Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra v Narodni galeriji


V ljubljanski Narodni galeriji se v prihodnjih dneh in tednih napoveduje pravi praznik. V goste prihaja zelo redka razstava Rembrandtovih grafik, ki jih je za našo razstavo posodil Muzej Rembrandtova hiša v Amsterdamu. Odprtje bo v torek, 25. aprila, ob 18. uri. Razstavo bo odprla kulturna ministrica dr. Asta Vrečko. Pozdravni nagovor bo imela dr. Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije. Razstava bo na ogled od 26. aprila do 30. julija.

Rembrandt – Trije križi, suha igla in dleto za bakrorez na pergamentu, 1653

Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606−1669) uvrščamo med največje umetnike vseh časov. Najbolj znan je po svojih razpoloženjskih slikah, ki so pogosto izrazito človeške in ganljive. Rembrandt pa je poleg oljnih slik ustvaril tudi številne grafike. Vsaka posebej je umetnina zase, in čeprav so grafike po velikosti včasih majhne, so likovno vedno izjemno bogate. Če si jih ogledamo od blizu, se nam razkrije celoten svet v črnem in belem.

Rembrandt – Kristusa privedejo pred ljudstvo, suha igla, 1655

Rembrandt je bil v času svojega življenja in kasnejših desetletjih znan ravno po svojih grafikah − v obdobju, ko je Republika Nizozemska postala vodilno evropsko središče protestantizma, trgovine in umetnosti, jih je ustvaril več kot tristo. Po smrti so Rembrandta dve stoletji občudovali predvsem drugi umetniki: njegova današnja slava in pomen izvirata iz umetniškega odmika od klasicističnih idealov, iz umetnikovega inovativnega pristopa do jedkanice in iz njegovih empatičnih upodobitev različnih ljudi, naj so to bili meščani, berači ali judje.

Rembrandt – Avtoportret s kapo in šalom, jedkanica, 1633

Razstava v Narodni galeriji predstavlja 57 izvirnih del na papirju in dve matrici iz zbirke Muzeja Rembrandtova hiša iz Amsterdama. Razstava obsega 43 Rembrandtovih grafik in dve njegovi matrici. Poleg izvirnih Rembrandtovih del je predstavljenih še 14 umetnin njegovih sodobnikov in kasnejših mednarodnih umetnikov, ki jim je stari mojster bil za vzor, med drugim deli Jamesa Abbotta McNeilla Whistlerja in Pabla Picassa.

Rembrandt – Koča in obelisk na nasipu Spaarndammerdijk, jedkanica in suha igla, ok. 1650

Razstava prihaja v mesto in javnost, ki je zelo odprta za grafično umetnost. Medtem ko je ta medij v drugih državah praviloma prezrt, je v Sloveniji deležen večje strokovne pozornosti, kot se vidi na primer iz Grafičnega bienala Ljubljana in odlične grafične šole na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Pregled mojstrovega vpliva na razstavi dopolnjuje še izbor 10 umetnin iz zbirke Narodne galerije; med drugim so predstavljena dela Martina Johanna Schmidta, Ivane Kobilca in Zorana Mušiča. Tako se boste seznanili ne le z Rembrandtom in njegovo izjemno grafično umetnostjo, temveč tudi z vplivom, ki ga je imel na poznejše domače generacije.

Rembrandt – Poklon pastirjev: s svetilko, jedkanica, 1654

Na ogled je več Rembrandtovih slavnih grafik, med drugim Školjka, ki velja za mojstrovo edino tihožitje v grafični tehniki, pet avtoportretov, vplivni Trije križi ter dve verziji motiva Kristusa privedejo pred ljudstvo ­– Rembrandt je bil znan po tem, da je matrice med tiskom dodatno obdelal in ustvaril serije enakih motivov, na katerih lahko spremljamo spreminjajoče se podrobnosti, like in vzdušje.

Rembrandt – Školjka, jedkanica, suha igla in dleto za bakrorez, 1650

Mojstrova dela so razvrščena glede na vidike ustvarjanja, ki so umetnika najbolj zanimali, na primer »Kot v življenju«, »Svetlo in temno« in »Oblikovanje lika«. Tako nam razstava predstavi način, kako je Rembrandt pripovedoval zgodbe. Opazovali boste, kako je najprej izdelal in nato združil karakterne študije, žanrske prizore in krajino, da je ustvaril navdihujoče pripovedi, ki nas še danes ganejo s svojim sporočilom ljubezni, vere in upanja.

Rembrandt – Ester pred obiskom Ahasvera, jedkanica, suha igla in dleto za bakrorez, 1635

Nosilca projekta
Narodna galerija, Ljubljana in Museum Rembrandthuis, Amsterdam

Zanju
Barbara Jaki, Milou Halbesma

Avtorja razstave
Jochem van Eijsden, Epco Runia

Vodja projekta
Michel Mohor

Koordinacija
Iris Kost

Konserviranje in restavriranje
Tina Buh, Anne Roos

Postavitev razstave
Ranko Novak

Umetnine so posodili
Museum Rembrandthuis
Narodna galerija
SDH – DUTB, d. d.

Razstava je plod tesnega sodelovanja med Narodno galerijo in Muzejem Rembrandtova hiša. (Po tiskovnem sporočilu)

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja