Fotografska razstava Hermana Pivka: HA – LO


V ljubljanski galeriji Photon bodo v torek, 10. oktobra, ob 19. uri odprli samostojno fotografsko razstavo Hermana Pivka z naslovom HA – LO.

Herman Pivk –  NA-VRHU, 2022

Herman Pivk vztrajno razvija prepoznaven slog, potopljen v monokromne naplavine nedoločljivega časa, ki je toliko včerajšnji, kolikor je današnji. Njegova dela so z odtisi na aluminijaste plošče pridobila nestvarno bleščavo kovinskega sijaja. V prerezu približevanja civilizacijskim travmam o minevanju in nehanju skušajo stkati vez z nedoumljivimi rituali, ki kot znak večne prisotnosti za sabo arhetipsko puščajo sled simbolnega.

Herman Pivk – Spomenik, 2022

Prežarjena svetloba ali včasih le blisk orkestrirata skrivnostno zbliževanje nasprotujočih si ekstremov v nadrealistični pokrajini. Hibridni preplet realnega in imaginarnega, človeškega in živalskega, živega in mrtvega zrcali sodobno stanje alieniranega duha, ki se ne trga le od narave in pravil s katerimi si eksistence v medsebojnih odnosih utirajo pot skozi ambiente sveta, temveč tudi od samega sebe, ko išče zavetje v iskanju nepredvidljivega doppelgängerja.

Herman Pivk –  Jata, 2022

Pivkova »subjektivna kamera« je kot nenasiten predator, kot orodje za pronicanje v podkožje stvarnosti. Skuša razumeti sence iz zakulisja sodobne vizualne kulture in so obenem domačne in zloslutne, zazrte same vase in provokativne. Njegova dela iz opusa HA – LO so kot odmev notranjega klica, ki išče odgovor na najbolj izmikajoče večno vprašanje: KJE SMO?

Marko Košan

Herman Pivk – Jasa, 2022

Herman Pivk (1963, Slovenija) je obiskoval grafični oddelek Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Pedagoški akademiji v Ljubljani, smer zgodovina in likovni pouk. Diplomiral je leta 1987 na temo Portret v fotografiji. Danes deluje kot samostojni ustvarjalec na področju fotografije.

Herman Pivk – Trinajsta iz serije NOVE, 2013, mešana tehnika na fotografskem papirju, digitalni print, 68×90 cm

Dela Hermana Pivka so bila prikazana na več kot 100 samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Med skupinskimi razstavami izpostavljamo razstavo iz leta 1996 v Firencah, z naslovom Biennale Europea della fotografia d” Autore; razstavo Magija umetnosti: Protagonisti slovenske sodobne umetnosti / 1968 – 2013, ki je med letoma 2014 in 2015 gostovala v Italiji, na Dunaju in v Zagrebu, ter razstavo Živimo v vznemirljivih časih: razstava sodobne slovenske likovne umetnosti, v Evropskem parlamentu v Bruslju, leta 2021.

Herman Pivk – Enajsta iz serije NOVE, 2013, mešana tehnika na fotografskem papirju, digitalni print, 68 x 90 cm

Galerija Photon se bo predstavila na sejmu Art Market Budapest

Galerija Photon se bo letos ponovno predstavila na svojem partnerskem sejmu Art Market Budapest na dveh stojnicah. Prva se bo nahajala v glavnem delu sejma pod št. 402 in bo predstavila dela Boruta Peterlina, Eve Petrič in Hermana Pivka.

Druga pa bo vključena v del sejma, namenjenega fotografiji Art Photo Budapest, kjer bodo predstavili dela Madžarske umetnice Aniko Robitz. Sejem vsako leto ponuja tudi bogat program spremljevalnih dogodkov. Letos v programu Inside Art – Building on Art sodeluje tudi Dejan Sluga, direktor galerije Photon.

Sejem bo potekal od 19. do 22. oktobra v Centru Balna Budapest.

Herman Pivk – Plamen, 2022

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja