Pogovor z Igorjem Štiksom, avtorjem romana W


V torek, 23. maja, ob 18. uri, bo literarni dogodek s pogovorom z Igorjem Štiksom, avtorjem romana W, ki je pred meseci izšel pri Mladinski knjigi. Pogovor bo potekal v Vodnikovi domačiji v Centru, vodila pa ga bo ilustratorka, pisateljica in multimedijska umetnica Samira Kentrić. S Štiksom bosta iskala odgovore na številna vprašanja, ki jih postavlja njegov roman: Zakaj in za kaj se boriti? Kje so meje nasilja? Kaj je sprejemljivo? Ali lahko knjiga spremeni svet? Zakaj ljudje potrebujemo utopije?

Pogovor bo otvoritveni dogodek simpozija Od margine do avtonomije v postjugoslovanskem kontekstu, ki ga organizira Univerza v Ljubljani.

Igor Štiks o romanu W:

»To je roman, ki govori o tem, kaj se je zgodilo v zadnjih petdesetih letih, v kakšnem svetu živimo in zakaj je to tako. Zakaj smo pozabili sanjati, zakaj smo pozabili na utopijo. To je roman, ki želi pokazati moč idej, pa tudi moč strasti.«

Naslovnica slovenskega prevoda

O romanu W:

Igor Štiks je pariški levičarski intelektualec, ki se po več kot petindvajsetih letih vrača na Jadran, na branje oporoke Walterja Sticklerja, konservativnega francoskega filozofa, ki je bil v nepojasnjenih okoliščinah umorjen na dalmatinskem otoku. Tam sreča zapeljivo aktivistko Tesso Simon.

Samira Kentrić

V Walterjevi hiši počasi spoznavata drug drugega ter skrivnostno, napeto in vratolomno zgodbo o Walterju, ki je iz levičarskega aktivista prelevil v vodilnega desničarskega misleca, in njegovem prijatelju Vladimirju, militantnem levičarju. Walterjeva in Wladimirjeva zgodba se razpleta kot napet politični triler na ozadju sodobne evropske zgodovine, ki nas popelje na vse konce celine. Da bi Igor in Tessa izvedela vse podrobnosti in razkrila skrivnosti, se morata odpraviti v Igorjevo in Walterjevo rojstno mesto Sarajevo. A pri tem ko se skušata dokopati do odgovorov v zvezi z Walterjevo smrtjo, odkrijeta tudi skrivnost Tessinega rojstva in manjkajoče kosce Igorjeve osebne zgodovine. Najnovejši roman Igorja Štiksa je knjiga, ki je dobesedno ni mogoče odložiti. Napisan v maniri najboljših skandinavskih trilerjev in vrhunske literarne kombinatorike, poln spletk in preobratov − W prinaša prerez zadnjega pol stoletja evropske in svetovne levice, njenih bojev, padcev in brezpotij. Roman, ki po atmosferi in slogu spominja na Paula Austerja ali Javierja Cercasa, nikogar ne bo pustil ravnodušnega.

O avtorju:

Igor Štiks je pisatelj in predavatelj ter raziskovalec. Doktoriral je na pariškem Inštitutu za politične študije. Danes predava na beograjski Fakulteti za medije in komunikacije, z ljubljansko Filozofsko fakulteto pa sodeluje kot raziskovalec na projektu Družbena pogodba v 21. stoletju. Je tudi prejemnik prestižnega francoskega odlikovanja Vitez umetnosti in književnosti.

Med vojno v Bosni se je moral umakniti v Zagreb, kjer se je uveljavil kot eden izmed najprodornejših mladih intelektualcev in piscev. V Franciji, na Škotskem in v ZDA si je ustvaril uspešno akademsko in pisateljsko kariero, a je ves čas ostal dejaven spremljevalec in komentator naprednih družbenih gibanj v Srbiji, Bosni in na Hrvaškem.

Zdaj živi v Beogradu, v slovenščino je preveden njegov roman Elijev stol (Študentska založba, 2008). Med njegova druga dela spadajo še romani Dvorac u Romagni (2000), Rezalište (2017) in W, ki je izšel pri Mladinski knjigi, ter več gledaliških iger.

Original

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja