Svetovni dan voda z Varuhinjami rek in drugimi iniciativami


Na 22. marec, svetovni dan voda, v Galeriji Jakopič v sodelovanju z Varuhinjami rek pripravljajo predstavitev sedmih lokalnih iniciativ za zaščito rek in pitne vode. Po uvodnih nagovorih in predstavitvi projekta Varuhinje rek se bo oblikovalo sedem odprtih omizij, na katerih bodo predstavnice in predstavniki okoljevarstvenih iniciativ povedali, zakaj so bile te ustanovljene, kakšne aktivnosti trenutno izvajajo in kaj potrebujejo za nadaljevanje svojih prizadevanj. Galerija Jakopič vabi, da zaokrožite med omizji in spoznate njihovo delo iz prve roke. Srečanje in druženje bo potekalo v sredo od 17. do 20. ure.

Ob svetovnem dnevu vode se bo v okviru projekta Varuhinje rek v galeriji predstavilo sedem lokalnih iniciativ za zaščito rek in pitne vode: Varuhi Sore iz Škofje loke; Civilna iniciativa za Savinjo iz Savinjske doline; Civilna iniciativa Danes! iz Doline Soče; Eko Bistrc iz Ilirske Bistrice; Varuhi kanjona reke Kokre iz Kranja; Skupina za Savo iz Zasavja in Rešimo sotočje iz Radovljice.

Pingelap Pohnpei Zvezne države Mikronezije, november 2015, Sanne De Wilde, NOOR

Osrednji nameni dogodka so: ozaveščanje širše javnosti o stanju naših celinskih voda, medsebojno spoznavanje, izmenjava izkušenj in znanja, spodbujanje k aktivizmu na področju varovanja rek ter povezovanje zavoljo dolgoročnega sodelovanja.

Projekt Varuhinje rek podpira lokalne iniciative pri njihovem povezovanju in opolnomočenju. Glavni cilj projekta je izgradnja nacionalne mreže, ki se bo učinkoviteje zoperstavljala škodljivim posegom v naravo in okolje.

Dogodek bo potekal ob razstavi Valovanje: Vizualni dnevnik vode, na kateri so na ogled fotografije na temo vode v več tematskih sklopih, ki so jih posneli fotografi in fotografinje priznane nizozemske agencije NOOR Images.

Čadsko jezero severna Srednja Afrika, avgust 2017, Benedicte Kurzen NOO

Projekt temelji na preizpraševanju prakse galerijskih postavitev: ali dragi okvirji, veliki formati in sijajna razstavna oprema res pomenijo večjo sporočilnost fotografij in razstave? V Galeriji Jakopič se je v 15 letih delovanja nabralo veliko materialov, ki so jih ponovno uporabili skozi proces ustvarjanja razstave, vizualno podobo pa nadgrajujejo tudi zvočne krajine.

Valovanje predstavlja idejo verižne reakcije. Pomeni, da imajo lahko majhna dejanja in dogodki daljnosežne posledice, ki se širijo kakor valovne črte v ribniku in se lahko dotaknejo življenj posameznikov, skozi generacije pa vplivajo tudi na celotno družbo.

Razstavni projekt Valovanje skozi krovno tematiko vode odstira globlje, niansirane, nadnacionalne povezave v svetu in raziskuje globalna vprašanja podnebne krize, človeškega bivanja in družbene neenakosti. Predstavlja edinstven nabor del, ki sta ga iz obsežnega arhiva NOOR Images izbrala kuratorja Stefano Carini in dr. Marija Skočir. Postavitev s svojimi deli, vezanimi na temo vode, sooblikuje 12 fotografinj in fotografov, ki delujejo pod okriljem nizozemske fotografske agencije. Razstavljene fotografije sledijo poti vode in so predstavljene v tematskih sklopih Izvori; Rituali; Viri; Konflikt; Premiki; Skrajnosti; Človeško telo in Radost.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja