Fotografska razstava Jadrana Lazića Na rdeči preprogi


V prelepem ambientu Ljubljanskega gradu si lahko do 3. septembra ogledate razstavo Jadrana Lazića Na rdeči preprogi. Leta 2021 se je ob izidu razkošne monografije z manjšo razstavo že predstavil v Galeriji Fotografiji. Na Ljubljanskem gradu pa je na ogled še obsežnejši nabor Lazićevih fotografij, tako da je tokratna razstava, ki jo je kurirala Barbara Čeferin, njegova najobsežnejša razstava do sedaj.

Jack Lemon, Cannes, 1979

Jadran Lazić, prvi t. i. jugoslovanski paparac, je začel kariero leta 1971 s fotografiranjem Hajduka v rojstnem Splitu in nadaljeval s Charlotte Rampling v Parizu. Svetovno slavo je dosegel, ko mu je na pogrebu sovjetskega predsednika Brežnjeva kljub zastraženemu dostopu uspelo narediti fotografijo pokojnika od blizu, ki jo je Newsweek izbral za fotografijo leta.

Robert de Niro, Pariz, 1975

Lahko rečemo, da ni hollywoodske zvezde in slavne osebe 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki je ni ujel Lazićev objektiv, od jugoslovanskih Dina Dvornika, Miše Kovača, Suzane Mančić, Dražena Petrovića in mnogih drugih do Jodie Foster, ki jo je kot najstnico pripeljal celo na Hvar, Gillian Anderson, Sylvestra Stallona, Romana Polanskega, Roberta De Nira, Jamieja Foxxa, Abuja Abasa, Johnnyja Deppa, Jean-Clauda Van Damma,

Paul McCartney, Cannes, 1980

Elizabeth Taylor, Davida Bowieja, Biance Jagger, Kirka Douglasa, Sigourney Weaver, Jacka Nicholsona, Carla Pontija, Sofie Loren, Marlona Branda, Richarda Gera … in še mnogo drugih, ki jih je zbral v bogati dvodelni monografiji z naslovom Jadran Lazić, 50 let fotografije.

Tereza Kesovija

Izdala jo je založba HAA iz Zagreba. Izvrstne fotografije podkrepijo Lazićevi zapisi, ki ob vsakem posnetku odstirajo zanimive zgodbe iz zaodrja.

David Bowie, 1977

Leta 2021 se je ob izidu razkošne dvodelne monografije, ki prikazuje Lazićevo delo na več kot 900 straneh, z razstavo predstavil v Galeriji Fotografija. Tokrat je v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu razstavljen še obsežnejši izbor njegovih fotografij.

Beba Lončar, Supetar, 1974

Jadran Lazić živi v Los Angelesu in vsako leto vsaj nekaj mesecev preživi na Hvaru.

Jack Nicholson, 1991

Meryl Streep, Cannes, 1989

Richard Gere, Cannes, 1979

Monografija

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja