Pisateljsko društvo podpira Radio Sovenija Program ARS


Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc je objavil nagovor DSP in povabilo na opoldansko srečanje ter javno podporo Pogramu ARS Radia Slovenija.

Dušan Merc, foto Wikipedija

Spoštovani, spoštovane!

Vabimo vas na javno tribuno za ARS, ki bo potekala v dvorani Društva slovenskih pisateljev v torek, 19. decembra 2023, ob 12. uri. Na njej bomo predstavili in sprejeli tudi deklaracijo proti krčenju programskih sredstev tako za Radio ARS kot za druge ključne slovenske kulturne ustanove, zavode in društva v letu 2024.

Še pred 160 leti Slovenke in Slovenci nismo imeli svojega institucionalnega gledališča, svoje znanstvene in strokovne založbe, ki bi izdajala znanstvene, poljudne in strokovne knjige v slovenskem jeziku. Bil je to čas, ko nismo imeli lastne univerze kot temelja za najširši nacionalni razvoj, in čas, ko nas pred svetom še ni zastopala najvišja znanstvena in umetnostna ustanova Slovenska akademija znanosti in umetnosti, zavezana ohranjanju in spodbujanju razvoja slovenskega jezika kot identitetnega središča slovenskega naroda. Slovenska institucionalna kultura in znanost sta bili obsojeni na izobraževanje in delovanje v nemško govorečih ustanovah. Z neizmernim trudom in s težavo zbranimi sredstvi so polagoma nastajale ključne slovenske ustanove, ki so krepile slovensko kulturno ustvarjalnost, slovenski jezik, slovensko znanje in znanost, skrb za slovensko kulturno dediščino in za prihodnost slovenske družbe in kulture. Šele leta 1872 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Društvo slovenskih pisateljev, 1885 preimenovano v Pisateljsko podporno društvo, ki pa ga je leta 1915 avstrijska oblast razpustila.

Ker se vsak trenutek zavedamo, s kakšnimi napori velikih Slovencev smo Slovenke in Slovenci pridobivali svojo kulturno in znanstveno suverenost, z globoko zaskrbljenostjo zremo, kako danes oblast z lahkoto razgrajuje ključne zgodovinsko pomembne slovenske kulturne ustanove, zavode in društva. Zadnje sporočilo o tem smo prejeli v petek. Eminentni slovenski Radio ARS, ki je bil ustanovljen prav z namenom, da sistematično predstavlja klasične in sodobne, domače in tuje dosežke na področju literature in knjige, glasbe, likovne umetnosti, gledališča, filma, radijske igre in tudi na področju znanosti, nas je obvestil, da so mu za leto 2024 tako občutno skrčili sredstva, da je njegov program ogrožen.

V tem trenutku ni pomembno, kdo to zavestno in načrtno počne, ampak s kakšnim namenom želi utišati slovensko kulturo, njeno besedo, glasbo, radio, film, zakaj odriva na rob seznanjanje javnosti z dosežki slovenske znanosti nekoč in danes. Pomembno je, da se vse kulturne in znanstvene ustanove in strokovna interesna kulturna združenja povežemo in odločno rečemo ne takemu zaničevanju, poniževanju in uničevanju slovenske kulture. Danes je na vrsti Radio ARS, drugič bo morda vaša ustanova.

Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev

Dušan Merc pred DSP, foto Vrabec anarhist

Izjava

Kako intelektualcem odvzeti njihov glas, kako jih utišati? Najbolj učinkovito je, da zasujemo vse komunikacijske poti med širšo javnostjo in ustvarjalci, ki dajejo družbi vrednost in pomen in ustvarjajo nove poglede na človeka, na politično in duhovno realnost.

Tako metodo utišanja tako ustvarjalcev kot tudi poslušalcev, uničenja skupnosti, ki je utemeljena na demokratičnih načelih in ustvarjalnosti na vseh področjih, ki jih mora zagotavljati slovenska država, obsojamo.

Ne sprejemamo tega, da je program ARS, tretji program Radia Slovenija, potisnjen na rob eksistence in da se mu iz razlogov, ki jih ne moremo razumeti in ki jim lahko pripišemo kakršnokoli idejo, ki uničuje kulturno substanco slovenske družbe, odreka materialna sredstva, nujno potrebna za njegovo delovanje.

Dodajamo, da v slovenskem radijskem prostoru tako ali tako prevzemajo pobudo populistične in kulturno povsem trivialne in pogrošne radijske skupine, ki izničujejo zmožnosti kritične presoje družbenega dogajanja, izničujejo kulturno raven radijske difuzije, zanemarjajo celoten intelektualni spekter slovenske države. Če bo program ARS potisnjen v tako skromno obliko delovanja, na Slovenskem ne bo nobene protiuteži zoper pritlehno in plitvo zvočno podobo Slovenije. Program ARS bo v resnici izbrisan iz radijskega prostora. Zaradi okrnjenega delovanja ARS  bi bila slovenska kultura obubožana za najpomembnejši program v kulturnem in nacionalnem prostoru slovenske države.

Pozivamo Vlado Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in vodstvi RTV Slovenija in Radia Slovenija, ki lahko vplivajo na usodo programa ARS, da ukrepajo in preprečijo uničenje tega tako zelo pomembnega programa!

Dušan Merc znova predsednik DSP

Dušan Merc je bil na občnem zboru kot edini kandidat tretjič izvoljen za predsednika Društva slovenskih pisateljev. Merc, ki je prvič prevzel vodenje Društva slovenskih pisateljev maja 2019, je bil tokrat edini kandidat.

Na zboru so potrdili tudi obnovo vile na Tomšičevi 12, Merc želi v obnovljenih prostorih vzpostaviti knjigarniško dejavnost.

Glavne naloge ostajajo varovanje slovenske jezikovne in literarne dediščine, izročila in nadaljevanje ustvarjalnega procesa pri razvoju literature.

Merc je v kandidaturi za predsednika DSP med drugim zapisal, da za predsednika znova kandidira, ker je prepričan, da se morajo zdajšnji pozitivni učinki gospodarjenja z društvenim premoženjem nadaljevati ter da je treba zagotoviti sredstva za obnovo fasade in strehe na Tomšičevi 12, kjer domuje DSP, in vzpostaviti knjigarniško dejavnost v obnovljenih prostorih.

Kot je še zapisal Merc v svoji kandidaturi, so v času njegovega predsedovanja vse komisije delovale učinkovito, realizirane so bile vse trajne naloge DSP. Povišali so tudi društvene nagrade, ki zdaj znašajo 5000 evrov, kar je primerljivo s preostalimi literarnimi nagradami.

Kot prednostno nalogo predsednika DSP in upravnega odbora v prihodnjem mandatu je Merc navedel zagotovitev udeležbe mlajših članic in članov DSP v dejavnostih in pri upravljanju društva ter varovanje ugleda DSP v javnosti z umirjenim in odločnim komentiranjem pomembnih družbenih dogodkov, ne da bi vstopali v politične boje med slovenskimi strankami in tako zastopali ideološke osnove samo dela slovenskih državljanov.

Obnova pisateljske hiše naj bi stala približno 169.000 evrov. Končni znesek bo znan z izbiro izvajalca. Mestna občina Ljubljana bo sofinancirala 50 odstotkov pogodbene vrednosti obnove.

Za člane nadzornega odbora so bili na občnem zboru DSP izvoljeni Edelman JurinčičPeter Rezman in Ivo Stropnik, za člane častnega razsodišča Matjaž HanžekPeter Kovačič Peršin in Draga Potočnjak, v upravni odbor pa Suzana TratnikTone PeršakMajda KorenSebastijan PregeljZoran PevecVeronika DintinjanaMirana Likar BajželjMatej Krajnc, Jani Virk in Marij Čuk.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja