Na 7. Zimski festival prihaja slavni violinist Maksim Vengerov


7. Zimski festival bo 22. februarja ob 19.30 v Slovenski filharmoniji gostil enega najboljših violinistov zadnjega časa na svetu; k nam prvič prihaja violinist Maksim Vengerov, ki ga bo na klavirju spremljal Vag Papian. Skupaj sta nastopila že na številnih odrih po Evropi, v ZDA in na Daljnem vzhodu ter posnela zgoščenko za založbo EMI Classic. Skupaj sta nastopila tudi v filmu Vročica iz leta 2004.

Maksim Vengerov, foto Wikipedija

V prvem delu koncertnega večera bosta na sporedu Brahmsov Scherzo za violino in klavir v c-molu in Franckova Sonata za violino in klavir v A-duru. V drugem delu pa bo violinist interpretiral Violinsko sonato št. 1 Alekseja Shora, koncert bo zaokrožila Sonata za violino in klavir št. 2 v D-duru Sergeja Prokofjeva.

Maksim Vengerov, foto Davide Cerati

Maksim Vengerov se je začel glasbeno udejstvovati že pri petih letih. Leta 1984 je pri 10 letih zmagal na Mednarodnem violinskem tekmovanju Karol Lipiński in Mednarodnem violinskem tekmovanju Henryk Wieniawski na Poljskem. Pohvali se lahko z nizom več kot 3000 koncertov. Njegovo prvo studijsko ploščo je pri zgolj desetih letih izdala založba Melodia, danes pa njegova diskografija šteje več kot 40 zgoščenk. Maksim je prav tako znan kot izjemen pedagog, ki od leta 2005 svoje znanje deli s študenti na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Leta 1997 je bil priznan kot prvi klasični glasbenik, ki je postal UNICEF-ov ambasador dobre volje, leta 2003 je prejel grammyja v kategoriji najboljši instrumentalni solist (z orkestrom), leta 2004 pa je postal nagrajenec BRIT Classical.

Vag Papian, pianist in dirigent, je kariero začel leta 1979 po zmagi na Mednarodnem tekmovanju Vianna da Motta v Lizboni ter kasneje diplomiral na slovitem Moskovskem državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega. Leta 1984 je na povabilo Valerija Gergijeva postal prvi dirigent Armenskega filharmoničnega orkestra in kasneje tudi njegov umetniški vodja ter glavni dirigent. Do danes je dirigiral številnim priznanim orkestrom po svetu, kot koncertni partner pa redno sodeluje z Maksimom Vengerovom. Trenutno deluje kot gostujoči dirigent v Armenskem narodnem opernem in baletnem gledališču in profesor na telavivski Akademiji za glasbo Samuel Rubin.

Program:


Johannes Brahms: Scherzo za violino in klavir v c-molu, WoO posth. 2 (III. stavek iz F-A-E sonate)
Cesar Franck: Sonata za violino in klavir v A-duru, FWV 8
***
Aleksej Shor: Violinska sonata št. 1: I. Allegro Agitato, II. Scherzo, III. Meditation
Sergej Prokofjev: Sonata za violino in klavir št. 2 v D-duru, op. 94bis

Skladatelj Aleksej Shor

Posnetek iz oktobra lani

Franckova sonata na mojstrskem tečaju na Mozarteumu v Salzburgu

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja