Performans Astrocitni vrt Eve Petrič na Veselovem vrtu ZDSLU


»Obiskovalec Astrocitnega vrta predstavlja spomine, želje, pričakovanja, ki so vpeta v zanke in zavoje čipkastih vzorcev, znotraj katerih se rojevajo in negujejo misli, in nas prosi, da ohranimo te človeške vezave, človeški tek, človeško življenje. Povezani smo, zavezani z vozli in zankami najrazličnejših vrst kot niti v čipki Skrivnega vrta – vrta astrocitov.(Eva Petrič o projektu).

Astrocitni vrt, asemblaž s čipkami, 2021 – 2023, 3 x 5 m

ZDSLU vabi na ogled performansa in odprtje razstave multimedijske umetnice, svetovne popotnice Eve PetričAstrocitni vrt, ki bo v torek, 10. oktobra, ob 19. uri. Uprizoritvena akcija se bo tokrat razvijala in bo tekla v zadaj skritem Veselovem vrtu ZDSLU, ki je del hiše umetnikov in umetnosti na Komenskega 8. Kustosinja razstave je Olga Butinar Čeh.

Iz cikla Astrocitni vrt

Performans in razstava priznane novomedijske umetnice Eve Petrič vključujeta veliko čutnega procesa, ki se poraja v umetnici, kar nato pri uprizarjanju preko rituala gibov, plesa, zvoka, glasbe, govorjenja ali petja, prenaša in deli med gledalce.

Razstava zvečer

Kot scenska kulisa pa se preko prizorišča širi obešen kolaž iz čipk, ki jih je avtorica zbrala po vsem svetu in v različnih kulturnih sredinah. Morda lahko njeno delo razdelimo še dodatno na štiri osnovne elemente: na čas, na prostor, na njeno telo in njeno prezenco ter na odnos med ustvarjalko in publiko. Njen cilj je dotakniti se publike in ustvariti reakcijo s podporo smisla za estetiko in perfekcionizma avtorice, ki nič ne prepušča naključju.

Vsebine njenih performansov so običajno povezane z življenjskimi izkušnjami in psihološkimi analizami, s prefinjenim čutom hiper-senzibilne umetnice, z opozarjanjem na krizo okolja in družbe, ki vodi v propad, z družbeno kritiko samo po sebi in z možnostmi preobrazbe človeške rase.

Na razstavi

Umetnica o performansu in razstavi pove: »Naša dejanja vplivajo in se odražajo v drugih… podobno kot astrociti v našem centralnem živčevju, v možganih, vplivajo na celotno telo in nas povezujejo z okolico. Pozaba/strah pred tišino. Živimo v svetu nenehnih zvokov in zvočnega pustošenja. Večina nas je pozabila, kakšen je svet v tišini, ali pa se tišine celo boji. Namen projekta je, doživeti glasnost tišine, njeno pristnost in popolnost, slišati tišino. Tišina je oblika koncentracije.

Instalacija Astrocitni vrt s publiko naj bi obiskovalcem Veselovega vrta omogočila odkritje tišine in komunikacijo z rastlinami v vrtu. Delovala naj bi kot portal v svet tišine, v katerem se obiskovalci umirijo in poenotijo z rastlinjem, ga zaslišijo brez umetno proizvedenih zvokov. Sama instalacije in prostorska postavitev objektov je skupek prvič razstavljenih plošč iz pleksi-stekla, ki so ročno gravirane z idrijsko čipko.

Kombinacija treh skupin visečih raznobarvnih plošč je kot vrt naše prihodnosti. Vse tri skupine sestavljajo Data Bank@futureGARDEN. Eden sklop je fokusiran na emocijo radovednosti (Curiosity, po raziskovalcu – Marsa Curiosity), drugi na empatijo, ki nas veže na Zemljo in tretji na temno, senčno stran lune.«

Danes je performans sestavni del umetniške scene, ki je v okviru Astrocitnega vrta povezana z nastopom avtorice, z  zvokom, s svetlobo in z videom in se ukvarja z družbeno realnostjo in identiteto današnjega sveta. Performans ni niti medij niti nekaj, kar bi lahko bilo otipljivo umetniško delo, temveč je niz vprašanj in razmišljanj avtorice o tem, kakšen je odnos umetnosti do ljudi in širšega družbenega sveta. (Olga Butinar Čeh, kustosinja razstave).

Eva Petrič na Veselovem vrtu ZDSLU

Eva Petrič (1983, Kranj, Slovenija) je konceptualna intermedijska in likovno-vizualna umetnica, fotografinja, performerka in pisateljica. Diplomirala je iz psihologije in vizualne umetnosti na univerzi Webster na Dunaju (2005) in magistrirala iz novih medijev na Transart Institutu Berlin/Danube University Krems (2010).

Sodelovala na več kot 100 samostojnih in številnih skupinskih razstavah v Evropi, ZDA, Južni Ameriki in Aziji (Japonska, Kitajska, Južna Koreja, Indija, Filipini, Indonezija, Šri lanka). Sodelovala je tudi na lanskem Expo v Dubaiu.

Živi in ustvarja v Ljubljani, na Dunaju in v New Yorku. Leta 2016 je bila z dvema velikima instalacijama kot prva umetnica iz Slovenije predstavljena v znameniti dunajski katedrali Sv. Štefana in bila vključena v enega od največjih letnih umetniških projektov javnem prostoru New Yorka, Sing for Hope. Od leta 2017 jo predstavlja Galerija Mourlot iz New Yorka.

V letu 2021 se je predstavila s svojimi intermedijskimi projekti še v Münchnu, Berlinu, Debrecenu in Tokiu, na ogled je postavilo tudi video intermedijska instalacija na Dunaju (med Leopold Museum in MuseumsQuartier-om). Umetniško se izraža s fotografijo, videom, zvokom, performansom, oblikovanjem, poezijo in literaturo.

Performans

Letos se bo s svojim knjižnim performansom »@apple girl story2 to be a shadow or a puppet« predstavila tudi na svetovnem knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Eva Petrič in Olga Butinar Čeh

V okviru svojega avtorskega dela v ospredje postavlja koncept atmosfere prostora, tako na fizičnem, kot tudi na mentalnem, imaginarnem, metafizičnem in metaforičnem nivoju.

Performans

Performans na Veselovem vrtu ZDSLU

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja