Zaključek naravoslovnega natečaja za mlade na Matici pod zvezdami


Slovenska matica vabi na zaključek naravoslovnega natečaja za mlade in predstavitev Zbornika za zgodovino naravoslovja in tehnike v okviru cikla Matica pod zvezdami. Naravoslovni večer s slavnostno razglasitvijo rezultatov natečaja in podelitvijo nagrade bo potekal v četrtek, 16. novembra, ob 17. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8, Ljubljana). 

Akad. prof. dr. Matija Gogala, foto SAZU

Naravoslovni natečaj za mlade za najboljše naravoslovno predavanje na temo Narava in človek, ki ga je Slovenska matica ob počastitvi svoje ustanovitve letos prvič organizirala v soorganizaciji s Prirodoslovnim društvom Slovenije, bodo zaključili s slavnostno razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrade.

Prof. dr. Jernej Pavšič

Strokovna komisija v sestavi prof. dr. Jernej Pavšič (predsednik) ter akad. prof. dr. Matija Gogala in prof. dr. Zvezdan Pirtošek (člana) je odločila, da bo nagrado prejel Gaj Kušar, ki se bo ob podelitvi tudi predstavil s svojim predavanjem z naslovom Aristotel in začetki biologije.
Nagrajencu bodo čestitali tudi predstavniki Slovenske matice, Prirodoslovnega društva Slovenije in Krke, d.d.

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek, foto UL MF

Na dogodku bomo pozornost posvetili tudi oživitvi Zbornika za zgodovino naravoslovja in tehnike, ki je po dveh desetletjih premora začel znova izhajati. Predstavili ga bodo člani uredniškega odbora, akad. prof. dr. Tadej Bajd, dr. Drago Kladnik in mag. Andrej Seliškar, v pogovoru s tajnico-urednico Slovenske matice dr. Ignacijo Fridl Jarc.

Zbornik za zgodovino naravoslovja in tehnike, zvezek 17
Uredniški odbor: Tadej Bajd, Drago Kladnik, Andrej Seliškar

Zbornik za zgodovino naravoslovja in tehnike je pri Slovenski matici začel izhajati leta 1971. Doslej je izšlo šestnajst zbornikov, v katerih so bile obravnavane najrazličnejše teme, ki so posegale od prazgodovine do 19. stoletja. Leta 2002 je zbornik za dalj časa prenehal izhajati, po dvajsetih letih pa znova obujeni Zbornik za zgodovino naravoslovja in tehnike s svojimi prispevki osvetljuje predvsem 20. stoletje. Takrat je bila ustanovljena Univerza v Ljubljani, razvijati so se začela številna nova področja naravoslovja, tehnike, tehnologije, medicine, matematike. Prispevki so v prenovljenem zborniku krajši in poljudnoznanstvene narave. Cilj  nove številke zbornika je tako kot pri prejšnjih ohranjanje slovenske naravoslovne in tehnične dediščine ter ohranjanje in razvoj slovenske znanstvene in strokovne terminologije. Na tem področju so s pripravo številnih strokovnih terminologij, tudi s področij naravoslovja in tehnike, v zadnjih dveh desetletjih ogromno prispevali sodelavci terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU, pričujoči zbornik pa naj ima ob terminološkem pomenu tudi še vnaprej nepogrešljivo vlogo pri poglobljenem preučevanju zgodovine naravoslovja in tehnike. V tem zborniku so objavljena tudi vsebinska kazala predhodnih zvezkov.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja