Anne-Sophie Mutter ni želela v Ljubljano ?


Na Ljubljana Festivalu bi že leta 2020 morala nastopiti najslavnejša violinistka na svetu, nemška glasbenica Anne-Sophie Mutter. Njen koncert je bil napovedan 26. avgusta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Nastopila bi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Manfreda Honecka. Program bi obsegal Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61 Ludwiga van Beethovna ter Bartokov Koncert za orkester.

Anne-Sophie Mutter z Bostonskim simfoničnim orkestrom v Salzburgu, foto SF/Marco Borrelli

“Spoštovani obiskovalci prireditev Festivala Ljubljana, obveščamo vas, da je dogodek Anne-Sophie Mutter & Simfonični orkester RTV Slovenija žal odpovedan,” je bilo tedanje sporočilo obiskovalcem, ki so seveda že pridno kupili vstopnice.

Anne-Sophie Mutter je Williamsov koncert igrala po notah

Festival Ljubljana je o umetnici zapisal: “V Nemčiji rojena Anne-Sophie Mutter je svetovna violinska zvezda. S svojo igro je že pri trinajstih letih očarala enega najimenitnejših dirigentov vseh časov, Herberta von Karajana, ko je pod njegovim vodstvom prvič nastopila z Berlinskimi filharmoniki. Sodelovanje se je nadaljevalo vse do njegove smrti. Pri štirinajstih je debitirala na Festivalu v Salzburgu, pri sedemnajstih pa z Newyorškimi filharmoniki pod taktirko Zubina Mehte. V tem duhu se je razvijala njena danes že 40 letna bleščeča kariera. Štirikratno grammyjevo nagrajenko, mentorico in glasbeno vizionarko bomo občudovali v izvedbi razkošno dramatičnega Beethovnovega Koncerta za violino, edinega v njegovem opusu. Violinsko divo bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko avstrijskega dirigenta Manfreda Honecka. Honeck je dirigentsko pot začel kot asistent Claudia Abbada, potem pa se je uveljavil v Operi v Zürichu, kjer je leta 1993 prejel nagrado za najboljšega dirigenta Evrope. Nato je več let dirigiral orkestre na Norveškem, Švedskem, v Nemčiji in na Nizozemskem. Leta 2008 je postal umetniški vodja Pittsburških simfonikov in z njimi leta 2018 osvojil nagrado grammy.”

Aplavz ob koncu nastopa 31. avgusta

Spomnimo se, da je tedaj močno razsajala pandemija covida 19 in bi njeno gostovanje najbrž pomenilo precejšnje tveganje, tako da je koncert odpovedala.

Možnost za tedaj odpovedano gostovanje se je letos ponovila, saj je bila gostja solistka pri Bostonskem simfoničnem orkestru, ki je pod dirigentskim vodstvom Andrisa Nelsonsa še vedno na turneji po Evropi.

Solistka in dirigent pozdravljata Johna Williamsa v dvorani

Kot smo videli na njihovem koncertu v Gallusovi dvorani na 71. Ljubljana Festivalu, pa je v Ljubljano prišel pianist Jean-Yves Thibaudet, ki pa je bil njihov gost že v Ameriki pred odhodom v Evropo in je nastopil že na nekaj koncertih na turneji, pred Ljubljano npr. v Luzernu.

Kot je razvidno iz programov turneje, je Anne-Sophie Mutter igrala koncert slavnega skladatelja filmske glasbe Jophna Williamsa v Luzernu in Salzburgu, kar bi utegnilo pomeniti, da kot najboljša festivala priznava ravno tadva ?

No, nadaljnji vpogled v njene napovedane koncerte pokaže, da bo z Boston Symphony Orchestra in Andrisom Nelsonsom nastopila najprej  6. septembra  v slavni novi, menda najboljši nemški koncertni dvorani Elbphilharmonie v Hamburgu. Izvedla bo nemško praizvedbo Koncerta za violino št. 2 Johna Williamsa. V Švici pa je izvedla švicarsko premiero istega koncerta. Če pogledamo urnik, ki bi vključeval Ljubljano, bi to pomenilo njen nastop v Luzernu 29. avgusta, v Salzburgu 31. avgusta, v Ljubljani pa 1. septembra, a do tega ni prišlo. Bi bil zanjo to prevelik napor ? Zelo verjetno.

Pred odhodom Boston Symphony Orchestra na evropsko turnejo, je Anne-Sophie Mutter sama gostovala pri njih, in sicer na slavnem festivalu Tanglewood 12. avgusta.

Naslednji njeni koncerti pa bodo potekali pod naslovom Anne-Sophie Mutter & Mutters Virtuosi s koncerti 8. septembra v Dortmundu, 10. septembra v Luksemburgu in 11. septembra v omenjeni dvorani v Hamburgu, potem pa se sama odpravlja v Avstralijo z dvema koncertoma v Sydneyski operi, kjer bo prav tako igrala Johna Williamsa (11. oktobra in 10. novembra), potem pa še na Novi Zelandiji (v Wellingtonu in Aucklandu z istim programom), decembra pa bo že v Pittsburghu v ZDA.

John Williams dirigira na Dunaju, foto DG

Anne-Sophie Mutter ni želela v Ljubljano in po Salzburgu priti še na oder v okviru programov 71. Ljubljana Festivala ? Vprašanje je odprto, saj je za svojo odločitev odgovorna le sama in ni dolžna odgovarjati na vprašanje, kje igra in zakaj ?

Vsekakor je Ljubljana bila prikrajšana tako za nastop Anne-Sophie Mutter kot za slovensko praizvedbo Koncerta za violino št. 2 Johna Williamsa, ki ga je bil napisal zanjo in je bil premierno izveden na festivalu v Tanglewoodu leta 2021.

Anne-Sophie Mutter je v intervjuju za BR Klassik lani pripovedovala o svojem srečanju z Johnom Williamsom.

“Moje prvo srečanje z Johnom Williamsom – če smo natančni: z njegovo glasbo – je bilo v kinu v Schwarzwaldu, ko se je začela Vojna zvezd, to je bilo leta 1978. Spominjam se slik. Še bolj pa se spomnim leitmotivov v Vojni zvezd in tega kompaktnega predvajanja in snemanja posameznih ljudi – pa naj bo to princesa Lea, Luke ali Yoda. Torej je nekdo res nekaj začutil in ustvaril nekaj za prihodnost, čeprav bi moralo biti pravzaprav enkratno: Vojna zvezd prvotno ni bila zamišljena kot nadaljevanje. Kdo bi si mislil, da je glasbeni material tako gost in tako kompleksen, da je 40 let po prvem filmu še vedno primeren za oživitev nadaljnjih epizod.”

Na vprašanje kakšen je njen najlepši spomin na skupni koncert na Dunaju, je odgovorila: “Najboljša stvar pri delu z Johnom Williamsom je preprosto stati ob njem. Po eni strani: stopiti z njim na oder – in dvorana ponori. Veselje, ki se mu pokaže, čustva, ki jih sproža v nas ljubiteljih filma in filmske glasbe, to je naravnost ogromno. In potem imate poleg sebe velikega mojstra in igrate kakšen odlomek, na primer tisto temo sove iz Harryja Potterja, in John se vam nagajivo nasmehne in očitno zelo uživa v trenutku, glasbi, sodelovanju. To samo pove vsem. In zato ga imamo tako radi!”

Kot je razvidno iz medijskih objav, pa je John Williams prišel na koncert v Salzburg. Lahko bi še v Ljubljano.

Ampak on ne ve, kdo je župan MOL in da je po njegovi trditvi Ljubljana najlepše mesto na svetu. Kaj pa če violinistka in skladatelj mislita, da je to Salzburg ?

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja