Narodna galerija išče dela kiparja Ivana Zajca


V Narodni galeriji pripravljajo pregledno razstavo kiparja Ivana Zajca (1869−1952). Ob tej priložnosti so se obrnili na javnost in še bolj na neznane ali neevidentirane lastnike Zajčevih del, da se javijo in s svojim prispevkom pomagajo obogatiti razstavo umetnika, ki je najbolj znan po svojem Prešernovem spomeniku pri Tromostovju.

Ivan Zajec, Prestrašeni satir, 1894

Kiparski opus zgodnjemodernega kiparja Ivana Zajca (1869−1952), avtorja Prešernovega spomenika, doslej še ni bil deležen temeljitega proučevanja. Na razstavi bodo predstavljena dela v bronu, mavcu in glini, ki jih je kipar snoval v središčih, kjer je živel in ustvarjal, in sicer: Ljubljana, Dunaj in München, Pariz, New York, Trst, Dubrovnik, London, Rim, internacija na Sardiniji in končna ustalitev v rojstni Ljubljani. Predstavljena bo Zajčeva obla plastika ter njegovo spomeniško, arhitekturno, cerkveno in nagrobno kiparstvo.

Ivan Zajec, Adam in Eva, 1896

“Njegov opus od leta 1949 dalje ni bil monografsko predstavljen, zato se obračamo na javnost, na vse lastnike njegovih del, da nam pomagate sestaviti popolnejši seznam umetnin. Izbor najboljših del bomo tudi predstavili na razstavi, ki bo na ogled od oktobra 2023 do januarja 2024.”

Ivan Zajec, Požar, (ok. 1910)

Če imate v domači zbirki njegovo umetnino, Narodna galerija naproša, da to sporočite na:

Narodna galerija
Puharjeva 9, Ljubljana
T: +386 (0)1 24 15 419

E: fototeka@ng-slo.si

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja