Slovenska matica predstavlja antologijo Brez križa in imena


Slovenska matica pripravlja dvoje predstavitev odmevne antologije Brez križa in imena; najprej gostujejo v Pivki, in sicer v nedeljo, 21. maja, potem pa še v Crngrobu.

Ddr. Marija Stanonik

Najprej bo potekal kulturni večer “Pod lipo” z ddr. Marijo Stanonik, na katerem bodo predstavili pesniško antologijo Brez križa in imena. Slovensko pesništvo na drugi strani med drugo svetovno vojno in po njej,  v nedeljo ob 18. uri v multimedijski dvorani v Krpanovem domu (Prečna ulica 1, Pivka).

S predstavitve v Ljubljani: dr. Miklavž Komelj in ddr. Marija Stanonik

Urednica knjige Brez križa in imena akademikinja prof. ddr. Marija Stanonik je v preteklosti sodelovala pri sistematični obdelavi slovenskega NOB pesništva 1941–1945, pesmih slovenskih vojakov, ki so bili prisilno mobilizirani v nemško vojsko, in slovenskega odporniškega pesnjenja pod italijanskim fašizmom. Razčlenila je tudi diferenciacijo različnih taborov v slovenskem pesnjenju med drugo svetovno vojno. S pričujočo izdajo pa je stroki in najširši javnosti na voljo célostna predstavitev (večinoma) medvojnega pesemskega ustvarjanja »na drugi strani« z vsem znanstvenim aparatom. Z urednico akademikinjo prof. ddr. Marijo Stanonik se bo pogovarjala prof. Irena Margon, predsednica pivškega Društva za krajevno zgodovino in kulturo Lipa.
V programu sodeluje pevska skupina Izvir iz Šmihela.

Antologija Brez križa in imena je nastala v želji po enakovredni obdelavi pesnjenja »z druge strani«, tj. pesmi avtorjev, ki se v diferenciaciji Slovencev med drugo svetovno vojno na slovenskih tleh niso pridružili Osvobodilni fronti in partizanom ter NOB in revoluciji. Delo pomembno prispevala k razumevanju naše preteklosti v težkem vojnem in povojnem času, saj imajo pesmi pred drugimi dokumenti to prednost, da je vanje zajeto doživljanje in čustvovanje zamrznjeno. Tako ostane v nepotvorjeni obliki ohranjeno za prihajajoče generacije.

Dogodek soorganizirajo pivško Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa, Zavod za turizem Pivka in Slovenska matica.Naslovnica

Drugo vabilo na predstavitev pesniške antologije ddr. Marije Stanonik (ur.) Brez križa in imena. Slovensko pesništvo na drugi strani med drugo svetovno vojno in po njej, velja za petek, 26. maja, ob 20. uri ob Cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki.

Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu 

Knjigo bodo predstavili v okviru pesniškega recitala Pasijonke, ob branju poezije dr. Tineta Debeljaka in drugih avtorjev v spomin na dogodke ob koncu druge svetovne vojne, povojne poboje ter čas begunstva in zdomstva. O antologiji se bo z akademikinjo prof. ddr. Marijo Stanonik pogovarjala tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

Crngrob, foto SAZU/Andrej Furlan

Dogodka sta del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja