Svežina in moč umetnosti: Odsevi družbe, razstava umetnic in umetnikov do 35. leta starosti


V Galeriji ZDSLU bodo v četrtek, 9. maja, ob 18. uri odprli skupinsko razstavo mladih perspektivnih umetnic in umetnikov do 35. leta starosti z naslovom Svežina in moč umetnosti – Odsevi družbe. Kustosinja razstave je Doroteja Kotnik.

Postavitev v Galeriji ZDSLU, foto Doroteja Kotnik

Na Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) že nekaj let vodijo projekt Mladi, s katerim želijo omogočiti mladim umetnicam in umetnikom mlajše generacije, da se v sklopu razstave na ZDSLU lažje profilirajo na slovenski umetniški sceni. Takšne vrste projekti so nadvse dobrodošli, saj nemalokrat dajemo prednost razstavljanju že uveljavljenim avtorjem, hkrati pa pozabimo na naš umetniški podmladek.

Omenjena razstava nudi perspektivnim umetnikom možnost razstavljanja, promocije in mreženja, hkrati pa jim omogočijo, da postanejo vidni.

Razstavljajo: Renato Arnejčič, Bernarda Nibera Conič, Lea Culetto, Domen Dimovski, Nika Gregorič, Đejmi Hadrović, Tilen Hebar, Lara Ješe, Natalija Juhart Brglez, Ana Kavčnik Jamnik, Milan Ketiš, Alja Košar, Janja Kosi, Klara Kracina, Blažka Križan, Miha Majes, Tamara Mihalič, Polona Pečan, Valentin Radulović, Marko Šajn, Žiga Sever, Jernej Šimec, Monika Slemc Klavžar, Meta Šolar, Tara Kek, Blaž Rojs, Jurij Hartman in Tinkara Nemec Herkess.

Del postavitve razstave v Galeriji ZDSLU, foto ZDSLU

»Pogosto slišimo izgovorjen rek »Na mladih svet stoji«, a se kaj hitro zavemo, da tega slogana kot družba še nismo ponotranjili. Menim, da je družbena kritika v umetniških delih mlajše generacije umetnikov še kako pomembna, ni nujno, da je opazna na prvo žogo, velikokrat je lahko subtilno zapakirana v vizualno sporočilo umetniškega dela. Zakaj je pomembno sporočilo, ki nam ga delijo umetniki mlajše generacije; zato, ker postavijo ogledalo naši družbi in nam samim« (Doroteja Kotnik, kustosinja razstave).

Postavitev v Galeriji ZDSLU, foto Doroteja Kotnik

Na letošnji razpis Mladi 2024 se je prijavilo 52 umetnic in umetnikov, ki so ponudili raznolik nabor umetniških del, likovnih izrazov in konceptov. Vsa prijavljena dela so pokazala, da kreativnost in domišljija nimata meja. Za omenjeno razstavo Svežina in moč umetnosti – Odsevi družbe je kustosinja izbrala 28 umetnic in umetnikov, ki so jo prevzeli s svojim umetniškim delom. Nekateri so že profilirani umetniki, spet drugi komaj stopajo na omenjeno pot. Skupno vsem izbranim delom je izvirnost likovnega izraza in sporočilnost samega umetniškega dela, ki se prepleta s kritiko družbe, medčloveškimi odnosi, sodobno tehnologijo, odnosom do narave in ne nazadnje odnosom do nas samih in problematike iskanja lastnega jaza. Raznoliki likovni izrazi, kvaliteta umetniških del in močna sporočilnost, ki veje iz njih, so nujno potrebni, da osvežimo, popestrimo in razgibamo slovensko umetniško sceno.

Razstava perspektivnih umetnic in umetnikov nam pokaže, da je še v umetnosti moč, da se gledalca dotakne in mu spremeni percepcijo. Mladi so z razstavljenimi deli izrazili svoja prepričanja, vrednote, želje po spremembi in ustvarjanju boljše zavedne družbe. Z razstavo smo jim dali priložnost, da so predstavili lastne ideje v izjemnih umetniških delih, ki poudarjajo vidike sodobne družbe, hkrati pa nam s svojimi umetniškimi deli vlivajo upanje v boljšo prihodnost. Svež veter umetnosti mladih avtorjev nudi vizijo po spremembah, saj s kolektivnim optimizmom lahko premikamo meje (Doroteja Kotnik, kustosinja razstave). (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja