Anastazija Pirnat v galeriji Zala


Ljubljanska galerija Zala (Gosposka ulica 7) pripravlja novo razstavo, namenjeno predstavitvi sodobnih slovenskih slikarjev in slikark. Tokrat se bo predstavila vizualna umetnica, slikarka in didžejka Anastazija Pirnat. Njeno razstavo bodo odprli v četrtek, 23. novembra, ob 19. uri.

“Čeprav se Pirnat v svojih delih ne referira neposredno na umetno inteligenco, v njih odzvanjajo potenciali digitalnega. Vendar s tem ne preizprašuje ali problematizira tehnologije, pač pa jo uporablja kot sredstvo za uresničevanje lastne agende, kot način razkritja skritih plasti pod površjem prepoznavnega in organskega. Na njenih platnih se prepletajo abstraktne oblike, ki se vzpenjajo in vijugajo v čebulastih oblikah in fosforescentnih oblakih. Zdi se, da se poigrava z idejami fikcije in realnosti ter uvaja nekakšno tehno-pokrajino, čeprav ostaja nejasno, ali je scenarij pred nami distopičen ali utopičen.” (Hana Čeferin).

Screenshot, 2021

Osrednje zanimanje umetnice leži na področju slikarstva, a ne zgolj v sliki sami, temveč njenem razmerju, v katerega se s svojo vizualno pojavnostjo postavlja do vsebin, ki so privedle do njenega nastanka. Te ponavadi predstavlja uporaba starih knjižnih del ali analognih fotografij s konca 20. stoletja. Doda jim hudomušne in ironične izjave, s katerimi poudari banalnost človeške narave, hkrati pa z njimi nagovarja spodletelost izraza skozi jezik in preizprašuje svojo lastno moralno pozicijo izjavljanja kot umetnice. (Galerija Zala).

Anastazija Pirnat, foto FB profil

Anastazija Pirnat (1996, Slovenj Gradec) je vizualna umetnica in didžejka. Leta 2019 je diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. Za svoje študijsko delo v letu 2019/2020 je prejela priznanje ALUO, leta 2020 pa prvo nagrado umetniškega natečaja Koroška, kdo si? Predstavila se je s samostojnimi razstavami Failed plans for world domination and other predictable events v sodelovanju z Mašo Knapič in Nežo Perovšek (Galerija Gallery, Ljubljana 2022), Beseda običajno ni zamenjava (Layerjeva hiša, Kranj 2021), Navigating blunder (Atelier im Schwimmbad, Wies, Avstrija 2021), but she is a very nice lady and she is a very nice person and she is a very nice (Dobra vaga, Ljubljana 2021), Ničesar ne morem reči kar tako (Galerija Ravne, Ravne na Koroškem 2021).

Anastazija Pirnat na razstavi v Galeriji Ravne leta 2021, foto KGLU

Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah v Sloveniji, med drugim v Galeriji Škuc, Koroški galeriji likovnih umetnosti, Galeriji Zala, Dobri Vagi, Mali galeriji BS ter v galeriji Equrna. Prav tako je sodelovala na razstavah v tujini, in sicer v Galeriji Knifer na razstavi Off the Hook: Layers and Objects (Osijek, Hrvaška, 2022), na Utazu Art Award Biennial (Utazu, Japonska, 2022) ter v galeriji Academia Moderna na razstavi 4WD; Policentričnost slikarskih vprašanj v opusih štirih avtoric: Kosi, Pirnat, Slemc, Zorzut (Zagreb, Hrvaška, 2020).

Njena že tretja in prva samostojna razstava v Galeriji Zala bo na ogled do 14. decembra.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja