Eva Petrič v New Yorku med 34 umetnicami


V New Yorku so pred dnevi odprli razstavo žensk umetnic več generacij in nacionalnosti. Skupaj se jih predstavlja štiriintrideset, med njimi pa so povabili slovensko multimedijsko umetico Evo Petrič, ki je v zadnjem desetletju v ZDA imela že celo vrsto razstav, večinoma v New Yorku, kjer je pred tem živela deset let, obiskovala srednjo šolo in študirala.

Razstava Roar !!! ima v originalu tri klicaje, foto osebni arhiv

Z diptihom “First Sun – Last Sun” sodeluje na zanimivi razstavi “Roar !!!“ v  galeriji Jim Kempner Fine Art v newyorški umetniški četrti Chelsea. Eva Petrič se je znašla v družbi z nekaterimi svetovno znanimi umetnicami:

Jennifer Bartlett
Louise Bourgeois
Cecily Brown
Emilie Brzezinski

Louise Bourgeois (1911 – 2010) je ena najslavnejših

Judy Chicago

Petah Coyne

Lesley Dill
Lin Emery
Helen Frankenthaler
Carole Freeman

Carole Freeman na razstavi v Torontu

Ellen Gallagher
Marianne Garnier

Françoise Gilot (1921 – po podatkih iz Wikipedije še živi) je bila Picassova ljubezen in je z njim imela dva otroka

Françoise Gilot
Deborah Kass

Razstava v New Yorku

Barbara Kruger

Barbara Kruger (r. 1945) je zaslovela že v sedemdesetih letih

Suzanne Levesque
Elizabeth Murray

Elizabeth Murray (1940 – 2007)

Louise Nevelson

Louise Nevelson (1899 – 1988) je bila ukrajinskega in judovskega porekla

Alice Neel
Susan Oehme
Yoko Ono

Kdo ne ve, da je bila Yoko Ono žena Johna Lennona ?

Eva Petrič

Howardena Pindell

Jenna Pirello

Liliana Porter

Liliana Porter je bila rojena v Buenos Airesu leta 1941

Christie Ann Reynolds

Alison Saar

Betye Saar
Paula Scher
Susan Schwalb
Kiki Smith

Kiki Smith je prišla v Ameriko iz Nemčije

Betty Woodman

Betty Woodman (1930 – 2018) je bila ameriška umetnica keramike

Shanlin Ye
Lisa Yuskavage

Eva Petrič

Razstava, ki bo na ogled do 16. aprila, predstavlja umetnice, “ki so rjovele v preteklosti in še naprej rohnijo tudi na sodobni in prihodnji umetniški sceni” … In kar je najpomembnejše, po besedah ​​Jima Kempnerja,  “razstava daje umetnicam možnost, da se oglašajo in da se jih sliši!”

Diptih Eve Petrič First Sun/Last Sun iz sklopov recikliranih čipk je na razstavi postavljen v dialog z zanimivo arhitekturo galerije, ki jo je zasnoval arhitekt Phillip Smith.

Kako je bilo videti naše Prvo sonce, First Sun, in kako bo videti naše Zadnje sonce,  Last Sun? se s svojim delomsprašuje Eva Petrič, ki jo v svojih delih močno zanima vesolje in znanstveno raziskovanje njegovega nastanka.

Sondra, voditeljica galerije, galerist Jim Kempner in Eva Petrič

Oba, molekulam celic podobna sklopa 300 recikliranih čipk, nakazujeta našo večplastno medsebojno povezanost in razkrivata, da smo vsi odvisni drug od drugega. Ponujata naš skupni pogled z Zemlje na »prvo« in »zadnje« sonce, ki ohranja življenje na Zemlji.

Ponazarjata našo povezanost, pa tudi skupno odgovornost, da tudi prihodnjim generacijam omogočimo, da so deležni našega pogleda na prvo in zadnje sonce, da doživijo njihov prvi sončni vzhod in njihov zadnji zahod.

Galerija Jim Kempner Fine Art je na 501 W 23rd St. v New Yorku.

Vhod v galerijo

Eva Petrič pred svojim delom v New Yorku

Levi rjovijo

OPENING RECEPTION MARCH 16TH 6PM – 8PM

Featured Artists: Jennifer Bartlett, Louise Bourgeois, Cecily Brown, Lin Emery, Judy Chicago, Petah Coyne, Lesley Dill, Helen Frankenthaler, Carole Freeman, Ellen Gallagher, Marianne Garnier, Francoise Gilot, Deborah Kass, Suzanne Levesque, Barbara Kruger, Elizabeth Murray, Louise Nevelson, Alice Neel, Susan Oehme, Yoko Ono, Eva Petric, Howardena Pindell, Liliana Porter, Jenna Pirello, Christie Ann Reynolds, Alison Saar, Betye Saar, Paula Scher, Susan Schwalb, Kiki Smith, Betty Woodman, Shanlin Ye, Lisa Yuskavage

ROAR!

Voices can be hushed, stifled, extinguished, ignored, persecuted, condemned, or falsified. Voices can also be liberating, therapeutic, powerful, paradigm shifting, life-saving, quieting.

This show is about the artistic voice, having a voice, finding a voice, specifically the voice of a group of female / femme artists the gallery has worked with or has been deeply affected by over the past 35 years.

May this show be a tiny addition to the great push forward to a more equal representation of artistic voices, in this gallery, and worldwide.

According to a recent Art Market report, women artists sell for less than men in every continent on earth but none worse than in North America where on average men sell their art for almost 50% more than women.

Marijan Zlobec


,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja