Obnovljeni Center Rog bodo odprli oktobra


Obnova ljubljanske bivše tovarne koles Rog se pod novim imenom Center Rog bliža koncu. Predvidoma ga bodo odprli proti koncu oktobra oziroma je bil doslej omenjen 20. oktober. V notranjosti in zunanjosti še potekajo zadnja dela. Malo pa je možnosti, da se bodo vsi prostori, namenjeni različnim dejavnostim, dokončno uredili in opremili takoj.

 

Obnovljeni Center Rog bo spremenil okolico in zaživel kot ni nikoli poprej, vse fotografije Marijan Zlobec

Notranji Park izbrisanih bo precej velik

Promenada bo sprejela veliko ljudi, domačih in tujih gostov in obiskovalcev Centra Rog

Od ponedeljka, 25. septembra, bosta zaprti knjižnici Nove Poljane in Poljane, ker bodo obe preselili in združili na novi lokaciji v Centru Rog. V času selitve naročanje in rezervacija gradiv iz omenjenih knjižnic ne bosta mogoča, že izposojeno gradivo iz zaprtih knjižnic pa bodo člani lahko brezplačno vrnili v katero koli knjižnico v mreži Mestne knjižnice Ljubljana.

Center Rog bo zvečer po potrebi osvetljen

Nova knjižnica Rog bo na 300 kvadratnih metrih ponujala 18.000 enot gradiva, posebej si bodo obiskovalci lahko izposodili tudi gradivo in serijske publikacije s področja ustvarjanja ter kreativnih industrij. Prostorna knjižnica bo dostopna za gibalno ovirane in osebe z vozički. Knjižnica bo imela oddelek za najmlajše, časopisno čitalnico, učilnico in javno dostopne računalnike za člane knjižnice. V knjižnici bo omogočeno samostojno vračilo gradiv v času zaprtja.

Nove prostore proti Ljubljanici je pridobila v najem znana Galerija Fotografija, ki jo vodi fotografinja Barbara Čeferin, žena Aleksandra Čeferina, in se bo iz sedanje lokacije preselila v Center Rog v pritličje in prvo nadstropje ob Ljubljanici

Ljubljanski župan Zoran Janković je pred dnevi povedal, da je prenovljen Center Rog že prestal tehnični pregled, gradbeni delavci pa so že asfaltirali uvoz v parkirno hišo pod Centrom Rog. Vhod bo s Petkovškovega nabrežja in bo precej neopazen, saj bo že zunaj same zgradbe. Po županovih besedah sedaj prenovljene prostore opremljajo, odprtje pa načrtujejo 20. oktobra.

Računalniški prikaz postavitve spomenika, foto arhiv avtorjev

Upa, da bodo do takrat v parku pred Rogom namestili spomenik izbrisanim, ki je zasnovan kot vkopana črka ć. Spomenik je nastal po idejni zasnovi Vuka ĆosićaAleksandra Vujovića in Irene Woelle. Videti bo kot zgornji del črke ć, ki so jo po osamosvojitvi izbrisali iz priimkov registra prebivalstva in jo nadomestili s trdim č, hkrati pa bo tipografski meditativni instrument, namenjen igri, počitku in razmisleku o družbi. Spomenik bo stal v Parku izbrisanih, kot se bo imenoval, še pojasnjujejo.

Nekdanji mural slavnega italijanskega umetnika Bluja je za vedno uničen

Tovarna Rog je bila v času kulturnega ministra Jožefa Školča naprodaj za tedanjih 6 milijonov mark z odplačevalno dobo dvajsetih let in brez obresti, a se Ministrstvo za kulturno ni odločilo za nakup oziroma plačilo zakonitim lastnikom Roga ali dedičem. Kasneje je bil predlog, da bi v Rogu skupaj delovale vse tri ljubljanske umetniške akademije, a se je zlasti Akademija za glasbo z dekanom Pavlom Mihelčičem obirala, češ da je za vse akademije in študente premalo prostora ter da ni možmnosti za koncertno in gledališko dvorano. AG se je lani preselila v obnovljeno Kazino, dvorano pa naj bi čez nekaj let zgradili zadaj.

Park izbrisanih še pred ozelenitvijo

Govorilo se je tudi, da bi Rog kupil in obnovil podjetnik Igor Lah za svojo mednarodno likovno zbirko, a je medtem že naročil načrte za svoj muzej oziroma galerijo na drugi lokaciji v Ljubljani, zatem se je premislil in vse preselil na Bled, kjer njegov muzej še gradijo.

Umetnik je pištolo delal več dni in spada med njegove največje mednarodne umetnine

Kot kaže jo je najslabše odnesla alternativna kultura, tista, ki je tam že delovala in se prva ter najbolj čutila ogroženo.

Ohranitev umetnine bi menda stala 90.000 evrov in vprašanje je, kje bi bila na novo lahko postavljena

Nobenega dvoma ni, da si bodo prostore v Centru Rog lahko privoščili samo tisti, ki bodo zmogli poravnati vse stroške najema in delovanja. Ti pa ne bodo majhni. V Centru Rog bo zmagal kapital.

Izselitev iz Roga januarja 2021

Bilo je vroče

Varovanje Roga

Danes  je lep večer

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja