Staš Kleindienst: Slike in študije v Galeriji Equrna


V Galeriji Equrna v Ljubljani bodo v torek, 7. novembra, ob 19. uri odprli razstavo akademskega slikarja Staša Kleindiensta z naslovom Slike in študije. Umetnika predstavlja kustosinja Maja Kač.

Staš Kleindienst –  Antiarkadija, olje na platnu, 2020, foto Arne Brejc/arhiv umetnika, z razstave Figuralika – Izbrani primeri iz slovenske umetnosti v Cukrarni

Če so zadnje postavitve Staša Kleindiensta z naslovom, povzetim po eni od slik, narekovale takt, ki naj mu sledi poskus branja njegovih del, tokrat umetnik pozornost usmerja k izhodiščnemu bistvu svojega slikarstva – sliki kot taki in obenem pomenu študije, ki ga do te slike privede. V njegovih prepoznavnih družbenokritičnih krajinah se nenehno odvijajo premene, ki jih, četudi so komaj opazne, umetnik potrebuje, saj z njimi nenehno izpopolnjuje in premišljuje jasno posredovanje kompleksnega sobivanja nasprotij, ki jih slika. 

Staš Kleindienst – Ogenj v drugi deželi, 2023,  olje na papirju, 32 x 24 cm, foto arhiv umetnika

Medtem ko je krajina v svojih prvih osamosvojitvenih poskusih v 16. stoletju še potrebovala vsaj drobne figure, ki so dajale vsebinsko opravičilo za slikarjevo predajanje slikanju narave, Kleindienst ta proces obrne. Zdaj že dodobra udomačeno motiviko, ki je nekoč vse bolj v napredek in tehnologijo usmerjenega človeka začela vračati k naravi, k primarnemu, s tem pa ponudila beg od naskakujoče realnosti, umetnik izkoristi za paradoksalni obrat, s katerim pokaže ravno na tisti moment, od katerega skuša gledalec z motrenjem krajine ubežati. Začetni občutek možnosti eskapistične pomiritve, ki ga nudi pogled na idilično krajino, ob bližini platna zaustavijo drobne figure. Te bi bile še stoletja nazaj ne zares pomembni pripovedovalci mitološke pripovedi, pri Kleindienstu pa so to protagonisti, ki nam v svojih anekdotah razkrivajo konkretne zablode sodobne družbe. Te drobne figure so skoraj vedno ljudje tega trenutka, obenem pa nikoli povsem odtrgane od starih mitov – v njihovi dobesednosti je vselej tudi nekaj arhetipskega, v njihovi sodobnosti nekaj večnega, saj lahko le tako kažejo na sklenjenost kroga, v katerem se permanentno vrti človeštvo. 

Staš Kleindienst – Insomnia, 2022, olje na platnu, 120 x 160 cm, foto arhiv umetnika

Umetnik se ob poskusu analiziranja svojega časa ne postavlja na varno razdaljo distanciranega opazovalca in tudi gledalcu ne dopušča ugodja takšne pozicije. V njegovih delih je toliko zunanjega sveta kot notranjega; zgolj na videz iz domišljije vznikle mizanscene so v resnici pogosto odraz zelo osebne izkušnje, s katero nagovarja slikar naše lastne premisleke in dileme. Tako slika Nočni atelje (2022) − morda eden bolj intimnih reprezentacij umetnikovih vtisov življenja, kjer zasilno urejen delovni prostor ob obvoznici ni podoba neurejenosti, ampak skoraj svetega mesta, kamor se ustvarjalna duša zateče, da se lahko prepusti svojemu prvemu poslanstvu − ni nič manj osebna kot večje platno Insomnia (2023). To je pogled nespečneža, ki z zračne perspektive gleda v dolino, kako postopoma tone v večer, s tem pa v tisti del dneva, ko ostane sam s svojimi mišljenji, dvomi in strahovi.

Staš Kleindienst – Nočni atelje, 2022, olje na platnu, 30 x 25 cm, foto arhiv umetnika

Poseben fokus je namenjen študijam, katerih pomen presega eno od vmesnih točk umetnikovega ustvarjalnega procesa. Predvsem so odraz  slikarjeve nenehne želje po eksperimentiranju, likovnemu raziskovanju in premišljevanju tehnike. Študija s podnaslovom Ogenj v drugi deželi (2023) je kljub v izhodišču pripravljalnemu značaju dela povzetek vseh Kleindienstovih hotenj; zremo v skoraj altdorferjevsko pokrajino, le da je dramatični prizor zgodovinske bitke na tleh zamenjala drugačna grožnja, ki se odvija na nebu. Zdaj je še daleč stran, v neki drugi deželi, zaradi česar lahko problematiko za hip potisnemo ob stran, vendar slutnja približevanja ostaja – njeno oprijemljivost napovedujejo tudi pastozni barvni nanosi, ki niso zglajeni v varne, gladke plasti oddaljenih zubljev, ampak vse bolj grozeče pretijo nam tukaj. Oddaljenost plamenov ali spopada (besedna igra v naslovu dopušča oboje) dovoljuje, da si zatiskamo oči in priprave na ključno bitko našega časa nespametno nadomeščamo z medsebojnimi konflikti.

V odsevu ognja razžarjeno nebo se kaže v enakih barvnih niansah kot tisto, ki ga razsvetljuje sončni zahod, in v tem leži tudi ključni kontrast, s katerim Kleindienst nagovarja gledalca – z igro protipolov, nasprotujočih si sfer dobrega in slabega, lepega in grdega, teme in luči, kar išče v notranjem žarenju, najprej neba, potem pa tudi samega medija slike. V svojem iskanju žarenja nočnih sfer pokaže, da je lahko noč enako resnicoljubna kot dan, da je lepota tako v temnih niansah kot svetlih, da je svet zlitje nelagodnih barvnih nasprotij. Vse žari in je vredno našega opazovanja ter umetnikovega premišljevanja o tem, kar je pred njim, in o tistem, kar se skriva zadaj. Čeprav se pomemben del Kleindienstovega pripovedovanja odvija v detajlih, odločilna vloga pripada atmosferi, razpoloženju, ki ga seveda lahko interpretiramo kot odraz družbenega stanja, ampak najprej je to odsev posameznikove zavesti in njegove lastne ujetosti. Krajina pa ob tem ni kulisa, ampak aktivna soustvarjalka pripovedi in s svojo atmosferskostjo nepogrešljiva pojasnjevalka dualnega ustroja sveta. 

Kleindienstovo slikarstvo vedno odraža tudi globok poklon likovni tradicij, ki ni nepomembna stalnica njegovega dela, saj presega splošno izpopolnjevanje lastne tehnike z oziranjem k preteklim rešitvam. Vedno novo obračanje k že pokazanemu in povedanemu je namreč obenem subtilna aluzija na človekovo ujetost v iskanje odgovorov na vprašanja, ki se kljub drugemu času in napredku v svojem jedru ne spreminjajo. Obenem pa je tudi opomnik na pomen, ki ga ima pri tem prevpraševanju umetnost sama, saj kljub temu in hkrati prav zato, ker je iskalka resnice, našemu begu vendarle ponuja uteho.

Maja Kač

Staš Kleindienst – Gorski kralj, olje na platnu, 120 x 160 cm, 2023, foto FB

Staš Kleindienst 
Staš Kleindienst je leta 2007 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, prav tam je leta 2009 tudi magistriral. Njegova dela so vključena v več zasebnih in javnih zbirk. Leta 2014 je prejel nagrado skupine OHO ter med drugim leta 2018 kuriral razstavo študentov z naslovom 12 razlogov za slikanje v galeriji ŠKUC. Leta 2019 mu je Univerza v Ljubljani podelila Priznanje pomembnih umetniških del. Leta 2023 je prejel Nagrado Riharda Jakopiča.

Živi in dela v Vipavi.

Insomnia

Izobrazba:

2009 – Magister umetnosti, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani

2007 – Akademski slikar, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani

Izbrane samostojne razstave:

2023 – Usedline, Zlati Ajngel, Varaždin, Hrvaška

2023 – Insomnia, ArtKIT, Kibla, Maribor

2023 – Insomnia, Savinov salon, Žalec

2022 – Antiarkadija, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

2021 – Predstava, Galerija Equrna, Ljubljana

2019 – Varuhi noči, Likovni salon, Center za sodobno umetnost Celje, Celje

2017 – Vse je OK!, Galerija Kresija, Ljubljana

2017 – Izgubljeni prostor, MMC KIBLA / KiBela, Maribor

2017 – Electric Sky, Atelier Home Gallery, Trieste, Italija

2016 – Ne(pre)poznano, Mestni muzej Idrija, Idrija

2015 – Ne(pre)poznano, Center in galerija P74, Ljubljana

2015 – Vmesni členi, Galerija Alkatraz, Ljubljana

2014 – Izredno stanje, Miklova Hiša, Ribnica

2013 – Druga stran slike, Galerija nad Mestno knjižnico Idrija, Idrija

2012 – Strukture valorizacije / kolonizacije, Residency Unlimited, New York, ZDA

2010 – Buy Your Own Art Experience, AC Institute, New York, ZDA

2007 – Buy Your Own Art Experience, APT, Novo mesto

2006 – Mixed Media, Center in galerija P74, Ljubljana

Izbrane skupinske razstave:

2023 – Figuralika – izbrani primeri iz slovenske umetnosti, Cukrarna, Ljubljana

2022-23 – Meantime – Paintings Only, Galerija Equrna, Ljubljana

2022 – Momental-mente, Moderna galerija, Ljubljana

2022 – Nature of Art, SULUV, Mali likovni salon, Galerija BEL ART, galerija Akademije umetnosti, Novi Sad, Srbija

2021 – Urban Landscape – Understanding Nature, 10. mednarodni festival of vizualnih umetnosti, Kranj

2021 – Slikarstvo zdaj!, Mestna Galerija Nova Gorica, Nova Gorica in Galerija Monfort, Portorož

2020 – Virusni avtoportreti – spletna razstava, MG+MSUM, Ljubljana

2020 – Apokalipsa 2020, Equrna, Ljubljana

2019 – Niski tonovi Zemljine pjesme, Galerija Galženica, Velika Gorica, Hrvaška

2019 – Čas brez nedolžnosti. Novejše slikarstvo v Sloveniji, Moderna galerija, Ljubljana

2018 – Vse naše skrivnosti, Galerija sodobne umetnosti Celje, Celje

2018 – Futurologija – Kaj lahko umetnost jutri naredi za VAS?, Mestna Galerija Nova Gorica, Nova Gorica

2018 – AIR4, Ravnikar Gallery Space, Ljubljana

2017 – GLITCH, Galerija Zelenica, Rog, Ljubljana

2017 – Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke, +MSUM, Ljubljana

2016 – Preseki- Izseki, Miklova hiša, Ribnica

2016 – Onkraj naše oble, 8. Trienale sodobne umetnosti U3, Moderna galerija, Ljubljana

2016 – Nizkoproračunske utopije, +MSUM, Ljubljana

2015 – Krize in novi začetki – umetnost v Sloveniji 2005 – 2015, +MSUM, Ljubljana

2015 – Sram te bodi!, Center za sodobno umetnost Celje, Celje

2015 – 10. obletnica Nagrade skupine OHO “Ne jej rumenega snega!”, Center in galerija P74, Ljubljana

2014 – razstava za Nagrado skupine OHO, Center in galerija P74, Ljubljana

2013 – U3, trienale sodobne slovenske umetnosti, +MSUM, Ljubljana

2011 – Not So Distant Memory, Delaware Center for Contemporary Art, Wilmington, ZDA

2011 – Cyberfest, National Center of Contemporary Art Saint-Petersburg branch, Rusija

2011 – Spaceship Yugoslavia, NGBK, Berlin, Nemčija

2011 – Cross Border Experience, ŠKUC, Ljubljana

2009 – Quoting Contemporariness, Universal Cube, Leipzig, Nemčija

2009 – transmediale 09, DEEP NORTH, House of World Cultures, Berlin, Nemčija

2008 – New reflections on the old Balkans, Stacion, Priština, Kosovo

2008 – Manifesto d’artista, State of Exception, Trst, Italija

2007 – Toposcapes: Interventions into Socio-cultural and Political Spaces, Pavelhaus, Laafeld, Avstrija

2006 – 10th Cairo biennial, Kairo, Egipt

2006 – Not-quite/Not-right, Histories, Bodies and Concepts in Contemporary Photography, Bratislava, Slovaška

Marijan Zlobec

 

,

En odgovor na “Staš Kleindienst: Slike in študije v Galeriji Equrna”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja