Andreja Džakušič in Mojca Senegačnik z razstavo Približevanja


V Galeriji ZDSLU in Video galeriji KLET bodo odprli prvo letošnjo razstavo Približevanja,  vizualnih umetnic iz Celja, Andreje Džakušič in Mojce Senegačnik. Slovesno odprtje razstave bo v sredo, 17. januarja, ob 18. uri, na Komenskega 8 v Ljubljani. Kustosinja razstave je Irena Čerčnik iz Centra sodobnih umetnosti Celje.

Postavitev v Galeriji ZDSLU, foto Mojca Senegačnik

Razstavo Približevanja je kustosinja Čerčnikova predstavila kot skupni projekt Andreje Džakušič in Mojce Senegačnik. Je raziskovanje želje in užitka onkraj družbenih predsodkov, pričakovanj in normativov, prostor približevanja drugemu in drugačnemu ter deljenja pisane palete izkušenj, ki segajo v različna življenjska obdobja in situacije.

Zasnovana je kot okolje iskrenega “pogovarjanja”, izjavljanja in odpiranja vsem znanih ali pa neznanih vsebin ter identificiranja z obravnavanimi vprašanji. Na eni strani se osredotoča na problematiki, ki ostajata na robu družbenega zanimanja in razpravljanja, kljub sicer v zadnjih desetletjih mnogo bolj odprtemu pogledu na seksualnost, rahljanju seksualnih tabujev ter uveljavljanju raznolikosti v seksualnosti onkraj heteronormativnih vzorcev.

Kako se soočati s čustvi, težavami, stiskami in pritiski, s katerimi se srečujejo hendikepirani in aseksualni, je področje, kar v največji meri ostaja družbeno nevidno in predvsem nerazumljeno.

»Umetnici s pozornostjo, ki jo usmerjata na hendikepirano, s starostjo zaznamovano in aseksualno telo, na prisotnost seksualnih občutij od zgodnjega otroštva do pozne starosti, ne glede na to, ali je telo zdravo ali poškodovano, ter na legitimnost aseksualne spolne usmerjenosti, ki v temeljih krha prevladujoče predstave o univerzalnosti človekove želje po spolnosti, prevprašujeta družbene konstrukte o primernem, sprejemljivem in normalnem ter izpostavljata pravico vseh, brez razlik, do intimnosti, do ljubiti in biti ljubljen ter do lastnega odločanja o prakticiranju neke oblike spolnosti ali ne« (iz besedila Irene Čerčnik, kustosinja razstave).

Andreja Džakušič je bila rojena 29. marca 1971 v Celju.

Je oblikovalka, oblikovalka vizualnih komunikacij, performerka, likovna umetnica in kulturna pedagoginja.

Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končala tudi magistrski študij oblikovanja. Izpopolnjevala se je na Vysoki Školi Vytvarnih Umeni v Bratislavi na Slovaškem in na Akademii Sztuk Pieknich v Krakovu na Poljskem.

Andreja Džakušič

Leta 2004 je bila umetnica na delovnem obisku v Belfastu. Od leta 2000 je vpisana v razvid samostojnih ustvarjalcev na področju kulture MK RS kot intermedijska umetnica in performerka, pedagoginja v kulturi, unikatna oblikovalka, oblikovalka vizualnih komunikacij in interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti. Uporablja različne medije: performans, fotografijo, video, interaktivno instalacijo, ukvarja se predvsem z družbeno angažirano umetnostjo in umetnostjo v javnem prostoru.

Aktivno deluje v Društvu likovnih umetnikov Celje in soorganizira projekte (razstave, dogodke) in festival umetniških akcij v javnem prostoru Vstop prost/Admission Free. Deluje v različnih kolektivih, kot so SIVA (skupaj s Simonom Macuhom in Ivo Tratnik), Javna branja idr.

Živi in dela v Celju. (Iz Obrazi slovenskih pokrajin).

Mojca Senegačnik, foto Nani Poljanec

Mojca Senegačnik se je rodila 21. aprila 1971 v Celju. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je nadaljevala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1994 je prejela študentsko Prešernovo nagrado in 1995 zaključila študij na ALU z diplomo pri prof. Emeriku Bernardu in prof. dr. Tomažu Brejcu. Od leta 1996 do 2006 je imela status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Delovala je kot soorganizatorka razstav pri Mladinskem društvu ŠUZ v Komnu in vodja različnih likovnih delavnic za otroke in odrasle. Prav tako je od leta 2007 mentorica študijskega krožka »Likovno ustvarjanje« v Knjižnici Komen, pod okriljem Kosovelove knjižnice Sežana 2007 in študijske skupine “Likovno ustvarjanje” pri UTŽO Kras. Med leti 2014 in 2019 je občasna delovala kot koordinatorka in organizatorka “umetniških tržnic” v Štanjelu in kulturnih prireditev v Komnu, tudi kot mentorica na različnih likovnih delavnicah. Je pridružena članica KunstHaus družine – Zavod ljudski muzej Rogaška Slatina. Od leta 2018 intenzivno dela na lastni produkciji in pripravlja avtorske razstavne projekte ter se udeležuje skupinskih razstav in ostalih umetniških projektov na območju Krasa, šele v zadnjem letu intenzivneje v Celju, kjer živi in deluje. Je članica Društva likovnih umetnikov Celje in ZDSLU.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja