Spominska razstava zakoncev Jordan v Galeriji Hest


V ljubljanski Galeriji Hest so odprli spominsko razstavo dveh zelo znanih hrvaških slikarjev, Josipa Vasilija Jordana (1934 – 2019) in Dragice Cvek Jordan (1940 – 2023).

Dragica Cvek Jordan – Deklica v belem, vse fotografije Marijan Zlobec

Oba sta večkrat razstavljala tako v Mariboru kot v Ljubljani in je bilo potemtakem logično, da je isti galerist, Emil Šarkanj, pripravil še spominsko razstavo, ki kaže tako njegovo afiniteto do sočasne umetnosti kot odprtost za dialog mednarodnih razsežnosti, ob tem pa vztrajanje pri razstavni dejavnosti.

Razstava
Spominska razstava Dragice Cvek Jordan in Vasilija Josipa Jordana v Galeriji Hest tako vrača spomin zlasti starejšim obiskovalcem galerije, ki so pred tridesetimi leti ali še več doživljali ustvarjalno sočasnost in odmevnost, še posebej, ko je leta 1982 izšla bogata monografija avtorja Josipa Depola pri  Grafičnem zavodu v Zagrebu in je bila takoj dostopna pri Mladinski knjigi – Koprodukciji, ki jo je vodil Slavko Pregl. Takrat je izšlo več likovnih monografij kot kdaj poprej ali kasneje, (spomnimo se Jugoslavenske revije Nebojše Tomaševića, ki je v več jezikih izdal monografijo o Tisnikarju), še posebej pa danes, ko so prizadevanja za celovite prikaze umetniških opusov slovenskih likovnih umetnikov preredke.
Dragica Cvek Jordan (1940 – 2023) je bila rojena leta 1940 v Trnovi. Leta 1960 je začela študij na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer je leta 1964 diplomirala pri profesorju Miljenku Stančiću. Štiri leta kasneje je prvič samostojno razstavljala doma (Zagreb) in v tujini (Bruxelles). Na študijskem potovanju v Parizu in Londonu se je seznanila z deli Velasquesa in Goye, ki sta nanjo napravila izredno močan vtis.
Vasilij Josip Jordan – Metafizični pejsaž
Po akademiji je Dragica Cvek Jordan začutila, da mora zgraditi svoj lastni slikarski svet, ki je temeljil na lastnih občutkih in izkustvih. Instinkt jo je pripeljal v svet cvetja in otrok ter na odprte svetle prostore, polne prelivajoče se beline. V njenih slikah vlada prava magija, magija prizora in prostora. Slikarka je živela in ustvarjala na Braču in v Zagrebu, kjer je leta 2023 tudi umrla. Zakonca Jordan sta se spoznala na njegovi razstavi v zagrebški Mestni galeriji sodobne umetnosti leta 1961. Vasilij je bil slovenskega rodu. Med drugim je prejel nagrado mesta Zagreb in letno nagrado Vladimir Nazor.
Vasilij Josip Jordan – Angel
Vasilij Josip Jordan (1934 – 2019) je začel študij leta 1953 na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer je leta 1958 diplomiral pri profesorju Ljubi Babiću. Tri leta kasneje je samostojno razstavljal v zagrebški Mestni galeriji sodobne umetnosti. Živel in ustvarjal je v Zagrebu in na Braču.
Hčerka Jelena
Ljubljanska spominska razstava kaže oba umetnika v svojih značilnih karakteristikah.
Dragica Cvek Jordan – Gugajoča
Marijan Zlobec
,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja