Cukrarna načrtuje razstavo Marine Abramović in Ulaya


V Cukrarni napovedujejo razstavo umetnikov Ulaya in Marine Abramović, ki jo v sodelovanju s Fundacijo Ulay in Leno Pislak ter arhivom Marine Abramović in Sydney Fishman, kurirata umetniška vodja Cukrarne, Alenka Gregorič, in profesorica dunajske Akademije likovnih umetnosti, Felicitas Thun-Hohenstein.

Tiskovna konferenca v Cukrarni, foto Marijan Zlobec

Razstava Art Vital, v sklopu katere bodo predstavili skupno delo in življenje priznanega umetniškega tandema, bo ponudila prvi večplasten vpogled v obdobje med letoma 1976 in 1988, v kanoničnih dvanajst let skupnega življenja in ustvarjanja Ulaya in Marine Abramović, ključnih akterjev performativne umetnosti.

Felicitas Thun-Hohenstein se je oglasila po videu

Razstavo sta na novinarski konferenci predstavili kustosinji razstave Alenka Gregorič, umetniška vodja Cukrarne, in preko video povezave z Dunajem Felicitas Thun-Hohenstein, profesorica na Inštitutu za teorijo umetnosti in kulturne študije na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju.

Blaž Peršindirektor Muzeja in galerija mesta Ljubljane

Predstavnike medijev je pozdravil Blaž Peršindirektor Muzeja in galerija mesta Ljubljane, ki je poudaril, da bo v času trajanja razstave Art Vital minilo 50 let od začetka skupnega ustvarjanja Ulaya in Marine Abramović. Otvoritev bo 30. novembra 2025, na rojstni dan obeh umetnikov. Poudaril je, da je razstava Art Vital v Ljubljani, kjer je Ulay preživel zadnjih 12 let svojega življenja in leta 2017 tudi razstavljal na razstavi Jaz, drugi v Mestni galeriji Ljubljana, ki jo je prav tako sokurirala Alenka Gregorič.

Alenka Gregorič

O pripravah na razstavo je spregovorila Alenka Gregoričumetniška vodja razstave in sokustosinja razstave, ki pravi, da razstava ne bo le celosten prikaz življenja in dela umetnikov, katerih praksa je že zdavnaj postala del umetnostno zgodovinskega narativa dvajsetega stoletja, temveč bo predstavila tudi čas, v katerem je radikalna gesta in uporaba lastnega telesa predstavljala kritiko družbe in umetnostnega sistema, ki je zapadel v komodifikacijo umetnosti in posledično umetnikov.

Razstava ne bo zasnovana kronološko, temveč se bo osredotočila na prikaz njunega nomadskega načina življenja, ki je ključno zaznamoval predvsem prva leta njunega skupnega delovanja. Prikazana bo njuna osebna arheologija v prepletu s transkulturnimi in transhistoričnimi vsebinami, zbranimi z vseh koncev sveta. Predstavljene bodo vse faze njunega sodelovanja in teme, ki sta jih pri tem raziskovala. Poleg kultnih dogodkov, zabeleženih v video dokumentaciji, fotografskih serijah in memorabilijah, bo razstava obogatena z efemernim in arhivskim gradivom, kot so fotografije, posnetki, glasbeni seznami, knjige, pisma in celo osebni zapiski, ki doslej še niso bili predstavljeni javnosti.

Posebnost na razstavi bo kombi, v katerem sta se nekoč vozila Abramović in Ulay. Ker kombi ni več vozen, ga bodo iz Amsterdama pripeljali.

Ob razstavi bo potekal niz dogodkov, vključno z rekonstrukcijami performansov, filmskimi projekcijami in pogovori, ki bodo poudarili pomembnost njune zapuščine na področju sodobne umetnosti.

Izdali bodo tudi ponatis legendarnega kataloga Relation Work and Detour (Relacijsko delo in preusmeritev), ki sta ga umetnika leta 1980 izdala v samozaložbi, ter obsežen katalog aktualne razstave; ta bo pospremljen z bogatim arhivskim in dokumentarnim vizualnim gradivom ter z besedili vidnejših mednarodnih teoretikov.

Na novinarski konferenci je mag. Mateja Demšičvodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana, poudarila, da je bila prenova Cukrarne zasnovana v kontekstu koncepta urbane obnove Ljubljana. Cukrarna je po njenem mnenju presegla pričakovanja ne le po obisku, ampak tudi s svojim programom, razstava Art Vital pa bo Ljubljano še bolj pozicionirala na mednarodnem umetnostnem zemljevidu.

Ulay / Marina Abramović: Breathing In/ Breathing Out. Marec, 1978, Stedelijk Museum, Amsterdam (performans, 16 minut) 

Kakšni bodo stroški razstave in kdo jih bo pokril, na tiskovni konferenci nismo slišali. Se pa pogovarjajo o možnih predstavitvah razstave še kje drugje. Razstava bo tako velika, da bo zasedla vse prostore Cukrarne, od drugega nadstropja do kleti.

Vstopnice za razstavo bodo na voljo v začetku 2025, takrat pa bodo obiskovalci lahko dobili tudi informacije o ceni. Obiskovalci se lahko že sedaj prijavijo na Art Vital newsletter na spletni strani www.cukrarna.art, kjer jih bomo obveščali o najnovejših informacijah glede razstave, tudi o dnevu začetka prodaje kart in njihovi ceni.

Organizatorji pričakujejo veliko mednarodnega občinstva.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja