Slovenija v Frankfurtu začenja s fotografsko razstavo


Slovenija pripravja v Frankfurtu bogat kulturni program. Med drugim bodo pripravili mednarodno vodstvo za medije po fotografski razstavi s predstavitvijo slovenske fotografije v sklopu neknjižnega programa Slovenije kot častne gostje velikega mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu. Sledilo bo odprtje razstave.

Bojan Radovič v Jakopičevi galeriji, foto Blaž Gutman / MGML

Mednarodnim in domačim medijem so razposlali vabilo na novinarsko vodstvo po razstavi, ki bo v petek, 6. oktobra, ob 11. uri v galeriji Fotografie Forum Frankfurt (Braubachstr. 30-32, Frankfurt.

Vanja Bućan – Conversation About Cosmic Energy 02, 2022, iz serije Birds of Paradise

Spregovorili bodo: Sabine Seitz, generalna direktorica Fotografie Forum Frankfurt, Andrea Horvay, sokuratorka Fotografie Forum Frankfurt, in Katja Stergar, direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Bojan Radovič – Hammering Man, Frankfurt, 2010

Njim se bodo pridružili umetniki Vanja Bućan, Jošt Dolinšek in Bojan Radovič. Skupaj so avtorji razstave z naslovom Paradise, Performance, Replica, Slovenian Photographic Art.

Razstavo bodo v razstavišču Fotografie Forum Frankfurt odprli v petek, 6. oktobra, ob 19. uri. 

Jošt Dolinšek – Iz serije To Move the Sun and Earth Away, 2019–2021

Poigravanje s ponovitvijo, uprizarjanje vlog, opazovanje okolice: Fotografie Forum Frankfurt (FFF) na razstavi Paradise, Performance, Replica, Slovenian Photographic Art kot predstavnike sodobne fotografije iz Slovenije predstavlja dva umetnika in umetnico, ki z različnimi eksperimentalnimi pristopi raziskujejo meje fotografskega medija.

V seriji Birds of Paradise Vanja Bućan (1973, Nova Gorica) humorno in surrealistično prevprašuje predstave o vlogah žensk. Jošt Dolinšek (1997, Ljubljana) v svojih instalacijah preiskuje vizualno zaznavo narave z gibljivimi slikami, tonom in fotografijami skulptur. Z idejo replike in iluzije pa Bojan Radovič (1960, Novo mesto) svojim delom daje značaj pripovedi in fikcije.

Radovičeva razstava Replika, katere kustosinja je dr. Marija Skočir, je bila v Galeriji Jakopič na ogled od oktobra 2022 do konca januarja letos. Spremljali sta jo tudi obsežna monografija in numerirana ter signirana ogra opazovanja Marumage by Bojan Radovič.

Fotografie Forum Frankfurt

V tekstu za razstavo v Fotografie Forum Frankfurt je med drugim navedeno, da se Radovič od 80. let 20. stoletja ukvarja z načelom ponavljanja, kopiranja in posnemanja v fotografiji, pa tudi s fascinantno raznolikostjo pomena in “replike”. Spomnili so, da je Radovič poleg umetniškega dela ključen za slovensko fotografsko sceno kot organizator razstav, založnik in ustanovitelj Fotogalerije Novo mesto in Hiše fotografije.

Zunanjost zgradbe FFF

Na odprtju 6. oktobra ob 19. uri bodo prisotni vsi umetniki, zbrane pa bodo pozdravili:
– dr. Peter Sillem, član upravnega odbora, Fotografie Forum Frankfurt
– Barbara Koželj Podlogar, generalna direktorica Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo RS
– dr. Urban Šrimpf, Vodja pisarne častne gostje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023
– prof. Celina Lunsford, umetniška vodja Fotografie Forum Frankfurt in kuratorka razstave.

Na ogled bo vse do 7. januarja 2024.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja