Festival Ljubljana napoveduje že 7. Zimski festival


Zimsko festivalsko dogajanje bo v prestolnici ponovno popestril že 7. Zimski festival v organizaciji Festivala Ljubljana. Med 18. in 23. februarjem 2024 bodo na šestih koncertih v Cankarjevem domu in Slovenski filharmoniji nastopili glasbeniki svetovnega slovesa. Vstopnice so že na voljo.

Kolaž nastopajočih, foto Festival Ljubljana

18. februarja bodo v Cankarjevem domu festival otvorile skladbe Brahmsa, Boulangerja in Saint Saënsa v izvedbi vrhunskih solistov – sopranistke Sophie Marin-Degor, mezzosopranistke Annalise Stroppa, tenorista Celsa Albela, basista Paula Armina Edelmanna ter pianista Kai-Min Changa, zmagovalca 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, ki je potekal v začetku letošnjega leta. Umetnike bodo spremljali Simfonični orkester RTV Slovenija, Mešani pevski zbor Glasbene Matice Ljubljana in Festivalski zbor Virtuozi pod taktirko vrhunskega dirigenta Yana Pascala Tortelierja.

Roberto Abbado

19. februarja bodo v Cankarjevem domu ob spremstvu Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega zbora Megaron nastopili sopranistka Olga Kulčinska, mezzosopranistka Gaëlle Arquez, tenorist Francesco Demuro in basist Riccardo Zanellato, dirigiral jim bo Roberto Abbado.

Verdijev Rekviem v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Maestro je na jubilejnem 70. Ljubljana Festivalu vodil vrhunsko izvedbo Verdijevega Rekviema s solisti Elīno Garančo, Krasimiro Stojanovo, Dmitrom Popovom in Riccardom Zanellatom. Na 7. Zimskem festivalu bo zazvenela Rossinijeva kantata Stabat Mater, ki velja za eno najpomembnejših verskih skladb 19. stoletja, v drugem delu pa izbor iz Busonijeve suite Turandot. Skladatelj je navdih za delo našel v kitajski zgodbi Turandot, ki je bila osnova za Puccinijevo istoimensko opero.

Olga Kern

Sledili bodo trije koncerti v Slovenski filharmoniji – 20. februarja se bo predstavila pianistka Olga Kern, ena največjih umetnic svoje generacije, zaradi očarljive odrske prezence in tehnične muzikalnosti pa ji je naklonjeno tako občinstvo kot kritiki. Na recitalu bo interpretirala dela nemškega klasicizma in romantike, ameriškega modernizma ter mojstrov ruske romantike.

Ensemble Dissonance, foto Darja Štravs Tisu

Dan kasneje, 21. februarja, bo zasedba Ensemble Dissonance pod taktirko Miguela Á. Navarra spremljala pevko Lidio Rodriguez in trobentača Vicenta Camposa. Večer bodo popestrili Koncert za trobento v D-duru G. Torellija, Intermezzo iz Goyescas E. Granadosa, Koncert za trobento T. Albinonija in Ljubezenski urok M. de Falle.

Maksim Vengerov

22. februarja pa bodo zvoki violine in klavirja prevzeli dvorano Marjana Kozine. Violinist Maksim Vengerov se lahko pohvali z impresivnim nizom več kot 3000 koncertov. Njegovo prvo studijsko ploščo je pri zgolj desetih letih izdala moskovska založba Melodia, danes pa njegova diskografija šteje več kot 40 zgoščenk. Na odru se mu bo pridružil pianist Vag Papian.

Živa Ploj Peršuh v Križankah, foto Marijan Zlobec

7. Zimski festival bodo 23. februarja sklenila dela treh mojstrov iz zakladnice klasičnih del v izvedbi Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvo dirigentke Žive Ploj Peršuh. Kot solist se bo s Prvim violinskim koncertom H. Wieniawskega predstavil Rok Zaletel Černoš, ki se je letos kot prvi slovenski violinist udeležil prestižnega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi.

Živa Ploj Peršuh na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Slovenski glasbenik je bil izbran med 25 najboljših udeležencev iz 41 držav, ki ga je organizacijski odbor povabil na tekmovanje in mu plačal vse stroške. Mladega Roka je izkušnja navdušila, občinstvo v dvorani pa prevzelo. Uspelo se mu je prebiti do polfinala, a nadarjeni glasbenik upa, da bo imel v življenju priložnost nastopiti tudi v finalu tega tekmovanja.

Rok Zaletel Černoš, foto osebni arhiv/S. Rajh

Svojo profesionalno glasbeno pot je Rok Zaletel Černoš začel v Ljubljani, kjer je bil kot izjemno nadarjen, pri le 16. letih, sprejet na Akademijo za glasbo. V času študija je izvedel več solističnih nastopov z orkestri, kot so Simfonični orkester RTV Slovenije, Simfonični orkester SNG Maribor, Vivaldi simfonični orkester, Mendelssohnov komorni orkester idr., kjer je kot solist zaigral koncerte Čajkovskega, Brahmsa, Sibeliusa, Mendelssoha, Mozarta, Vivaldija, Bacha…  Z izjemno izvedbo Mendelssohnovega violinskega koncerta si je prislužil študentsko Prešernovo nagrado, uspešno pa je opravil tudi avdicijo za Mladinski orkester Gustava Mahlerja in nastopil v najpomembnejših evropskih dvoranah, kot so Musikverein Dunaj, Elbphilharmonie Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Luxemburg Philharmonic, Dresden Semperoper, Madrid Auditorio, Lisbon Fundacao Calouste, Alicante Palacia de la Música. Trenutno kot štipendist Mestne občine Ljubljana zaključuje magistrski študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer redno igra v orkestru Dunajskih simfonikov ter dosega vrhunske uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih.

Rok Zaletel Černoš, foto osebni arhiv

V času predprodaje, ki za navedene dogodke traja do 30. novembra, so člani Kluba Festivala Ljubljana upravičeni do 20 % popusta, v redni prodaji pa do 10 % popusta na nakup vstopnic. V Klub se lahko včlanite prek sledeče povezave: https://ljubljanafestival.si/klub/.

Basist Riccardo Zanelatto, foto Marijan Zlobec

Vstopnice so že na voljo na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in ostalih Eventimovih prodajnih mestih.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja