Nove knjige pri Slovenski matici


Slovenska matica je v zadnjem obdobju, predvsem pa odkar je redno financirana iz državnega proračuna, kar je zasluga nedanjega kulturnega ministra Antona Peršaka, vsestransko aktivna. Tokrat vabijo na predstavitev novih knjižnih izdaj Slovenske matice, ki bo v četrtek, 20. oktobra, ob 11. uri v dvorani SM na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani.

Naslovnica

Na novinarski konferenci bodo predstavili pet knjig, ki so v zadnjem obdobju izšle pri Slovenski matici. Še posebej so ponosni, da je večina knjig posvečena slovenskim ustvarjalcem, slovenskemu jeziku in književnosti.

Veno Pilon – V kavarni

Med njimi so poljudno-strokovno delo Ali bereš Cankarja? dr. Vesne Mikolič, monografija o Venu Pilonu dr. Miklavža Komelja in dr. Irene Mislej Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij. Veno Pilon med podobo in besedoIdrijska knjiga s pričevanji o Idriji, njeni zgodovini in njenih prebivalcih, ki jo je uredila mag. Milanka Trušnovec, ter ponatis prvega dela Mojih spominov Ivana Hribarja.

Med prevodnimi deli bodo predstavili pesniško zbirko Ericha Frieda Je kar je pravi ljubezen, ki jo je prevedel Štefan Vevar, spremno besedo pa je napisala Tanja Petrič.

Dr. Vesna Mikolič

Vstop v branje Ivana Cankarja preko ključnih besed

Poljudno-strokovno delo Ali bereš Cankarja? dr. Vesne Mikolič, redne profesorice in znanstvene svetnice na področju jezikoslovja, esejistke in publicistke, tako mladim kot starejšim bralcem, med slednjimi še posebej učiteljem, skuša približati Cankarjevo poetiko na način, da bodo radi vstopali v njegov svet. Izhodišče novega branja Cankarjevih del je predpostavka, da je vsako umetniško govorico treba razumeti, tako kot moramo razumeti vsak jezik, ki ga želimo uporabljati. Tako kot se jezika učimo s samo rabo, tako tudi v književni svet nekega avtorja vstopamo z branjem samim. Delo prinaša svež, inovativen pristop za doseganje večje bralne pismenosti in zmožnosti za branje tudi zahtevnejših literarnih besedil. Delo opisuje nove bralne strategije, namenjene tako učiteljem in učencem pri obravnavi Cankarja v šoli kot širšemu bralstvu, ki ga zanima delo Ivana Cankarja. V literarni opus Ivana Cankarja se bodo bralci naučili stopati preko teorije ključnih besed, iz katere izhaja inovativni pristop k branju Cankarja. Izrazne in oblikovne značilnosti monografskega dela, ki temelji na terminologiji teorije ključnih besed, ustrezajo vsem znanstvenim standardom. Istočasno pa avtorica s konkretno obravnavo posameznih Cankarjevih del, ki jo izpelje na jasen, razumljiv način, dosega širšo uporabnost dela tako v šoli kot izven nje.

Naslovnica

Slovenska matica je z Venom Pilonom povezana od leta 1965

Slovenska matica je leta 1965 izdala avtobiografijo Vena Pilona Na robu, v letu 2022 pa se je poklonila temu velikemu umetniku z monografijo Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij, ki predstavlja Vena Pilona v sliki in besedi karseda celostno, ne le kot slikarja in fotografa, pač pa tudi kot pesnika, esejista in pretanjenega premišljevalca. Spremljevalni besedili in izbor Pilonovih slik, esejev in pesmi sta delo uglednih poznavalcev njegovega življenja in dela dr. Irene Marije Mislej in dr. Miklavža Komelja. Knjigo sta zasnovala kot preplet avtorskih esejev o Pilonovem življenju, razpetim med rodno Slovenijo, Parizom in drugimi evropskimi mesti, ter njegovega dela, ki zrcali nemirnega ustvarjalnega duha. Monografija prinaša Pilonove najbolj reprezentativne eseje, prvič v takem obsegu pa lahko prebiramo tudi njegove pesmi. Besedila dopolnjujejo številne celostranske reprodukcije Pilonovih slik in fotografij ter tudi manjše reprodukcije, ki kot medbesedilne vinjete spremljajo tekste.

Naslovnica

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja