebuje Slovenija?”, Kino Šiška, 2014), pogovorne večere in okrogle mize o medijih, družbi in kulturi. Leposlovje objavlja v osrednjih in za literaturo specializiranih slovenskih medijih in medijih na področju bivše Jugoslavije. Od leta 2020 ureja spletni portal Disenz.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja