7. Zimski festival se bo začel s slavnostnim koncertom v CD


 

Festival Ljubljana vse ljubitelje glasbe, svoje zveste obiskovalce in druge domače ter mednarodne goste v nedeljo, 18. februarja, ob 19.30 vabi v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma na slavnostni otvoritveni koncertu 7. Zimskega festivala, ki ga bo vodil svetovno uveljavljeni maestro, francoski dirigent Yan Pascal Tortelier. Izjemnim skladbam iz različnih obdobij v zgodovini klasične glasbe bo moč prisluhniti v interpretaciji orkestra, zborov in mednarodno priznanih solistov.

Yan Pascal Tortelier, foto splet

Yan Pascal Tortelier je začel glasbeno kariero kot violinist, leta 1978 pa je debitiral kot operni dirigent v Nacionalnem orkestru Capitole de Toulouse. Pred štirimi leti je zaključil mandat šefa dirigenta Iceland Symphony Orchestra (Islandskega simfoničnega orkestra, ki ga je vodil od leta 2017 do 2020), sedaj pa kot gostujoči dirigent vodi najimenitnejše orkestre po vsem svetu. Maestro izvira iz glasbene družine, njegov oče je znani francoski skladatelj Paul Tortelier. »Izjemno sem navdušen, da se vračam na Zimski festival in bom izvedel tri dela s čudovitim Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Mešanim pevskim zborom Glasbene Matice Ljubljana, Komornim zborom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Festivalskim zborom Virtuozi,« pravi zaslužni dirigent BBC Philharmonic (Filharmoničnega orkestra BBC) iz Manchestra.

Kai-Min Chang, foto Festival Ljubljana/Darja Štravs Tisu

7. Zimski festival se bo začel z izvedbo Koncerta za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 83 Johannesa Brahmsa v interpretaciji tajvanskega pianista Kai-Min Changa, zmagovalca 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, ki je potekalo v lanskem letu.

Kai-Min Chang, foto Festival Ljubljana/Darja Štravs Tisu

Gre za izjemno zahtevno delo, tako tehnično kot tudi interpretativno. Mladi pianist je za Dnevnik povedal: »Nasploh bi rekel, da sem se našel v bolj intimno-izpovednih skladbah. Nisem tiste vrste pianist, ki bi vsakič uprizoril ognjevit nastop. Bolj se posvečam svojemu notranjemu glasbenemu izrazu. Tokrat sem izbral Brahmsov koncert, ki je seveda veliko delo, a v tej glasbi se skriva velika moč, ki jo čutim v svojem drobovju.«

Annalise Stroppa, foto Victor Santiago

V drugem delu večera bo v izvedbi sopranistke Sophie Marin-Degor, mezzosopranistke Annalise Stroppa,

Paul Armin Edelmann

tenorista Celsa Albela in basista Paula Armina Edelmanna ter zborov in orkestra zazvenel še Rekviem skladatelja Camilla Saint-Saënsa, brez solistov pa »Gospodova je zemlja«, Psalm 24 skladateljice Lili Boulanger.

Sophie Marin-Degor

Pod taktirko maestra Torteliera bodo soliste spremljali Simfonični orkester RTV Slovenija, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, Festivalski zbor Virtuozi in Komorni zbor akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Lili Boulanger leta 1913, foto Henri Manuel

Psalm 24 skladateljice Lili Boulanger bo v Sloveniji najbrž izveden prvič. Skladateljica je bila mlajša sestra morda celo slavnejše Nadie Boulanger, skladateljice, pianistke in pedagoginje, ki je dolga leta obvladovala pariško glasbeno sceno in vzgojila mnoge kasneje svetovno znane glasbenike. Svojo sestro je preživela za več desetletij in je zato imela veliko daljši ustvarjalni staž.

Psalm 24 z naslovom La terre appartient à l’Eternel (“Zemlja je Gospodova”) je napisala v francoščini leta 1916, ko je živela v RimuDelo je posvečeno Julesu Grisetu, ki je bil direktor Choral Guillot de Saint-Brice. Durand je delo objavil leta 1924, kar šest let po njeni smrti. Delo je napisano za zbor (sestavljen iz sopranov, altov, tenorjev in basov), ki ga spremljajo orgle in trobilni ansambel, sestavljen iz 4 rogov, 3 trobent, 4 pozavn, tube), ter timpani in dve harfi. Partitura Lili Boulanger uporablja trobilne fanfate in homofobične zborovske pasaže s kratkim tenorskim solom: kontrast odsekov je v nasprotju s slogom njene kantate Faust et Hélène, ki je prejela Prix de Rome leta 1913, kot jo slišimo na posnetku prav ljubljanskega gosta in interpreta Yana Pascala Torteliera (posnetka obeh del in še nekaterih drugih je izdala založba Chandos). Kot prva je kompozicijo že leta 1968 posnela Nadia Boulanger (kot dirigentka). Čeprav je kompozicija kratka, traja le štiri minute, naredi močan vtis.

Yan Pascal Tortelier

24. psalm je iz knjige psalmov, ki se začenja s stavkom “Gospodova je zemlja in vse, kar je na njej.” Je pa tudi verzija prevoda “Gospodova je zemlja in njegova je polnost sveta.” Psalm je bil napisan v hebrejščini in je označen kot Davidov. Uradni slovenski prevod iz Svetega pisma je naslednji:

Davidov psalm
Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje,
zemeljski krog in njegovi prebivalci.
Zakaj on jo je osnoval na morjih,
on jo je utrdil na veletokih.
Kdo se bo povzpel na Gospodovo goro,
kdo sme stati na njegovem svetem kraju?
Tisti, ki je nedolžnih rok in čistega srca,
ki svoje duše ne vzdiguje k praznim rečem
in ne prisega po krivem.
Prejel bo blagoslov od Gospoda,
pravičnost od Boga svoje rešitve.
To je rod tistih, ki po njem povprašujejo,
ki iščejo tvoje obličje, Jakob.  Sela.
Vzdignite, vrata, svoje glave,
vzdignite se, starodavne duri,
da vstopi kralj slave.
Kdo je to, kralj slave?
Gospod, silen junak,
Gospod, junak v boju.
Vzdignite, vrata, svoje glave,
vzdignite se, starodavne duri,
da vstopi kralj slave.
10 Kdo je ta, kralj slave?
Gospod nad vojskami,
on je kralj slave.     Sela.

David je morda sestavil ta psalm potem, ko je kupil Tempeljski grič, z namenom, da bi ga ob posvetitvi templja pel njegov sin Salomon. V 7. in 9. vrstici naroča, naj se vrata templja odprejo, da bi takrat sprejel Božjo slavo.

Lili Boulanger (1893 – 1918) je bila prva ženska skladateljica, ki je prejela nagrado Prix de Rome, in to pri skromnih devetnajstih letih – za kantato Faust et Hélène. Ker je bila ves čas bolna, je umrla zelo mlada, pri komaj štiriindvajsetih letih.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja