Akademski kipar Marjan Drev nagrajenec ZDSLU


Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov ter Sekcija kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru ZDSLU, oznanjata, da je akademski kipar Marjan Drev prejemnik pomembne nagrade kiparske sekcije ZDSLU za leto 2023.

Marjan Drev – Lojze Grozde, 2022, Semič, 180 cm, peščenjak

Stanovska kiparska nagrada Sekcije je letno priznanje, namenjeno predstavitvi izjemnih umetniških dosežkov na področju kiparstva. Letno podeljujejo nagrado, ki predstavlja vrhunec kiparske ustvarjalnosti v Sloveniji.

Sveti Ciril, izrez

Nagrada je namenjena umetnikom, ki s svojim delom prispevajo k bogatitvi slovenskega kulturnega prostora, ne glede na to, ali gre za razstave, javne postavitve ali druge oblike kiparskega izraza. Prejemniki nagrade so izbrani med slovenskimi kiparkami in kiparji ali umetniki, ki živijo in delajo na področju Slovenije, ki so svoja dela javno predstavili v preteklem letu.

Marjan Drev: Umetnik, ki prepleta kiparsko tradicijo z inovativnimi pristopi

Akademski kipar spec. in doktor likovne teorije Marjan Drev, član DLUM in ZDSLU od leta 1991, je umetnik, ki s svojim delom presega meje tradicionalnega kiparstva. Njegovo umetniško raziskovanje se osredotoča na povezovanje klasičnih kiparskih tehnik z inovativnimi teoretičnimi koncepti, kar je razvidno iz njegovega bogatega opusa.

Marjan Drev in Miroslav Cerar

Drevove kiparske smernice temeljijo na klasičnem kiparskem kontrapostu, ki ga inovativno interpretira skozi informacijsko polje. Njegova dela, kot sta portreta prof. dr. Zore Janžekovič in Gregorja Einspielerja, sledijo normam rimskega psihološkega portreta in so skladna z normami evropskega kiparstva zadnjih 2500 let“, so zapisali v predlogu za nagrado.

Vlasta Zorko in Marjan Drev

V letu 2022 je Drev realiziral pet kiparskih projektov in sodeloval na dveh skupinskih razstavah. Med njegovimi pomembnimi deli, ki so bila predlogana za nagrado, izpostavljajo kiparsko opremo za portal cerkve sv. Štefana v Semiču, ki vključuje štiri kamnite realistične plastike višine do 185 cm, vključno s podobami Alojzija Grozdeta in papeža Janeza Pavla II. Njegova bronasta kiparska plastika sv. Cirila v Murski Soboti, visoka 210 cm, predstavlja prvi del kiparskega obeležja bratom sv. Cirilu in Metodu. V Grosuplju pa je v soavtorstvu z Vlasto Zorko ustvaril bronasti spomenik športnika svetovnega slovesa Miroslava Cerarja.

Sveti Ciril v Murski Soboti, 2022, bron, 210 cm

Živi in ustvarja v Šentilju v Slovenskih goricah in je znan po združevanju tradicionalnih in sodobnih kiparskih pristopov, s čimer ustvarja dela, ki so hkrati spoštovanje preteklosti in pogled v prihodnost umetniškega izražanja.

Zora Janžekovič, Maribor, 2022, kamen, 220 cm

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja