Josip Gorinšek v Galeriji Equrna


V ljubljanski Galeriji Equrna se zaključuje razstava slik akademskega slikarja, grafika in oblikovalca Josipa Gorinška (1936 – 2021). Na ogled bo le še v četrtek, 28. septembra. Naslov razstave, Geonova, je povzet po Gorinškovih slikah iz leta 1989.

Leta 1886 je gospodična vstopila na razstavo neoimpresionističnega slikarja Georgesa Seurata in vprašala: »Je te slike naredil stroj?« Na tisoče drobnih pikic v komplementarnih kontrastih je poprejšnji sproščeni vtis (impresijo) spremenilo v kristalno jasne obrise in površine. Danes bi taista gospodična ob Gorinškovih slikah najprej pomislila: seveda, naredili so jih algoritmi umetne inteligence in perfektni digitalni tiski. Toda takrat in danes je bil odgovor jasen: ne, gospodična, naredile so jih umetnikove roke. Kar je to vpraševanje ohranilo pri življenju, je bila Metoda: sistematična likovna teorija, dodelana kompozicijska načela, delovanje simetrije, zlatega reza, barvnih permutacij, skratka, semiotična struktura celote.
Gorinškova umetnost je iz šestdesetih let podedovala načela geometrične abstrakcije, optične umetnosti, videz računalniškega načrtovanja in predvsem nov nabor barvnih nians. Toda vse to se je znašlo v povsem osebni kombinatoriki: op-art je izzival očesni živec, računalniška grafika je samo sledila matematičnim modelom, moderni dizajn je iskal vsebinske poudarke, vsega tega v Gorinškovi umetnosti ni. Slikar začne z miselno podobo, slikovno predstavo, s kolažnim prototipom form in barv in ga z dolgotrajnimi, skrajno natančnimi postopki udejanji v čisti optični podobi. V tem procesu se prvotna zamisel zgosti in obogati v stopnjevanih oblikovnih in barvnih vibracijah. Zdaj so vsi oblikovni elementi dosledno obvladani in ujeti v popolno ravnovesje, kot bi doživljali sinestetične učinke glasbene kompozicije ali bi se znašli v mreži slikovitih vzorcev, mandal, rastrov in ritmov. Rezultat: optična inteligenca v svoji najvišji formi!
Naslov razstave, Geonova, je povzet po Gorinškovih slikah iz leta 1989.

Josip Gorinšek, foto ZDSLU

Josip Gorinšek – življenjepis

Rodil se je leta 1936 v Pančevu. Družina umetnikovega očeta, ki je kot glasbenik služboval v Beogradu, izhaja iz Rogatca pri Rogaški Slatini. Sina je uvedel v svet glasbe. Po končani gimnaziji je razmišljal o študiju elektrotehnike, fizike in matematike. Odločilna za izbiro študija slikarstva je bila spodbuda Iikovnega pedagoga iz gimnazije, akademskega slikarja prof. Bogunovića. Vpisal se je na slikarski oddelek Akademije za uporabno umetnost v Beogradu. V času študija na akademiji se je ves čas aktivno ukvarjal tudi z glasbo in športom.
Leta 1958 mu je ULUPUS (Društvo likovnih umetnikov za uporabno umetnost Srbije) kot najboljšemu študentu na slikarskem oddelku podelilo nagrado in prejel je republiško štipendijo. Leta 1960 je diplomiral pri profesorju Vinku Grdanu.
Leta 1960 se je preselil v Slovenijo.
Od leta 1969 je bil član Društva slovenskih likovnih umetnikov.
Leta 1971 je postal samostojni kulturni delavec – slikar. Od leta 1990 do 1993 je bil predsednik Društva likovnih umetnikov Ljubljane.
Ustvarjal je na področju slikarstva, grafike in oblikovanja. Od leta 1990 se je ukvarjal samo s slikarstvom in grafiko malega formata.
Za svoje delo je prejel trinajst nagrad na javnih natečajih in posebno priznanje na Ex tempore v Kamniku leta 2005.

Udeležil se je okoli devetdesetih samostojnih, skupinskih in selekcioniranih razstav doma in na tujem (v Italiji, Avstriji, Luksemburgu, Litvi, Belgiji, na Norveškem, Češkem, v Franciji in nekdanji Jugoslaviji).
Njegova dela se nahajajo v muzejskih in galerijskih zbirkah doma in v tujini: v Mestni galeriji v Ljubljani, v Gorenjskem muzeju v Kranju, v Dolenjskem muzeju v Novem mestu, V Galeriji sodobne umetnosti v Celju, v Umetnostnem muzeju (Umjetnički muze)) Črne Gore v Cetinju, v Muzeju malega formata (Musée du Petit Format) v Nismesu in v Galeriji malega formata (Gallerie du Petit Format) v Marienbourgu v Belgiji, V Galeriji Gamlebyen (Gallerie Gamlebyen) V Fredrikstadu na Norveškem, v Galerili Arka (Arka Gallery) v Vilniusu v Litvi, v zbirk Likovne akademije (Masaryk’s Academy of Arts) v Pragi na Češkem, v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in v zasebnih zbirkah.

Živel in ustvarjal je v Ljubljani.

Samostojne razstave

1970 Galerija turističnega biroja, Portorož.
1971 Koncertni atelje DSS, Ljubljana.
1972 Galerija v Prešernovi hiši, Kranj.
1977 Galerija v Mestni hiši, Kranj.
1980 Prostori KS Prule (skupaj z Boštjanom
Putrihom), Ljubljana.

1981 Galerija Ilirija – Vedrog, Ljubljana.
1987 Galerija ZDSLU, Ljubljana.
1989 Galerija Lerota, Ljubljana.
1990 Bežigrajska galerija, Ljubljana; Galerija v Mestni hiši, Kranj.
1998 Galerija Drava, Ptuj: Galerija Krka, Novo mesto.
1999 Galerija Ars, Ljubljana.
2003 Galerija ZDSLU, Ljubljana.
2004 Pregledna razstava 1972-2003, Mestna galerija, Ljubljana.
2005 Galerija sodobne umetnosti, Celje.
2007 Galerija Veronika, Kamnik.
2008 Velika galerija Kosovelovega doma, Sežana.
2009 Galerija Instituta Jožef Stefan, Ljubljana.
2010 Galerija Krka, Novo mesto.
2013 Retrospektivna razstava »Barva in svetloba v abstraktni geometriji«, Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec.

Skupinske razstave

1969 Razstava DSLU, Moderna galerija, Ljubljana.
1970 Razstava DSLU, Moderna galerija, Ljubljana.
1971 Razstava DSLU, Moderna galerija, Ljubljana; raz-stava Vojna v delih jugoslovanskih umetnikov, Muzej NOB, Beograd (Srbija).
1972 Razstava DSLU, Moderna galerija, Ljubljana.
1973 Razstava DSLU, Moderna galerija, Ljubljana; Raz-stava Društva slovenskih likovnih umetnikov 73, Mestna galerija, Ljubljana.
1975 Razstava DSLU ob 30-letnici osvoboditve, Moderna galerija, Ljubljana.
1976 Razstava DSLU, Moderna galerija, Ljubljana.
1977 Razstava DSLU v počastitev Titovih jubilejev, Moderna galerija, Ljubljana.
Abstraktne, nepredmetne smeri v likovni umetnosti, Likovno razstavišče Rihard Jakopič, Ljubljana.
1988 Razstava Barva, Razstava članov ZDSLU, Likovno razstavišče Rihard Jakopič, Ljubljana.
1989 Razstava Prisotnost geometrije, Galerija Rebeka, Ljubljana; Razstava Likovni trenutek 89, Likovno razstavišče Rihard Jakopič, Ljubljana; razstava Didaktična zbirka globokega tiska, Galerija ZDSLU, Ljubljana; Razstava Ptuj Sloveniji, Slovenija Halozam, Ptuj; Prodajna razstava, Galerija Smelt, Ljubljana; 5. mednarodna likovna razstava malega formata na papirju, v muzeju »Musée du Petit Formats, Couvin (Belgija).
1990 Razstava Didaktične zbirke globokega, ploskege tiska, sitotiska in računalniške grafike, Galerija KC Ivan Napotnik, Velenje; Galerija Dolenjskega muzeja, Novo mesto; Razstavni salon Dušana Kvedra, Ptuj; Razstava »Hommage á Pythagore« (Carré estampes), Muzej malega formata (›Musée du Petit Format«), Luksemburg/Luxembourg; Potujoča razstava 11 umetnikov z bienala v Couvinu, v Galeriji malega formata (›Galerie du petit Format«), Mariembourg (Belgija); Razstava »Alpen Adria Grafikwettbewerb«, v prostorih »Galerie an der Stadtmauer«, Beljak/Villach (Avstrija); Razstava Prisotnost geometrije v sodobni slovenski umetnosti, Galerija Tržaške knjigarne, Trst/Trieste (Italija); Prodajna razstava likovnih del z motivom krajine, Galerija Rebeka, Ljubljana; Cetinjski salon jugoslovanske likovne umetnosti, Cetinje (Črna gora); Razstava Mala slika, Galerija Labirint, Ljubljana.
1991 Slovenska grafika, Razstava članov ZDSLU, Likovno razstavišče Rihard Jakopič, Ljubljana; Slovenska grafika, Razstava članov ZDSLU, Galerija »Likovnog susreta«, Subotica (Vojvodina, Srbija); Majski salon, Razstava članov ZDSLU, Likovno razstavišče Rihard Jakopič, Ljubljana; Sodobni slovenski likovni umetniki, Galerija Karas, Zagreb (Hrvaška): 6. mednarodni bienale »Petit format de papier«, v muzeju »Musée du Petit Format«, Couvin, (Belgija); Norveški mednarodni grafični trienale »Miniature Graphic Art 6« v »Galleri Gamlebyen«, Gamle Fredrikstad, (Norveska).
1992 Razstava »Carta colore« v »Centro Friulano arti plastiche«, Videm/Udine (Italija); Majski salon 92, Jakopičeva galerija, Ljubljana.
1993 Majski salon 93, Jakopičeva galerija, Ljubljana.
1994 Majski salon 94, Jakopičeva galerija, Ljubljana.
1995 Majski salon 95, Jakopičeva galerija, Ljubljana; 2. bienale male slike »Mini Prix Lucas 95«, Galerija Smelt, Ljubljana.
1996 Norveški mednarodni grafični trienale »Miniature Graphic Art 8«, »Galleri Gamlebyen«, Fredrikstad (Norveška); Razstava originalnih del na papirju izbranih slovenskih umetnikov (Stalna zbirka), Mestna galerija, Ljubljana; Prodajna razstava vabljenih avtorjev, Cankarjev dom, Ljubljana.
1997 3. »Praha graphic 97«, Praga (Češka); 2. mednarodni bienale akvarela, grad Zaprice – Medobčinski muzej Kamnik, Kamnik.
1999 Slika. Majski salon 99, Mestna galerija, Ljubljana.
2000 6. bienale slovenske grafike, Dolenjski muze) – Jakčev dom, Novo mesto.
2001 Različnost pristopov. Majski salon 2001, Jakopičeva galerija, Ljubljana;
4. mednarodni trienale grafike malega formata, Vilnius (Litva).
2004 12. mednarodni bienale »Petit format de papier«, »Musée du Petit Format«, Nismes (Belgija).
2005 Ex tempore Kamnik 2005, Galerija Pika, Kamnik;
Slika (selektivna razstava, DLUL), Galerija Kresija, Ljubljana.

2006 Vztrajanje. Majski salon 2006, Razstava članov ZDSLU, Galerija Grad, Slovenska Bistrica.
2007 Dotik ustvarjalne roke. Majski salon 2007, Galerija Murska Sobota, Galerija PAC, Murska Sobota.
2008 Slika. (selektivna razstava), Galerija Kresija, Ljubljana.
2009 Konstrukcija realnega in virtualnega (izbrani avtorji), Galerija Instituta Jožef Stefan, Ljubljana; Moja podoba. Majski salon 2009, galerije v Kranju, Kranj.
2010 Prehojena pot. Majski salon 2010. Prehojena pot, Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec.
2011 Cveti sedemsto cvetov. Majski salon 2011, Galerija delavskega doma, Trbovlje. 2012 Majski salon, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana.
2013 Razstava del iz galerijske zbirke, Mestna galerija, Ljubljana.
Barva in svetloba v abstraktni geometriji, slike in kolaži, Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec.
2014 Magija umetnosti/La magia dell’arte, Protagonisti slovenske sodobne umetnosti 1968-2013, Villa Manin, 33033 Passariano di Codroipo, Udine.
2015 Magija umetnosti/Die Magie der Kunst, Protagonist slovenske sodobne umetnosti 1968-2013, Künstlerhaus, Karlsplatz 5, 1010 Wien/Dunaj.
2015 Magija umetnosti, Protagonisti slovenske sodobne umetnosti 1968-2013, Gliptoteka, HAZU (Hrvatska akademija znanosti in umetnosti), Zagreb.
2018 7.mednarodni festival likovnih umetnosti, Geometrija – Racionalnost pogleda, ZDSLU, Kranj.
2020 Skupinska razstava, Zeleni rez, kuratorja razstave: Tomaž Brejc in Arne Brejc, Galerija Equrna, Ljubljana

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja