Stoječe ovacije za Orkester Slovenske filharmonije na Dunaju


Orkester Slovenske filharmonije je v sredo, 19. junija, nastopil v Veliki dvorani Musikvereina. Na odru se mu je pridružil tudi pianist Alexander Gadjiev.

Direktor SF Matej Šarc in slovenski veleposlanik Aleksander Geržina z ženo, diplomatko Gajo Perič, fotografije Jaka Babnik

Slovenska filharmonija se je v sredo, 19. junija, vnovič predstavila v Veliki dvorani Musikvereina na Dunaju. Koncert sta soorganizirala Veleposlaništvo Republike Slovenije v Avstriji in Slovenski kulturno-informacijski center SKICA Dunaj ter z njim tudi obeležila dan državnosti in 20. obletnico članstva Republike Slovenije v Evropski uniji in zvezi NATO. Na koncertu je nastopil Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Douglasa Boyda, ki je leta 2020 za glasbene zasluge prejel prestižno nagrado – veliko medaljo mesta Pariz (Grand Vermeil Médaille de la Ville de Paris), trenutno pa je umetniški vodja Opere Garsington.

Slovenski veleposlanik Aleksander Geržina med pozdravnim nagovorom

Orkester Slovenske filharmonije je pred napolnjeno dvorano najprej zaigral iskrivo simfonično pesnitev Bela krajina Marjana Kozine, prvega direktorja Slovenske filharmonije. Nato se mu je na odru pridružil Alexander Gadjiev, eden najpomembnejših predstavnikov modernega evropskega pianizma, ki je leta 2021 osvojil prvo nagrado na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Sydneyju ter drugo nagrado in posebno nagrado Krystian Zimerman za najboljšo izvedbo Chopinove sonate na Chopinovem tekmovanju v Varšavi.

Alexander Gadjiev

Z Orkestrom Slovenske filharmonije je Alexander Gadjiev prvič po izjemnem uspehu na Chopinovem pianističnem tekmovanju nastopil že konec maja na šestem, zadnjem koncertu abonmaja Same mogočne skladbe ter z njim zopet zaigral tudi na Dunaju. S sestavom je izvedel Koncert za klavir in orkester v fis-molu, op. 20 Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina in se po daljšem aplavzu občinstvu zahvalil še z dvema dodatkoma, Mazurko v cis-molu op. 63 št. 3 Frédérica Chopina in Skrjabinovo Etudo v cis-molu, op. 42. št. 5.

Alexander Gadjiev

Dogodek je po odmoru zaokrožila živopisna Simfonija št. 5 v Es-duru, op. 82, ki spada med najbolj priljubljena orkestrska dela Jeana Sibeliusa, po stoječih ovacijah pa se je Orkester Slovenske filharmonije od poslušalcev poslovil s Slovanskim plesom št. 3 Antonína Dvořáka.

Dirigent Douglas Boyd

S koncertom v Veliki dvorani Musikvereina je Slovenska filharmonija slavnostno zaokrožila svojo koncertno sezono 2023/24. Dogodka se je udeležilo tudi veliko število visokih gostov iz Avstrije in Slovenije, med drugim tudi gostitelj veleposlanik Aleksander Geržina, ki je po koncertu izpostavil: »Gostovanja Orkestra Slovenske filharmonije s pianistom Alexandrom Gadjievim v eni najprestižnejših glasbenih institucij na svetu je zagotovo izjemna promocija naše države in njene kulture. Česa boljšega si na Dunaju kot glasbenem centru sveta, ne bi mogli želeti. Koncert je tudi poklon dnevu državnosti ter 20-letnici članstva Slovenije v EU in zvezi NATO, povezali pa smo ga tudi z Evropsko prestolnico kulture 2025 Nova Gorica/Gorizia. V dogodek je bilo v zadnjem letu vloženega veliko dela in priprav s strani veleposlaništva in SKICA, nanj smo lahko upravičeno ponosni.« (Po tiskovnem sporočilu).

Alexander Gadjiev

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja