Bližajo se 38. Slovenski glasbeni dnevi


Med 17. in 23. aprilom bodo ponovno potekali Slovenski glasbeni dnevi, ki jih Festival Ljubljana organizira že od leta 1986. Tudi letos jih bo zaznamoval koncertni program s številnimi novitetami in krstnimi izvedbami slovenskih skladateljev. Osrednja tema praznika slovenske glasbe bo tokrat Glasba kot interpretativna umetnost.

Prof. dr. Jernej Weiss, vodja Slovenskih glasbenih dnevov, foto Marijan Zlobec

38. Slovenski glasbeni dnevi bodo letos s šestimi koncerti ponudili edinstven vpogled v interpretacijo slovenskih umetnikov, na dveh simpozijih pa bodo mednarodni udeleženci skupaj s slovenskimi muzikologi obravnavali glasbeno interpretacijo.

Uroš Rojko, foto SAZU

Festival bo potekal na različnih lokacijah, in sicer v Viteški dvorani Križank, Slovenski filharmoniji, na Akademiji za glasbo in v Minoritski cerkvi v Mariboru.

Minoritska cerkev v Mariboru

Otvoritveni koncert bo na sporedu 17. aprila ob 19.30 v Slovenski filharmoniji. Večer bo posvečen slovenski glasbeni ustvarjalnosti 21. stoletja.

Tomaž Svete, foto splet

V soj žarometov bo postavil tri velika imena povojne generacije skladateljev; Alda Kumarja, Tomaža Sveteta in Uroša Rojka.

Aldo Kumar, foto Wikipedija

Njihove skladbe bomo slišali v interpretaciji enega najvidnejših slovenskih organistov Tomaža Sevška, violinistke Lalite Svete ter pianistk Lovorke Nemeš Dular in Nine Prešiček Laznik.

Lalita Svete, foto Marijan Zlobec

Eden vodilnih ambasadorjev slovenske glasbe je zagotovo Društvo slovenskih skladateljev, ki svoje poslanstvo uresničuje tudi s koncertno dejavnostjo. V to med drugim sodi tradicionalna Noč slovenskih skladateljev.

Slovenski skladatelji na sliki Saše Šantla

Na koncertu v Slovenski filharmoniji bo 18. aprila predstavljenih kar štirinajst novitet.

Duo Claripiano

Naslednji večer, 19. aprila, pa bosta, prav tako v Slovenski filharmoniji, poustvarjalni izziv, ki ga Koncertni atelje iz sezone v sezono ponuja izvajalcem, tokrat sprejela Dušan Sodja in Tatjana KaučičDuo Claripiano. Ta najstarejši koncertni dogodek Društva slovenskih skladateljev letos vstopa v svojo 58. sezono delovanja.

Tadeja Vulc

Nova dela za duo so tokrat ustvarili Nenad Firšt, Tadeja Vulc in Tržačan Corrado Rojac.

Corrado Rojac

Komorni cikel butičnih koncertov Carpe artem Društva za komorno glasbo Amadeus je bil osnovan za izpopolnitev manka na področju komorne glasbe. Ciklu se vsako leto pridruži Godalni kvartet Carpe artem, katerega člani so v mednarodnem okolju uveljavljeni instrumentalisti, ki bodo 20. aprila ob 19. uri nastopili v Minoritski cerkvi v Mariboru.

Godalni kvartet Carpe artem, foto Festival Ljubljana

Ciklus samospevov, tradicionalni koncertni dogodek Glasbene matice, ozavešča pomen, ki ga je imela oblika samospeva na razvoj slovenske glasbene umetnosti. Program koncerta, ki bo 22. aprila ob 19.30 v Viteški dvorani Križank, je v celoti posvečen Mirku Poliču.

Aleksandra Radovanović, foto Festival Ljubljana

Odkriva tančice pozabljenega skladatelja, čigar dediščino bodo v intimnem preletu vokala in klavirja obudili sopranistka Aleksandra Radovanović in pianist, skladateljev pravnuk Igor Vićentić ter tenorist Gregor Ravnik.

Gregor Ravnik, foto Tjaša Barbo

Sklepnemu koncertu 38. Slovenskih glasbenih dnevov bomo prisluhnili 23. aprila v Slovenski filharmoniji in bo v znamenju sodobne ustvarjalnosti. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pod taktirko Stevena Loya bomo dela slovenskih skladateljev slišali v interpretaciji violinistke Lane Trotovšek, ki je v zadnjem desetletju zgradila zavidljivo mednarodno solistično kariero.

Lana Trotovšek, foto FB/Peter Searle

Na 72. Ljubljana Festivalu bo nastopila na gala koncertu Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Orkester Majskega glasbenega festivala v Firencah) pod vodstvom legendarnega dirigenta Zubina Mehte. Nastopila bo z Beethovnovim Violinskim koncertom v D-duru, op. 61.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja