Razstava Toneta Kralja le še danes


V Muzeju novejše zgodovine Slovenije se izteka razstava Toneta Kralja, ki je zaznamoval številne primorske cerkve s svojimi poslikavami, v katerih se je norčeval iz fašizma.

Razstava Toneta Kralja, vse fotografije Marijan Zlobec

Razstava Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945 predstavlja slikarska dela, ki jih je ustvaril Tone Kralj v obdobju druge svetovne vojne.

Ta dela razkrivajo tenkočutno, pronicljivo in drzno osebnost, ki je s svojim čopičem, tušem ali dletom zapisovala realnost svojega okolja in se nanjo kritično odzivala.

V času druge svetovne vojne so nastala zelo prepoznana umetnikova dela, na primer Cirkus NaziRapallo in Bežeča mati, nastale pa so tudi številne poslikave v primorskih cerkvah, ki  veljajo za simbol kljubovanja proti fašizmu in raznarodovanju.

Bolj ko so bile slovenska beseda, kultura in misel prepovedane, bolj so bila Kraljeva dela kritična do sočasnih dogodkov.

Že v času nastanka so bila ta dela spodbuda slovenskim prebivalcem in pojem upora v sliki.

Danes veljajo za poveden dokument časa, primer drzne samosvoje ustvarjalne poti umetnika in tudi primer moči oz. vpliva, ki jo lahko ima umetnost v družbi.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije hrani več likovnih del Toneta Kralja, med njimi slike, risbe in grafike. Največ teh del izhaja iz obdobja druge svetovne vojne ali se motivno veže nanj.
Na razstavi predstavljajo večino teh del. Med njimi je tudi slika Streljanje talcev, 13. 10. 1942. Likovno delo je pravzaprav dvostranska slika, saj je na hrbtno stran platna vključen še en motiv, ki ga je naslikal Tone Kralj, vendar je bil delno prekrit z barvnim premazom.
Konservatorsko-restavratorski poseg na sliki je odstrl zanimivo delo z naslovom Panem et circenses (slo. Kruha in iger). Gre za vsebinsko in kompozicijsko kompleksno delo, ki obravnava sočasno politično situacijo in pozicijo posameznikov znotraj nje.
Delo so raziskali v sodelovanju umetnostnozgodovinske, zgodovinske in konservatorko-restavratorke stroke. Na razstavi na primeru slike Panem et circenses predstavljajo tudi ta proces interdisciplinarnega dela, izsledke raziskav in ponujajo interpretacijo obravnavane slike.
Razstavo sta pripravila kustosa Tina Fortič Jakopič in Marko Ličina v sodelovanju z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.
Muzej je izdal tudi obrazstavni katalog, ki je naprodaj v Muzejski knjigarni Cekin. Spremno besedilo za katalog je napisal izjemen poznavalec Toneta Kralja, dr. Igor Kranjc.
Velik prispevek projektu sta dodala tudi mag. Vanda Vremšak-Richter in dr. Egon Pelikan, za kar so jima v Muzeju zelo hvaležni.
Marijan Zlobec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja