Predavanje o raku in zdravljenju s konopljo


Slovenska matica vabi na predavanje prof. dr. Tamare Lah Turnšek z naslovom Rak kot pridružena bolezen procesom staranja, preventiva in zdravljenje z naravnimi učinkovinami konoplje, ki bo v torek, 5. marca, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani. 

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek, foto Wikipedija

Biologija staranja je kompleksen in mnogoplasten proces, saj vključuje različne molekularne, celične in fiziološke spremembe, ki se sčasoma pojavljajo pri človeku in podobno pri živalih. Na staranje vplivajo tako genetski kot okoljski dejavniki. Biološki proces vključuje postopno upadanje delovanja in odpornosti celic, tkiv in organov. Nekateri ključni procesi so vedno bolje poznani, posledično pa je večje tudi vedenje, kako jih je možno bolj ali manj učinkovito upočasniti. Eden najbolj pomembnih je značilno stanje kroničnega, nizkega vnetja. To vztrajno vnetno stanje ustvarja okolje, ki spodbuja razvoj raka, ker povzroča poškodbe ključne »molekule življenja«, deoksiribonukleinske kisline (DNK), kar nadalje spodbuja deljenje poškodovanih celic, rast tumorja in drugih značilnosti rakavih celic. Rak in staranje sta torej tesno prepletena, pri čemer je staranje eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj raka.

Konoplja je pritegnila pozornost zaradi svoje potencialne vloge pri boleznih, povezanih s staranjem, vključno z rakom. Raziskave kažejo, da imajo kanabinoidi, ki jih najdemo v konoplji, terapevtske učinke pri obvladovanju simptomov in morebitnem upočasnjevanju napredovanja določenih bolezni. Kanabinoide zato vedno intenzivneje preučujemo zaradi njihovih protivnetnih, analgetičnih in protitumorskih lastnosti. Kljub temu je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli učinke konoplje na s staranjem povezane bolezni, kot je rak, ter določili njeno varnost in učinkovitost zdravljenja. Žal je kliničnih raziskav zaradi dolgoletne in neosnovane prohibicije konoplje še premalo, da bi to nedvomno zagotovile, čeprav je konoplja že vstopila v paliativno oskrbo.

V predavanju bodo opisane nedavne raziskave uporabe kanabinoidov, ki potekajo na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) v povezavi z glioblastomom (GB), ki je najbolj agresiven med možganskimi in splošnimi rakavimi obolenji. Ugotovili so, da je med kanabinoidi še posebej učinkovit do sedaj manj raziskan ne-psihoaktivni kanabinoid kanabigerol (CBG) sam ali v kombinaciji s kanabidiolom (CBD), saj zmanjšuje invazivnost, vitalnost in nazadnje pospeši smrt GB matičnih celic, ki so znano najbolj odporne na standardno terapijo. Preverili so tudi hipotezo mehanizma tega delovanja in predlagali nadaljnja preskušanja in vivo, da bi zatem to formulacijo lahko uporabili kot dopolnilno zdravljenje glioblastoma in morda tudi drugih vrst raka.

Predavanje sodi v cikel, ki ga organizira Naravoslovno-tehniški odsek Slovenske matice.

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek, foto NIB

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek je biokemičarka, ki raziskuje na področju biomedicine pretežno v sodelovanju z medicinskimi ustanovami doma in v svetu. Njena akademska pot, začenši na Institutu Jožef Stefan, se je nadaljevala v ZDA, na Oddelku za farmakologijo Medicinske fakultete na Wayne State University v Michiganu in v Medicinskem centru Albert Einstein v Filadelfiji v Pensilvaniji. V Sloveniji je nato leta 1995 prevzela vodenje Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je medtem prerasel v Biotehnološko stičišče – novi NIB.
Na NIB-u je ustanovila Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka, kar je njeno ključno področje dela. Začenši z raziskavami kroničnih vnetij in paradontoze v sodelovanju s pokojnim predstojnikom Stomatološke klinike, akad. prof. dr. Urošem Skaleričem, se je med bivanjem v ZDA preusmerila k raziskavam raka. S tem je nadaljevala doma, s sodelovanjem s prof. onkološke patologije dr. Rastkom Golouhom, in še pred letom 2000 pričela raziskovati biološke označevalce možganskih tumorjev v tesnem sodelovanju s prof. dr. Vinkom Dolencem na Kliniki za nevrokirurgijo, UKC. To sodelovanje je preko domačih preraslo v večje mednarodne projekte. Na matični Medicinski fakulteti UL je že pred skoraj dvema desetletjema pričela z izvajanjem predmeta Biokemija raka, predmeta, ki se je razširil tudi na druge naravoslovne fakultete UL. Danes predava na Zdravstveni fakulteti v okviru predmeta Celostni pristop k dolgoživosti. Predavala in raziskovala je tudi v tujini npr. na Medicinskem centru Univerze v Amsterdamu, DKFZ (Nemškem centru za raziskave raka) v Heidelbergu in predvsem na Univerzi São Paolo v Braziliji.

Prof. dr. Lah Turnšek je članica več uglednih mednarodnih združenj, vseskozi pa se usmerjala tudi v uporabne translacijske oz. klinične raziskave domačih izsledkov s farmacevtskimi podjetji (npr. Krka, d.o.o., Ongocene Sci., Ltd, Novartis-Lek, Ltd.) in nedavno s firmo MGC Ltd in zdaj še TTG, d.o.o. Prejela je več prestižnih nagrad: Lapanjetovo nagrado Slovenskega biokemijskega društva za življenjsko delo, Zoisovo nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo in Državno nagrado Rio Branco vlade Republike Brazilije. Tudi Mestna občina Ljubljana jo je na pobudo Onkološkega inštituta prepoznala kot izjemno slovensko znanstvenico. Trenutno je vodja znanstvenoraziskovalnega razreda pri Inženirski akademiji Slovenije. (Po tiskovnem sporočilu).

https://www.nib.si/eng/index.php/component/directory/?view=details&id=43&Itemid=12

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja