Edvard Ravnikar: »Arhitektura ni estetska izmišljotina«


Slovenska matica vabi na predavanje prof. dr. Aleša Vodopivca Edvard Ravnikar: »Arhitektura ni estetska izmišljotina« ob 30-letnici smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki bo v četrtek, 26. oktobra, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8/I, Ljubljana). Prireditev poteka v ciklu Matica pod zvezdami.

Naslovnica

Vlada Republike Slovenije je leto 2023 razglasila za Ravnikarjevo leto. Slovenska matica v sodelovanju z Ravnikarjevimi dediči načrtuje izdajo knjige njegovih skic in misli pod naslovom Vtisi. Že pred izidom knjige bo v Cankarjevem domu 27. oktobra otvoritev razstave arhitektovih rokopisov, vstop v svečano spominjanje pa 26. oktobra predavanje prof. dr. Aleša Vodopivca, profesorja na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Ravnikarjevega učenca.

Trg republike, prej Trg revolucije

Kljub dejstvu, da od Ravnikarjeve smrti mineva že trideset let, in kljub številnim zapisom, knjigam in razstavam slovenske in jugoslovanske arhitekture ostaja Ravnikar v marsičem nerazumljen. To je glede na širino njegovih interesov in obseg njegovih dejavnosti do določene mere razumljivo.

Moderna galerija (načrt 1939, izvedba 1940–1951)

Bil je naš najvidnejši arhitekt modernizma in karizmatičen profesor, ki je usodno zaznamoval ljubljansko šolo za arhitekturo, imel pa je tudi pionirsko vlogo na področju urbanizma, oblikovanja in publicistike.

Edvard Ravnikar leta 1961, foto Wikipedija

Da je bilo takoj za Plečnikovim letom razglašeno tudi Ravnikarjevo leto je svojstven poklon Ravnikarju, s tem pa posredno tudi moderni arhitekturi, ki jo velik del javnosti še vedno odklanja. Vendar Ravnikar nikakor ni bil značilen predstavnik modernizma mednarodnega značaja, temveč utemeljitelj posebne, slovenske veje modernizma, kar bo osrednja tema predavanja.

Prof. dr. Aleš Vodopivec je redni profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Več kot štiri desetletja objavlja strokovne in znanstvene prispevke s področja arhitekture. Je avtor ali urednik knjig: Arhitektura Ljubljane, Ab, Ljubljana 1974 in 1978; Iz arhitekture (z J. Koželj) – Vprašanja umetnosti gradnje, Krt 48, Ljubljana 1987 in Hac Via, Ljubljana 1991; Edvard Ravnikar: Umetnost in arhitektura, zbornik esejev, Slovenska matica, Ljubljana 2007, ponatis 2021; Edvard Ravnikar – Architect and Teacher (z R. Žnidaršič), Springer, Dunaj/New York 2010.

Cankarjev dom

Prejel je tudi številne nagrade za arhitekturna dela, nagrado Prešernovega sklada, nagrado Piranesi, Plečnikovo nagrado, tri Plečnikove medalje in Ernst A. Plischke Preis na Dunaju.

“O Ljubljani imamo predstave, ki niso vedno enake. Sami si želimo hrupnega velemesta z močnim prometom in gosto, visoko zazidavo. Tujci, ki prihajajo k nam, nam odpirajo oči za njeno manjše merilo, mir, bujno zelenje, lepo tradicionalno arhitekturo, ki je mnoga mesta nimajo. Ti vidijo tudi okolico z majhnimi mesti in gosto mrežo zanimivih in lepih krajev v izredno lepi pokrajini s svežim zelenjem, bistrimi vodami, zanimivimi cestami in kulturnim prebivalstvom. Kako naj torej bo? Prav bi bila srednja mera. Ljubljana rabi nedvomno več mestnega, boljši promet, višji stanovanjski standard, še mnogo več javnih zgradb vsake vrste, obenem pa ne bi smeli žrtvovati neštetih kvalitet, ki so vedno bolj vidne in dragocene …” (Edvard Ravnikar).

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja