Prešernov dan v Narodni galeriji


Ob slovenskem kulturnem prazniku bo v Narodni galeriji pestro ves dan, od 10. do 20. ure. Vabijo k ogledu najlepših umetnin. Vstop v stalno zbirko, na stalno razstavo del Zorana Mušiča in na občasno razstavo Janeza Potočnika je prost.

Restavriranje slike Francesca Fontebassa Sv. Ana uči Marijo brati, foto Narodna galerija

Narodna galerija še posebej opozarja, da ne zamudite razstave del kiparja Ivana Zajca, ki je na ogled le še do 11. februarja. Vstop na to razstavo pa je plačljiv.

Janez Potočnik – Ženska glava, po Schmutzerju, (1775/1776), rdeča in rjava kreda, ročno izdelan bel papir, Narodna galerija

Ves dan bodo potekala kratka javna vodstva za odrasle in otroke. Tokrat se bodo posvetili podrobnostim na umetninah. Zlata dvorana bo za en dan postala restavratorski atelje, kjer bodo tehnike in orodja predstavili strokovnjaki z oddelka za konserviranje in restavriranje.

Ivan Zajec – Adam in Eva, 1896, foto Marijan Zlobec

Za samostojno raziskovanje stalne zbirke priporočajo brezplačno galerijsko mobilno aplikacijo, ki vam bo skozi pet interaktivnih zgodb približala najbolj priljubljena dela v galeriji na povsem drugačen način!

Pogled na razstavo Ivana Zajca, foto Narodna galerija

Tik pred obletnico rojstnega dne Zorana Mušiča NG vabi na sprehod po stalni razstavi del mednarodno priznanega umetnika. Slikarjevo razgibano življenje in ustvarjalnost bodo predstavili tudi na krajših javnih vodstvih ob 13.00 in 16.00.

Razstava Ivana Zajca, foto Marijan Zlobec

Na ogled je prav tako občasna razstava akademijskih risb baročnega slikarja Janeza Potočnika. Nova odkritja o tem skrivnostnem umetniku bo na javnih vodstvih ob 12.00 in 17.00 predstavil avtor razstave dr. Andrej Smrekar.

V galeriji vedno poskrbijo za ustvarjalnost. Odrasli in mladi 12+ se bodo lahko preizkusili v risanju: “v družbi naših likovnih pedagogov boste poiskali zanimive predmete na slikah in se jih z nekaj enostavnimi koraki naučili narisati. Seveda nismo pozabili na priljubljeno risanje v manga stilu za mlade 12+, otroke in družine pa vabimo na ustvarjalno delavnico, kjer bomo ilustrirali izbrane verze Povodnega moža.”

“V stekleni Vhodni avli, ob Robbovem vodnjaku, se v naši kavarni okrepčajte s skodelico dišečega čaja ali kave, se posladkajte s torto in vmes prisluhnite godalnemu kvartetu, ki bo za prijetno glasbeno razpoloženje skrbel od 10.00 do 13.00 in od 15.30 do 17.30.”

V trgovini vas čakajo prešerni popusti na izbrane publikacije, kataloge in izdelke ter brezplačni izvodi revije National Geographic.

Janez Potočnik – Sklonjen moški akt, po Schmutzerju, (1775/1776), grafit, rjava kreda, ročno izdelan bel papir, Narodni muzej Slovenije

Narodna galerija je izvrstno prilagojena za gibalno ovirane osebe – dostop z vozičkom je omogočen na glavnem vhodu, Prešernova 24. V galeriji je dostop do razstavišč omogočen z dvigali in klančinami.

Zoran Mušič – Nismo poslednji, 1974

Za slepe in slabovidne obiskovalce so na voljo tipne replike izbranih del. Galerijski animatorji in slepi in slabovidni prostovoljci vam bodo ves dan na voljo za orientacijo po prostorih, za spremstvo ali drugo pomoč, ki bi jo potrebovali. (Po tiskovnem sporočilu).

Janez Potočnik – Portret Michelangela Zoisa, (pred 1777), olje, platno, Narodna galerija

Marjan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja