Beletrinin juriš na poletno branje


Študentska založba Beletrina nam ne pusti, da bi odšli na počitnice brez kakšne njene knjige iz zadnjih mesecev, tednov ali dni. Komaj so predstavili Vitomila Zupana, Lojzeta Kovačiča, Dušana Jovanovića, Josipa Ostija, Dušana Merca, Emila Filipčiča, Gorazda Kocjančiča, Feliksa Pohla in Marjana Tomšiča, pa Jurija Hudolina, ob seveda številnih prevodih, že je Bronja Žakelj v finalu za kresnika, jutri bo predstavljena nova knjiga Marka Hrena, v četrtek pa še druge novosti.

Hren unnamed (74).jpg

Marko Hren, foto Beletrina

Predstavitev knjige Duhovno vodstvo v Sloveniji nekoč in danes Marka Hrena bo jutri, v torek, 11. junija, ob 17.30 v dvorani Slovenskega etnografskega muzeja na Metelkvi 2 (drugo nadstropje). Pogovor bo vodila Ljerka Bizilj.

Hren 1 unnamed (74).jpg

Nova knjiga Marka Hrena

Knjiga odseva izkušnjo soočenja z duhovnostjo doma in v svetu. Avtor je pristaš transverzalne duhovnosti, ki spričo izgube stika z izvirnimi naravoverskimi kozmologijami pri evropskih narodih iskalcem resnice o sebi in svetu pomaga odkriti svoj in skupnostni sveti hram. Hren problematizira učinke kolonialnega refleksa, ki so vzpostavili prevladujočo kulturo plenilstva in še vedno stojijo na poti udejanjanju politik trajnostnega razvoja. Razkriva izvorni pomen besed in geografske točke posebnega pomena v tradicionalnem naravoverju ter napoveduje prenovo duhovnosti v Sloveniji.

Marko Hren (1959), eden osrednjih akterjev demokratične opozicije v času osamosvajanja Slovenije, ustanovni direktor Mirovnega inštituta in pobudnik konverzije vojašnice na Metelkovi v kulturni center, dolgoletni urednik Vodnarjevega lista, prvega glasnika duhovnih gibanj v Sloveniji, pobudnik in soustanovitelj prve etične trgovine v jugovzhodni Evropi 3Muhe, ustanovitelj in vodja Svetovnonazorske kozmološke skupnosti UPASANA Sanjava prostost duha. Dela v Službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Pibernik unnamed (74).jpg

Knjiga pogovorov Dohojene stopinje

Beletrina pa bo v četrtek predstavila še nekaj knjig, med njim dolgo pričakovano in še veliko več časa nastajajočo izpoved slovenskega pisatelja in dramatika, Prešernovega nagrajenca Zorka Simčiča, s katerim se je za knjigo Dohojene stopinje pogovarjal profesor France Pibernik. Oba sta že presegla devetdeset let in potemtakem imata desetletja in desetletja dolge življenjske izkušnje, ki jih ne gre bralsko zamuditi.

France Pibernik, odličen poznavalec slovenske emigracije, predvojnega, medvojnega in povojnega časa, ne le literarnega ali kulturnega, v knjigi osvetljuje življenje in ustvarjalnost Zorka Simčiča, ki odgovarja živo in natančno, kot bi se dogodki odvijali pred nami. Odpirajo se stare rane, nekatere že dobro zaceljene in prečiščene, druge žive in skeleče. Iz Maribora potujemo v medvojno Ljubljano, Celovec, Trst, Rim, v Argentino in nazaj v Ljubljano, medtem pa listamo Simčičevo ustvarjalno bogato življenje. Zelo zanimiva, a kritična je Simčičeva ocena Edvarda Kocbeka, sorazmerno malo pa je govora o vodilnih komunistih ali o škofu Rožmanu ali obeh domobranskih prisegah Hitlerju… Poleg slovenske emigracije v Argentini je dragocena podoba literarne medvojne Ljubljane in številnih danes že manj znanih ali celo pozabljenih imen.

thumb_2354_book_big.jpg

Maribor paralaksa

Knjiga Jerneje Ferlež in Petra Rezmana Maribor paralaksa je plod za to priložnost domišljenega koncepta soavtorstva etnologinje in pisatelja. Skozi fotografije, dokumentarne podatke in literarno domišljijo sta spletla deset zgodb o Mariboru in širnem svetu. Realni posamezniki se prelivajo v literarne like in se gibljejo med dokumentarnimi dejstvi in njihovimi, prav zanje izmišljenimi, nadgradnjami. Odzivajo se nanje kot so se in kot bi se nemara lahko.

thumb_2358_book_big.jpg

Tri smrti

Roman Tri smrti slovenske pisateljice Gabriele Babnik ima tridelno strukturo in se navezuje na knjigo Marie N‘Diaye Tri močne ženske. V prvem delu beremo glas Afričanke, Mame, katere brat se, ko jim umre mati, vrne iz Evrope. Drugi del pripoveduje o Idi, katere oče, nekdanji dopisnik za Afriko in Bližnji vzhod, je v Ouagadougouju v Burkina Fasu naredil samomor. Tretji del, ki je prepleten s prvima zgodbama, je fikcijska biografija Mariam Sankara, vdove po Thomasu Sankari, čigar truplo je bilo pred več kot tridesetimi leti vrženo na smetišče. Vse tri zgodbe tematizirajo različne tipe migracij, torej vrnitev iz Evrope v Afriko. Skozi roman sledimo niti smrti in mrtvim v življenju tistih, ki so preživeli. V prvi zgodbi je tematiziran rasistični odnos do temnopoltega moškega v evropskem okolju, zaradi česar se ta odloči vrniti v svoje izvorno okolje, pri čemer s seboj odpelje otroka, v drugem kolaps slovenske medijske krajine od devetdesetih let dalje, v tretjem delu pa obravnava žensk v revolucionarnih časih ter rivalstvo med ljubeznijo in politiko.

thumb_2356_book_big (1).jpg

Kriminalka Tisto

Kultna kriminalka Tisto Stephena Kinga, po kateri je bila leta 2017 posneta istoimenska filmska uspešnica (letos sledi nadaljevanje), je končno v slovenščini po zaslugi dr. Marka Košana. Sedem najstnikov doživi grozljivo izkušnjo v domačem kraju Derry v ameriški zvezni državi Maine. Spopasti se morajo z nečim groznim, kar že stoletja ustrahuje in mori. Vsakih 27 let se zbudi in se hrani z ljudmi, najraje z otroki. Ko Georgie postane žrtev, se njegov brat Bill in šest njegovih prijateljev odloči, da bodo izsledili zlo. Skoraj trideset let kasneje se groza ponovi. Že odraslih sedem prijateljev se vrne, da bi enkrat za vselej obračunali s tistim. Kljub nevarnostim jih nazaj vleče takšna sila, da se ji ne morejo upreti …

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja