Performans Eden REtransplanted v katedrali Sv. Štefana na Dunaju


Na Dunaju bo nocoj potekala tradicionalna vsakoletna kulturna prireditev Dolga noč cerkva, na kateri se v posameznih cerkvah dogajajo koncerti, nastopi, likovne razstave in druga vsebinska srečanja. Obišče jih na tisoče domačinov in tujih gostov. Običajno se začenjajo ob 19. uri in končajo ob enih po polnoči.

Ob svoji razstavi in umetniški instalaciji  Human Butterfly@ArtScienceSpirituality, ki jo ima slovenska multimedijska umetnica Ea Petrič v katedrali Svetega Štefana, napoveduje za zvečer še svoj performans, za katerega je že pripravila vajo.

Performans Eden RE-transplanted, ustvarjen posebej za Dolgo noč cerkva, bo potekal v sklopu njene instalacije TRANShomoPLANTATION iz najdenih in recikliranih čipk iz različnih koncev sveta, ki tvorijo kolektivno kožo.

“V kombinaciji z mojo video projekcijo Eden Transplanted in gibalno koreografijo nas bom popeljala na potovanje iskanja novega planeta, na katerega bi lahko presadili človeško srce, če nam okoliščine na Zemlji ne bi več omogočale, da ostanemo tukaj, na planetu Zemlja…

Jurij Meden, kustos Filmskega muzeja na Dunaju: »Ob poznavanju videov Eve Petrič sem njen video Eden Transplanted doživel kot poetičen sprehod oziroma pohajanje po vrzeli med nekim makro- in mikro-univerzumom, kot poskus zaobjetja ali celo udomačitve zunanjega sveta z notranjim svetom, kot nekakšno razdrobljeno, nečisto, organsko (in posledično izključno dragoceno) infekcijo strašljive ideje kozmosa, ki naenkrat postane nekoliko bolj sprejemljiva, manjša, bolj človeška in manj hladna.”

“Ali lahko srce živi zunaj telesa? Ali lahko potuje v neznane kraje in prostore? Morda to zdaj ne bo mogoče… a kdo ve, kaj nas čaka v prihodnosti,” se sprašuje Eva Petrič.

V performansu je uporabljen pozitiv pravega človeškega srca pod steklenim pokrovom. Pogled nanj zastavlja vprašanje, ali je možno človeško srce presaditi tudi na druge planete.

Vljudno vabljeni, da ga doživite 2. junija ob 20.30 skupaj z umetniško intervencijo Human Butterfly@ArtScienceSpirituality, pošilja vabilo z Dunaja slovenska umetnica.

Performans zvečer

Predstavitev Eve Petrič

Zvečer

Polno ljudi

Kot na odru

Celostna podoba

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja