Grafična tehnika Marjana Pogačnika v Narodni galeriji


V Narodni galeriji bo od 18. aprila do 20. oktobra 2024 na ogled nova občasna razstava, ki predstavlja grafične liste in grafične postopke Marjana Pogačnika. Naslov razstave je Neopaženo ob cesti Grafična tehnika Marjana Pogačnika. Odprtje razstave bo v sredo, 17. aprila, ob 19. uri, Narodna galerija, Galerija Narodni dom, Cankarjeva 20, Ljubljana.

Marjan Pogačnik – Grafična plošča Medaljon žalostnih spominov

Umetnikov opus je izjemno kakovosten, sredi prejšnjega stoletja je prejel prestižne mednarodne nagrade za reliefni tisk, postavili so ga ob bok največjim mojstrom grafične umetnosti, kakršni so Chagall, Braque ali Nesch.

Marjan Pogačnik –  Medaljon žalostnih spominov

Pogačnikovo grafično proceduro pokriva tančica skrivnostnosti. Zahteven ustvarjalni proces – od priprave osnutka, prek matrice do končnega izdelka – je bil izjemno zapleten, dolgotrajen, fizično zahteven. Združil je vrsto različnih praks, vse znane iz zgodovine
grafičnega tiska, a jih je po dotlej nevidenih načelih združil v svojo vizijo na matrici.

Marjan Pogačnik – Modrikaste sanje

Da bi razkrili Pogačnikove grafične postopke, so raziskali celotno zapuščino, ki jo je umetnik z volilom predal Narodni galeriji. Pregledali so vse beležke, skice, risbe, fotokopirne reprodukcije, ohranjena orodja in barve, ki jih je uporabljal, grafične plošče in
prebirali besedila naših in tujih avtorjev, ki so pisali in razmišljali o njegovem delu. in na koncu je avtorjem razstave uspela rekonstrukcija Pogačnikovega edinstvenega postopka, ki je verjetno najbližja različica njegove mojstrske grafične tehnike. Na razstavi bo poleg grafičnih listov, predmetov in preostalega gradiva, ki dokumentira njegov grafični proces, na ogled še krajši film s prikazom različnih stopenj njegove grafične tehnike.

Nanašanje barve

Marjan Pogačnik je imel kljub mednarodni prepoznavnosti le dve samostojni razstavi, leta 1962 v Mali galeriji in leta 2001 v Narodni galeriji. Ograjeval se je od družbenega in umetnostnega dogajanja in potrpežljivo in natančno ustvarjal v mirni zasebnosti svojega
studia v hiši v Ljubljani, kjer se je posvečal obrobnemu, majhnemu, pozabljenemu, nemočnemu, izginevajočemu. Tudi njegovi grafični listi izražajo pripadnost robnemu in nosijo izpovedne naslove: Predmestje, Samotni vrt, Spomini, Sanje, Vrtnarjeva hiša, Cvetličnjak in Neopaženo ob cesti, ki so ga izbrali za naslov razstave.

Marjan Pogačnik – Rosna noč

Razstavo so pripravili muzejski svetnik dr. Andrej Smrekar, akademski grafik Admir Ganić in konservatorsko-restavratorska svetovalka Tina Buh. Po treh mesecih bodo, zaradi občutljivosti grafik na svetlobo, zamenjali Pogačnikove grafike z drugimi odtisi, z več ali manj zanemarljivimi razlikami, zato da omogočijo obiskovalcem dovolj časa, da spoznajo veličino grafičnega opusa, sestavljeno iz drobnih, ponavljajočih se oblik, piktogramov.

Marjan Pogačnik – Jutro v predmestju

Ob razstavi so pripravili javna vodstva, primerna za različne starostne skupine, brezplačna prilagojena vodstva in ustvarjalne delavnice za ranljive skupine ter grafična tečaja Pogačnikove reliefne barvne jedkanice, primerna za začetnike in nadaljevalce.

Marjan Pogačnik med ustvarjanjem, foto z razstave v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju 2009

Ob razstavi je izšel tudi katalog avtorjev dr. Andreja Smrekarja in mag. Admirja Ganića z opisi razstavljenih del, grafične umetnosti in grafičnega postopka Marjana Pogačnika.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja