Bo salzburški festival z govornico Nino Hruščovo obračunal s Putinom ?


Na odprtju Salzburških slavnostnih iger, najslavnejšem poletnem festivalu na svetu z več kot stoletno tradicijo, bo imela govor v obliki referata Rusinja Nina Hruščova, so sporočili iz Salzburga. Nastopila bo 26. julija ob 11. uri na slovesnosti v dvorani Skalne jahalne šole. Glede na profil govornice je velika verjetnost, da bodo  na slovesnost, ki se bo popoldan in zvečer nadaljevala z dvema operama in koncertom, povabili večje število politikov in iz več držav. 

Nina Hruščova, foto Wikipedija

Nina Hruščova, rojena leta 1964 v Moskvi in ​​živeča v New Yorku, je strokovnjakinja za sodobno rusko zgodovino in politiko ter se je uveljavila kot prodorna analitičarka in kritičarka režima Vladimirja Putina. Kot pravnukinja nekdanjega voditelja sovjetske komunistične partije Nikite Hruščova ima tudi osebno biografsko povezavo z rusko politiko. Njeni komentarji se pojavljajo v večjih medijih, za katere opazuje razvoj in spremembe v ruski družbi iz različnih kulturnih perspektiv, razmišlja o vplivu literature na politiko in razpravlja o kompleksnih odnosih, ki oblikujejo Rusijo danes.

Nina Hruščova je desetletja analizirala Putinovo vedenje in nedosledne odzive Zahoda na Rusijo, pri čemer se ni izogibala neprijetnim ocenam in pripovedim. Kot kritičarka Putina, ki ga te razmere neposredno prizadenejo, postavlja ogledalo tako »najhujšim barbarom« kot opotekajočim se demokracijam,« pravi umetniški vodja Salzburškega festivala Markus Hinterhäuser, »pri tem pa si prizadeva spoštljivo sodelovati z rusko kulturo.«

Markus Hinterhäuser, foto SF/Leo Neumayr

Nina Hruščova sama komentira tesno povezavo med umetnostjo in politiko: »Moč Zločina in kazni Dostojevskega ali Vojne in miru Leva Tolstoja je zagotovo v njunih vpogledih v človeško stanje, ne le rusko. V vsakem primeru zavračanje sodelovanja z rusko kulturo ne bo spremenilo Putinovih izračunov ali ga prisililo k umiku svojih sil iz Ukrajine. To bo storilo tako, da bo prekinilo potencialni vir informacij o njegovih ciljih in motivacijah.« (Project Syndicate, 30. junij 2022)

V svojem osrednjem govoru bo Nina Hruščova obravnavala eno glavnih premis Fjodorja Dostojevskega, da bo lepota rešila svet. Kakšna je vloga umetnosti v trenutnem političnem in kulturnem okolju vojne, krize, sovražnosti in delitev?

Nina Hruščova je profesorica mednarodnih zadev (International Affairs) na univerzi The New School v New Yorku. Je urednica in sodelavka pri Project Syndicate: Association of Newspapers Around the World. Njeni članki so bili objavljeni v Foreign Affairs, The New York Times, The Wall Street Journal, The Financial Times in drugih mednarodnih publikacijah. Je avtorica več knjig, med drugim Imagining Nabokov: Russia between Art and Politics (2008) in soavtorica političnega potopisa In Putin’s Footsteps: Searching for the Soul of an Empire Across Russia’s Eleven Time Zones (2019). Njena zadnja knjiga (ki bo izšla v ruščini) je Nikita Hruščov: Izstop iz sistema.

Nina Hruščova, foto The New School

Pred kratkim je Nina Hruščova v članku z naslovom ‘Priprava Rusije na stalno vojno’ povzela: ‘Cilj trenutne kremeljske propagande ni prepričati ljudi, da je življenje v Rusiji varno in uspešno. Morda bi se začelo tako, a ker se vojna v Ukrajini vleče, se je moral Putin prilagoditi. Zdaj, ko odmeva Stalinova pripoved, da napredek proti socializmu prinaša več izzivov, ki zahtevajo zaostrovanje razrednega boja, Putin uporablja propagando, da Ruse pripravi na novo vojno.« (Project Syndicate, 23. januar 2024). Po tiskovnem sporočilu.

Nina Hruščova je pravnukinja slavnega ruskega revolucionarja in nekdanjega generalnega sekretarja sovjetske komunistične partije ter ruskega predsednika Nikite Hruščova. Leta 1956 je Nikita Hruščov poslal tanke Rdeče armade nad Madžarsko. Nekaj časa je omahoval, nato pa sklenil, da bo Madžarsko pokoril s pomočjo tankov Rdeče armade. Podoben tankovski socializem, kot se je temu reklo v času hladne vojne, so Sovjeti uporabili tudi pri zatrtju praške pomladi poleti 1968, vendar je bil takrat že predsednik Leonid Brežnjev.

Tako Hruščov kot Brežnjev sta sicer obiskala Slovenijo.

Vladimir Putin je Slovenijo nazadje obiskal ob slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, pred tem pa na srečanju ameriškega predsednika Georga Busha z njim na Brdu.

Nina Khrushcheva, Professor of International Affairs, Discusses the Russian Invasion of Ukraine

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja