Koncert Ensemble Dissonance s španskimi gosti na 7. Zimskem festivalu


Koncert Ensemble Dissonance, ki je že reden gost Festivala Ljubljana in letos praznuje svojo deseto obletnico, bo na sporedu 21. februarja ob 19.30 v Slovenski filharmoniji. Po besedah ustanovitelja in umetniškega vodje zasedbe Klemna Hvale, »koncert obljublja vrhunski glasbeni večer z briljantnimi zvoki trobente ob spremljavi žametnega zvoka godal ter s temperamentno špansko glasbo, prepleteno s ciganskimi napevi in melodijami«. Na odru se bosta zasedbi pridružila dva vrhunska solista španskih korenin, večer pa bo vodil Miguel Á. Navarro.

Ensemble Dissonance

Miguel Á. Navarro, priznan glasbenik, profesor in dirigent, ki je sodeloval pri več kot 30 albumih z vodilnimi imeni iz sveta klasične glasbe, kot so Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus in Charles Dutoit, bo tokratni vodja glasbeno barvitega večera.

Miguel Á. Navarro

Prisluhnili bomo med drugim tudi najznamenitejšemu delu opere Goyescas, Intermezzo. Opera Enriqueja Granadosa, ki so ga navdihnila dela slavnega slikarja Francisca de Goye, je bila prvič izvedena leta 1916 v Metropolitanski operi v New Yorku.

Vicente Campos

S Koncertom za trobento v D-duru Giuseppeja Torellija in Koncertom za trobento v B-duru Tomasa Albinonija se bo predstavil španski virtuoz na trobenti Vicente Campos, ki pravi, da sta »koncerta tehnično zelo zahtevna, a ju bom poskušal občinstvu pokazati skozi vso muzikalnost, ki jo lahko inštrument izrazi«. S Camposom so glasbeniki Ensemble Dissonance že nastopali in pravijo, da se ponovnega sodelovanja izjemno veselijo.

Lidia Rodríguez González

Pevka Lidia Rodríguez González, ki bo  prvič nastopila na 7. Zimskem festivalu, bo interpretirala ritmično baletno suito Ljubezenski urok Manuela de Falle, v kateri se prepletajo elementi flamenka in andaluzijskih ljudskih melodij. Delo pripoveduje zgodbo mlade ciganke Candele, ki jo preganja duh pokojnega moža. S flamenkom se je pevka začela profesionalno ukvarjati pri osemnajstih letih. V tem času je osvojila mnogo nagrad, ki ji seveda vedno veliko pomenijo, »a največje priznanje čutim takrat, ko občinstvo po nastopu pristopi do mene in reče, da jih je moj nastop zares ganil«.

Prva predstavitev 7. Zimskega festivala, foto Marijan Zlobec

Klemen Hvala, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja