Začenja se že 36. Imago Sloveniae – Podoba Slovenije


Nacionalni projekt Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, ki je nastal na pobudo pianista prof. Primoža Lorenza ob pomoči violinista, prof. Tomaža Lorenza in ekonomista, prof. dr. Bogomirja Kovača, še pred slovensko osamosvojitvijo, zacvetel pa z njo, je eden največjih kulturnih projektov v Sloveniji.

Tiskovna konferenca, vse fotografije Marijan Zlobec

Njegovo osnovno poslanstvo: oživljanje kulturne podobe slovenskih gradov, graščin, palač, dvorcev, starih mestnih jeder…z bogastvom slovenske in mednarodne glasbene kulture, se dogaja vsako leto in hkrati opozarja, da potekajo obnove slovenske arhitekturne in kulturne dediščine prepočasi. O tem ne nazadnje priča sorazmerno majhno število lokacij, kjer se festival dogaja, čeprav so bile prvotne vizije velike.

Jan Kern predstavlja program

Vseeno pa Imago Sloveniae – Podoba Slovenije letos obeležuje 36 let uspešnega in neprekinjenega delovanja na področju kulture, kar ga avtomatično uvršča med najpomembnejše slovenske in mednarodne festivale pri nas.

O tem so spregovorili na novinarski konferenci v Mestnem muzeju, kjer bo sicer potekalo kar precej koncertov. Predstavili so programske usmeritve letošnjega Mednarodnega festivala Imago Sloveniae – Podoba Slovenije in Poletja v stari Ljubljani, katerih slovesna otvoritev bo v ponedeljek, 10. junija, ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Jan Kern in Daša Černe

Sogovorniki in predstavitelji festivala ter programov so bili: Jan Kern, umetniški direktor Imaga Sloveniae, Daša Černe in Jakob Barbo, izjemna mlada dirigenta, pod čigar taktirko bo potekal letošnji otvoritveni koncert, izr. prof. dr. Drago Kunej, znanstveni sodelavec ZRC SAZU, vodja mednarodnega simpozija V novi preobleki: Ljudskoglasbena in plesna preporodna gibanja, Barbara Mihelič, direktorica ZOO Ljubljana, Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Tatjana Novak, direktorica medijskega podjetja Press Clipping, in red. prof. Volodja Balžalorsky, programski vodja Festivala Spectrum, violinist in profesor violine na ljubljanski Akademiji za glasbo. Pogovor je povezovala Darinka Pavlič Kamien. Napovedani Gregor Kovačič, dirigent Salzburškega deželnega pihalnega orkestra, se je opravičil in ni mogel priti v Ljubljano.

Ves festival je predstavil Jan Kern. Festival ima letos zelo malo sredstev, manj kot prejšnja leta. Od Ministrstva za kulturo bo za ves program, gostovanja po Sloveniji in gostovanja tujcev pri nas dobil borih 100.000, od Mestne občine Ljubljana pa prav tako zelo skromnih 30.000. Predvideni stroški bodo 250.000 evrov. Upajo na sponzorska sredstva, ki pa niso stalna ali celo predvidljiva, ob dejstvu, da so vse prireditve, vsi koncerti za občinstvo brezplačni.

Jan Kern

Če pogledamo dejstvo, da bodo vsi koncerti potekali v štirih državah in na 27 prizoriščih ter da prihajajo glasbeniki v Slovenijo kar iz 26 držav, se zdi proračun festivala zelo zelo skromen. A več niso dobili.

To pa je zelo daleč od osnovnega poslantva in ustanoviteljske želje Primoža Lorenza. Niti v Ljubljani, ko smo v zadnjem obdobju dobili nove prostore na obnovljenem Ljubljanskem gradu, v obnovljeni Švicariji, v Cukrarni in Centru Rog, ob seveda že prej obnovljenih palač oziroma muzejev na Metelkovi, v Cekinovem gradu in Mednarodnem grafičnem likovnem centru… Tu ni nobenih koncertov Imago Sloveniae. Financiranje države in MOL je daleč preskromno. Podobni problemi so po Sloveniji, kjer je preveč občin z nenehno spreminjajočim se vodstvom in brez posluha za kulturo in obnovo kulturne dediščine, kar pa bi moral biti bistven in najprej državni problem. Organizatorji in vodstvo Imago Sloveniae se praktično zelo težko s komerkoli sploh pogovarjajo in načrtujejo, še posebej pa na daljši rok. Še težji in bolj birokratski so problemi mednarodnega sofinanciranja v okviru čezmejnih projektov EU, kot je Interreg.

Iz napovedi letošnjega programa, ki ga je kot rečeno predstavil Jan Kern, bo precejšen delež lokacij na Goriškem in na obeh straneh meje, še več pa načrtujejo v prihodnjem letu v okviru Gorice – Nove Gorice kot Evropske prestolnice kulture.

Tam pa bo že letos imel poseben program slavni slovenski pianist Alexander Gadjiev s čezmejnim projektom Prečkanja – Sconfinamenti. Vse nastaja v sodelovanju z Glasbeno matico Furlanije Julijske krajine. Gadjiev bo imel svoj mojstrski tečaj z najbolj nadarjenimi pianisti in serijo koncertov, med njimi tudi v Ljubljani. Posebnost pa bo sodelovanje s pianistoma Siavushom Gadjievom in mojstrom klasične klavirske improvizacije Noamom Sivanom.

Lokacije letšnjega festivala Imago Soveniae – Podoba Slovenije so vseeno kar pestre; v Ljubljani bodo koncerti v Mestnem muzeju, v cerkvi sv. Jakoba, v stolnici sv. Nikolaja, na Starem in Gornjem trgu, v Slovenski filharmoniji, v ZOO – Živalskem vrtu in v Narodni galeriji.

Ker bo prihodnje leto, kot rečeno, Nova Gorica skupaj z Gorico Evropska prestolnica kulture, že letos načrtujejo precej koncertov, med njimi v Baziliki Marije Božje Matere na Sveti gori, v Vili Vipolže v Vipolžah, na več lokacijah v Gorici v Italiji, med drugim v slavni Palači Attems, pa v cerkvi sv. Frančiška v Čedadu, goriškem in novogoriškem kulturnem domu, v Frančiškanskem samostanu v Kostanjevici, na gradu Kromberk.

Med koncertnimi prizorišči drugod po Sloveniji naj omenimo še Metliški grad, katedralo in park pred njo v Gornjem gradu, Viteško ali Slavnostno dvorano na Ptujskem gradu, Kulturni center Semič, Sokolski dom Škofja Loka, cerkev sv. Martina na Bledu, Minoritsko cerkev v Mariboru ter še nekaj koncertov drugod v Italiji in Avstriji ter na Hrvaškem.

Daša Černe in Jakob Barbo

O otvoritvenem koncertu sta spregovorila oba dirigenta: Daša Černe in Jakob Barbo. Poleg osebnih dirigentskih izkušenj, koncertnega programa s solisti in že potekajočih vaj smo slišali še počastitev letošnjih jubilejev (Puccini, Smetana, Fauré) ter delež slovenskih del, kar dveh novitet.

Dr. Drago Kunej

Morda je programsko presenečenje letošnjega festivala mednarodni muzikološki simpozij z naslovom ali temo V novi preobleki: Ljudskoglasbena in plesna preporodna gibanja. O njem je spregovoril izr. prof. dr. Drago Kunej.

Barbara Mihelič

Barbara Mihelič, direktorica ZOO Ljubljana, je predstavila projekt s Slovensko filharmonijo v Živalskem vrtu. Lani so tam predstavili Živalski karneval, letos bodo glasbeno pravljico Sergeja Prokofjeva Peter in volk. (Menda pričakujejo, da bodo ob poslušanju te skladbe zapeli tudi volkovi, saj človeka in njegovo ravnanje dobro razumejo). Kot smo slišali, je bilo lani obiskovalcev v živalskem vrtu za dve Gallusovi dvorani.

Volodja Balžalorsky predstavlja program Festivala Spectrum

Program otvoritvenega koncerta

Simfonični orkester SNG Maribor z najboljšimi mladimi solisti
DirigentaDaša Černe in Jakob Barbo

Solisti:
Pia Novak, sopran
Gaja Sorč, sopran
Gregor Ravnik, tenor
Matic Zakonjšek, tenor
Rok Zaletel Černošviolina


Spored:

Bedřich Smetana (1824–1884), Uvertura k operi Prodana nevesta
dirigent: Jakob Barbo

Giuseppe Verdi (1813–1901), De’ miei bollenti spiriti, arija Alfreda iz opere Traviata
dirigentka: Daša Černe
solist: Matic Zakonjšek

Aleksandra Naumovski PotiskMoje hrepenenje*
dirigent: Jakob Barbo
solistka: Gaja Sorč

Aleksandra Naumovski PotiskIzgubljen*
dirigent: Jakob Barbo

solistka: Gaja Sorč

Giacomo Puccini (1858–1924), O mio babbino caro, arija Laurette iz opere Gianni Schicchi
dirigentka: Daša Černe
solistka: Pia Novak

Peter Iljič Čajkovski (1840–1893)Kuda, kuda vi udalilis, arija Lenskega iz opere Evgenij Onjegin
dirigent: Jakob Barbo
solist: Gregor Ravnik

Peter Iljič Čajkovski (1840–1893), Valse Scherzo, op. 34
dirigentka: Daša Černe
solist: Rok Zaletel Černoš

Gabriel Fauré (1845–1924), Pavane, op. 50
dirigent: Jakob Barbo

Giacomo Puccini (1858–1924), Tra voi belle, brune e bionde, arija Des Grieuxa iz opere Manon Lescaut
dirigentka: Daša Černe

solist: Matic Zakonjšek

Giacomo Puccini (1858–1924), Si, mi chiamano Mimi, arija Mimi iz opere La Bohème
dirigent: Jakob Barbo

solistka: Gaja Sorč

Giacomo Puccini (1858–1924), Intermezzo iz opere Manon Lescaut
dirigentka: Daša Černe

Giacomo Puccini (1858–1924), Quando m’en vo’, arija Musette iz opere La bohème
dirigentka: Daša Černe

solistka: Pia Novak

Franz Lehar (1870–1948), Dein ist mein ganzes Herz, arija princa Sou-Čonga iz operete Dežela smehljaja
dirigent: Jakob Barbo

solist: Gregor Ravnik

Giuseppe Verdi (1813–1901), Libiamo, ne’ lieti calici, napitnica iz opere Traviata
dirigentka: Daša Černe
solisti: Gaja Sorč, Pia Novak, Gregor Ravnik, Matic Zakonjšek

*noviteta

Letošnjo otvoritev 36. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani posvečajo odpiranju priložnosti mladim. Z gala koncertom bo poletno festivalsko sezono, v spremstvu Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirkama vrhunskih dirigentov nove generacije Daše Černe in Jakoba Barbe, odprla elita mladih slovenskih pevcev in pevk – sopranistki Pia Novak in Gaja Sorč ter tenorista Gregor Ravnik in Matic Zakonjšek, pa še izjemni mladi violinist Rok Zaletel Černoš. S koncertnim programom se bodo poklonili 100. obletnici smrti skladateljev Giacoma Puccinija in Gabriela Fauréja ter 200. obletnici rojstva Bedřicha Smetane, zazveneli pa bosta tudi noviteti Aleksandre Naumovski Potisk, ki se v zadnjih letih naglo uveljavlja kot ena osrednjih slovenskih skladateljic nove generacije.

Marijan Zlobec

Vsi dogodki

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja