Dobitnica nagrade 39. SKS za najboljši literarni prvenec je Pia Prezelj


Nagrado za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023
prejme
Pia Prezelj za roman Težka voda, založba Goga, 2023, so pravkar sporočili iz Društva slovenskih pisateljev.
Naslovnica nagrajene knjige

Nagrajeno knjigo je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač.

Nagrado bodo podelili v četrtek, 23. novembra, ob 18. uri na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma z neposrednim prenosom na valovih Radia Slovenija, Tretji program – program Ars.

Žirija je svojo odločitev utemeljila z naslednjimi besedami:
Pia Prezelj v kratkem in premišljeno zgoščenem romanu Težka voda natančno prikaže odmaknjen svet vdove Ide in njenih najbližjih vaščanov in vaščank, čeprav gre navidezno le za fizično bližino. Med drugim ji pomaga soseda in ravno tako vdova Marta, dasiravno je prej ljubimkala z Idinim možem, in med njima se sklene nenadejano, skoraj neizrečeno zavezništvo. Idi je bila namreč v preteklosti najbliže Milena, toda zaradi tabuja lezbične ljubezni, o kateri ne more spregovoriti niti je umestiti, se je tudi sama raje oprijela vaških govoric o svojem ožganem mednožju, zaradi česar naj ne bi mogla imeti otrok, tako kot je tiho pristajala na moževo varanje.
Pia Prezelj, foto DSP/Lana Špiler
Delo je napisano v nekakšnem sočasju preteklosti in sedanjosti, vračanju istega ali celo v veččasju, kamor Pia Prezelj spretno umesti tudi epizode junakinjine demence. Mestoma enigmatično pisavo postopoma razpira v večplastno zgodbo oziroma zgodbe s številnimi možnostmi, ki bi lahko doletele Ido, njenega moža, Marto, Mileno, župnika Lojzeta ali pa nečloveške živali. Kot ugotavlja Ida, samosvoja ostarela junakinja romana Težka voda, nima namreč le klobasa dveh koncev, ampak ima lahko več reči kopico koncev. Tudi Idina usoda bi lahko imela povsem drugačen konec, čeprav je navidezno živela zgolj po družbenih pričakovanjih. Toda avtorici se posreči ustvariti samosvoj, notranje razplasten in izjemno prepričljiv svet starejše ženske, netipične junakinje sodobne literature.
Čeprav je dogajalni prostor romana majhna, tudi zatohla vaška skupnost, se v njej kakor v topli gredi izrišejo družbeni simptomi, bržkone lastni vsakršni skupnosti. Prvenec Pie Prezelj poleg filigransko izdelane strukture odlikuje svež in tekoč pripovedni slog, izbrušen do potankosti, v njem pa prepoznamo zrelo in dovršeno pisavo.”

Spremno besedo je zapisala Maja Šučur.

https://www.rtvslo.si/kultura/intervju/pia-prezelj-slovenci-smo-imeli-malo-prehitro-pot-od-motike-do-ipada/676136

Marijan Zlobec
,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja