Letni program Cukrarne 2024


Umetniško vodstvo ljubljanske Cukrarne je napovedalo letošnji razstavni in drugi manifestativni program, ki se deloma, vsaj na začetku leta še navezuje na lansko razstavno dejavnost in tako povezuje dve leti v eno sklenjeno celoto, kar je sicer stalna praksa tudi drugih galerij.

Cukrarna, foto Miran Kambič

Obiskovalci Cukrarne imajo v januarju še vedno priložnost, da si ogledajo še eno razstavo. Do 21. januarja je v Galeriji Parter postavljena razstava Knjižnica padlih solz. Umetnica Saša Spačal osvetljuje mikroskopski svet znotraj solze in raziskuje kroženje snovi, predvsem v kontekstu mikroorganizmov, s katerimi si delimo telo.

Cukrarna, foto Andrej Peunik

V prvem in drugem nadstropju pa se je pravkar iztekla razstava 35. grafičnega bienala, na katerem se je predstavilo več kot 50 umetnikov.

Performativa, Tajči Čekada & Ivana Kalc – Delovišče 101/3

Letošnji program začenjajo z novim celoletnim programskim ciklom Performativa, ki bo posvečen performansu in drugim izvedbenim praksam. Cikel je razdeljen na tri tematske sklope, ki bodo potekali januarja, maja in novembra. 25. januarja bodo v prvem sklopu Performative svoja dela predstavili Slaven Tolj (Hrvaška), Tajči Čekada & Ivana Kalc (Hrvaška), VestAndPage (Nemčija/Italija) in Martine Viale (Kanada/Francija).

Cukrarna, foto Andrej Peunik

6. februarja z razstavo umetnika Mikhaila Karikisa v kletnem galerijskem prostoru začenjajo izvajanje nove programske sheme za predstavljanje video in filmskih del. Umetnik je znan po svojem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, kjer v medsebojnem dialogu interpretira izbrane teme preteklosti ter beleži njihove zgodbe in izkušnje. Njegova dela prinašajo premislek o dediščini industrializacije, ekologiji, družbeni odgovornosti in možnostih za prihodnost, obenem pa močan vizualni izraz združujejo z globoko zvočno izkušnjo. V času razstave bo na ogled pet video del, ki se bodo zvrstila v treh časovnih sosledjih. Predstavitve bodo v ospredje postavile različne vidike umetnikovega ustvarjanja, od spominov na industrijsko preteklost do poziva k aktivni participaciji pri oblikovanju družbene prihodnosti.

Cukrarna, foto Miran Kambič

V začetku februarja bodo odprli skupinsko razstavo Razširjeni vid. Razstavljena bodo dela več kot 20 slovenskih umetnic in umetnikov, ki v svojem ustvarjanju izkoriščajo vrzeli v percepciji in zavajajo naše čute. Razstava se osredotoča na vprašanje kaj vidimo, ko gledamo, in kaj slišimo, ko poslušamo? Posledično percepcijo izpostavljajo ne zgolj kot vprašanje vidnega polja, temveč z razstavljenimi slikami, fotografijami, objekti ali instalacijami, ki uporabljajo elementa zvoka in svetlobe, učinke njunega lomljenja ali odboja, nagovarjajo gledalčevo prisotnost v prostoru.

Na razstavi sodelujejo Marko Batista, Uršula Berlot, Beti Bricelj, Ksenija Čerče, Sandi Červek, Vuk Ćosić, Dušan Fišer, Vadim Fiškin, Meta Grgurevič, Sanela Jahić, Danilo Jejčič, DK, Peter Koštrun, Blažka Križan, Oto Rimele, Nika Špan, Dušan Tršar, Vinko Tušek in Edvard Zajec.

STRATA je peti performativno-filmski hibrid umetniškega tandema VestAndPage

V februarju nas čaka tudi odprtje samostojne razstave mednarodno priznanega umetnika Tareka Atouija. Skladatelj elektroakustičnih del, ki raziskuje področje zvočne izvedbe in kompozicije, se v svojih delih osredotoča na konvencionalne načine zaznavanja zvoka in postavlja izzive sposobnosti medija za lajšanje medosebne komunikacije. Pogosto sodeluje z različnimi skupinami, od gluhih posameznikov do izkušenih glasbenikov. Razstava Stoječe valovanje bo prilagojena prostoru Cukrarne in bo vključevala dela iz treh projektov: ValŠepetalci in 33 mehkih celic.

Saša Špacal – Knjižnica padlih solz, še do 21. januarja

Matej Andraž Vogrinčič je znan po svojih intervencijah v urbano okolje, v katerih analizira nevralgične točke mest. Njegove instalacije so vedno neposredno povezane s prostorom izvedbe. V maju se bo umetnik s svojim najnovejšim projektom ponovno odzval na zgodovino in družbene kontekste Cukrarne ter igrivo pokazal na pereče točke, ki jih je zaznal v procesu raziskovanja.

Martina Viale – Brez naslova

Junija pripravljajo sočasno odprtje ločenih samostojnih razstav umetnikov Šejle Kamerić, Adriana Pacija in Tobiasa Putriha. Obiskovalcem Cukrarne se obeta edinstvena priložnost, da se poglobijo v različne umetniške izkušnje in hkrati prepoznajo subtilne povezave med temi izjemnimi umetniki ter njihovimi deli, ki jim je skupna vsebinska usmerjenost v raziskovanje družbenih in geopolitičnih tem.

Slaven Tolj – Performans

Konec oktobra bo v Galeriji Parter odprtje razstave Razlom časovnosti. Umetnik Nicolás Lamas v svojem delu pozornost namenja drobcem naravne snovi, iznakaženim artefaktom, zastarelim tehnološkim dosežkom in drugemu gradivu bolj ali manj jasnega izvora. Tako medsebojno prepleteni elementi na eni strani izzivajo razmislek o krhkosti človeške narave in na drugi o osupljivem tehnološkem napredku – oboje pa žene človeštvo v neznano prihodnost.

Vodstvo s Sašo Špacal bo 18. januarja ob 17. uri

V novembru bodo odprli skupinsko razstavo z naslovom Plastenja. Posvečena bo raziskovanju slikarskih in tudi kiparskih praks slovenskih umetnic in umetnikov v mediju kolaža in montaže – mediju, katerega začetki v evropski umetnosti segajo v kubizem in ki se kasneje pojavlja tudi v dadaizmu, novem realizmu, popartu, konceptualizmu, postmodernizmu, vse do sodobne večmedijske umetnosti.

Čaka nas razburljivo leto. Aprila bo izšla že 5. edicija revije Cukr, v oktobru pa bo Cukrarna obarvana v odtenkih festivala Indigo. Poleg gostujočih dogodkov se vsak mesec veselijo tudi cukrastičnih družabnih večerov v čitalnici. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja