Razstava Jasne Samarin: Drobci nevidne sfere


V Bežigrajski galeriji 1 v Ljubljani bodo v sredo, 29. maja, ob 18. uri odprli slikarsko razstavo Jasne Samatin z naslovom Drobci nevidne sfere. Na gled bo do 26. junija. Pred odprtjem je svojo razstavo razložila in predstavila sama umetnica. Kustos razstave z uvodnim tekstom je Miloš Bašin.

Jasna Samarin – Neurosfera, 2024, akril na platnu, 95 x 95 cm (detajl), foto Jasna Samarin

Nova serija slik predstavlja likovna dela, navdihnjena z video zapisi in mikroskopskimi fotografijami poškodovanih in spremenjenih nevronov pod vplivom različnih substanc ali nevrodegenerativnih bolezni. Avtorica, ki raziskuje predvsem risbe nevronov zasnovane v računalniškem programu, skuša z različnimi tehničnimi pristopi, uporabo tiskalnika, posredovanjem risbe in dodajanjem nežnega nanosa barve na temeljno površino, ustvariti videz večplastne zamaknjenosti in iluzijo večdimenzionalnega prostora.

Jasna Samarin – Jedro – Nukleus, 2023, akril na platno, 130 x 130 cm

“Risbe na platno so sinteza mikroskopske fotografije, ki je nastala pri nevroznanstvenih raziskavah, in moje vizije fotografije, prenesene v računalniško vektorsko risbo, ki jo v plasteh prek vmesnika temeljno površino prenašam na platna in dopolnjujem z ročno risbo. Moj namen je, da ko je delo končano, kljub uporabi sodobne tehnologije in stroja tehnologija ostane v ozadju, praktično nezaznavna, saj je le eno izmed sredstev oziroma orodij pri raziskovanju sodobnih praks risbe, ki jih uporabljam pri nastajajoči seriji slik, kjer je glavni namen vztrajati pri osnovni avtonomiji slikarstva in risbe.”

Jasna Samarin – Razpad neurona – Neural Entropy 2, 2023, akril na platno, 130 c 130 cm

Jasna Samarin je bila rojena 19. januarja 1966 v Ljubljani. Obiskovala je Gimnazijo Ivana Cankarja in študirala  na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Emeriku Bernardu, kjer je diplomirala  leta 1989.  Med letoma 1989 in 1992 je nadaljevala tudi podiplomski študij slikarstva na ALUO in med letoma 1990 in 1991 kot štipendistka francoske vlade študirala na École nationale supérieure des beaux-arts v Parizu. Imela je več kot trideset samostojnih razstav doma in v tujini. Vse od leta 1988 je sodelovala tudi na mnogih domačih in mednarodnih skupinskih razstavah. Od leta 1989 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Bila je večkrat nagrajena. Leta 1991 je prejela pohvalo francoske vlade v Parizu, leta 1992 nagrado na ex-temporu v Piranu, 1995 odkupno nagrado Mestne občine Ljubljana, v letu 2007 častno nagrado na Majskem salonu ZDSLU in leta 2023 bronasto nagrado na mednarodnem bienalu Etikete v Novem mestu. Njena dela so vključena v nekatere pomembne zbirke. Živi v Ljubljani.

Jasna Samarin – Razpad neurona – Neural Entropy 4, 2023, akril na platno, 130 x 130 cm

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja