Finalni večer 7. Zimskega festivala z Živo Ploj Peršuh


Festival Ljubljana prav tako kot na prve koncerte opozarja na sklepni koncert 7. Zimskega festivala, ki bo potekal 23. februarja ob 19.30 v Slovenski filharmoniji. Kot sporočajo je na voljo je le še nekaj vstopnic, zagotovite si svojo in si oglejte koncert Slovenskega mladinskega orkestra, ki je redni gost Ljubljana Festivala ter Zimskega festivala, pod vodstvom dirigentke Žive Ploj PeršuhKot solist bo prvič  nastopil violinist Rok Zaletel Černoš.

Slovenski mladinski orkester, foto Darja Štravs Tisu

Zimski festival je ustanovil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Zgledoval se je po nekaterih festivalih, ki ne delujejo samo poleti oziroma enkrat letno, ampak čez vse leto, tako kot ima Salzburg celo vrsto festivalov, ne le Salzburške slavnostne igre julija in avgusta. Ta poteza se je pokazala kot uspešna in odmevna, saj angažira tako domače kot tuje glasbenike s posebej izbranim programom. Žal pa nekateri tuji dirigenti ne dovolijo video prenosov svojih koncertov, kar je velika škoda, saj klasična glasba ravno sedaj potrebuje kar največjo promocijo, poleg tega živimo v digitalni dobi, ko se da nek dogodek posneti že s pametnim telefonom.

Z lanske tiskovne konference, foto Marijan Zlobec

Če za primerjavo navedem celo serijo športnih televizijskih kanalov s prenosi tekem iz vsega sveta, potem bi moralo Združenje evropskih festivalov odpreti tudi problematiko socializacije glasbene in še posebej festivalske kulture s pomočjo ustreznih snemalnih, video, televizijskih platform, kot je Mezzo, a to očitno še ni dovolj. Žal morajo prireditelji ali organizatorji sami bolje poskrbeti zase. Slovenska javna televizija se ukvarja sama s sabo in je zanjo snemaje kakšnega koncerta že prehuda programska naloga.

Darko Brlek na lanski predstavitvi 7. Zimskega festivala, foto Marijan Zlobec

Dirigentka in muzikologinja Živa Ploj Peršuh pravi, da je dirigentska palica praktično podaljšek njene roke. Je ena redkih slovenskih orkestrskih dirigentk, čeprav seveda nastopajo, še posebej kot zborovske ali komorne ali v posebnih programih nekatere druge, še posebej v tujini, kjer živijo in ustvarjajo.

Slovenski mladinski orkester je ustanovila leta 2019 z željo po navduševanju mladih za glasbeno umetnost. »Nastop na 7. Zimskem festivalu je za naš orkester enkratna priložnost in predstavlja enega od vrhuncev sezone. Izbran program je za mlade velik izziv, ki vse do konca garajo in dogodek pričakujejo z vsem žarom,« je povedala dirigentka.

Svojo dirigentsko dejavnost in sodelovanje tako z mladimi glasbeniki kot solisti, tokrat violinistom Rokom Zaletelom Černošem, ki se sedaj prvič predstavlja na tako elitni domači festivalski prireditvi, si šteje kot še posebej dragoceno umetniško nalogo ali že kar poslanstvo.

Živa Ploj Peršuh, foto Darja Štravs Tisu

Rok Zaletel Černoš se je kot prvi slovenski violinist udeležil prestižnega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi, kjer se je predstavil s 25 violinisti in se uvrstil v drugi krog med 13 najboljših na svetu. Leta 2019 se je občinstvu Festivala Ljubljana predstavil že na Mednarodnem glasbenem ciklu Mladi virtuozi. S komaj 16. leti je bil sprejet na Akademijo za glasbo kot izredno nadarjen mladi talent. Že v času študija je poleg številnih drugih nagrad prejel tudi Prešernovo. Študiral je na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kot štipendist Mestne občine Ljubljana pa trenutno študij nadaljuje na magistrskem študiju na Akademiji za glasbo pod mentorstvom prof. Vasilija Meljnikova. »Rok s svojim umetniškim in glasbenim talentom zlahka očara občinstvo. Pri igranju kaže stilsko muzikalnost, virtuoznost, zelo lep zvok in suvereno vrhunsko violinsko tehniko,« je o violinistu povedal njegov profesor Anton Sorokov, prvi koncertni mojster Dunajskih simfonikov.

Zimski festival bodo sklenile tri mojstrovine iz zakladnice klasičnih del v izvedbi Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. Večer bodo otvorile Brahmsove Variacije na Haydnovo temo, ki so nastale kot oda Josephu Haydnu in so skladateljevo prelomno delo, saj gre za prvo skladbo za veliki orkester brez solista. Sledil bo Koncert za violino št. 1 enega najpomembnejših glasbenih virtuozov Henryka Wieniawskega. Napisal ga je po naročilu ruskih plemičev, kar je potrjevalo njegov ugled skladatelja in violinista. Delo je napisal med bivanjem v Rusiji, v njem pa se izražajo bogate melodične linije, tehnično zahtevni vložki ter strastne pasaže.

Žive Ploj Peršuh, foto Marijan Zlobec

Zaključili bodo z Beethovnovo Simfonijo št. 3, bolj znano kot »Eroica«, ki jo je skladatelj ustvaril v obdobju, ko je izgubljal sluh. Ta osebna stiska je verjetno prispevala k intenzivnosti in globini izraza v simfoniji, ki je poleg svoje revolucionarnosti v razvoju simfonične glasbe vplivala tudi na kasnejše generacije skladateljev. Velja za eno izmed njegovih najbolj znanih in cenjenih del, posvečena pa je Napoleonu Bonaparteju

Rok Zaletel Černoš, foto osebni arhiv

Živa Ploj Peršuh je že na prvi, lanski tiskovni konferenci, opozorila na željo po predstavitvi kvalitete pihalcev in trobilcev v orkestru, zato so izbrali Brahmsove Variacije na Haydnovo temo. O Violinskem koncertu št. 1 Henryka Wieniavskega pa, da se pri nas zelo malo izvaja in je skorajda neznan, čeprav je odlično in  virtuozno delo.

Dirigentka je še enkrat predstavila delovanje Slovenskega mladinskega orkestra, ki se napaja iz kakih dvajset tisoč gojencev glasbenih šol po vsej državi. Odlikuje jih izjemna vnema in želja po sodelovanju in nastopanju. Tako je med diskusijo, kaj bi igrali v drugem delu koncerta, zmagalo večinsko mnenje, da bi bila to slavna Eroica.

Violinist Rok Zaletel Černoš je bil na tiskovni konferenci zelo zadovoljen, ker so ga povabili, foto Marijan Zlobec

Na zaključnem koncertu 7. Zimskega festivala bo zaigral Koncert za violino št. 1 Henryka Wieniawskega.

Rok Zaletel Černoš, foto Festival Ljubljana

Program:

Johannes  Brahms: Variacije na Haydnovo temo v B-duru, op. 56a
Henryk Wieniawski: Koncert za violino št. 1 v fis-molu, op. 14
***
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 3 v Es-duru, op. 55,  

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja