Jasna Hribernik z razstavo L’avenir v Mestni galeriji


Ljubljanska Mestna galerija vabi na odprtje razstave Jasna Hribernik: l’avenir, ki bo v torek, 7. marca ob 19. uri. Kustosinja razstave je Barbara Sterle Vurnik.

Obstaja prihodnost, ki je predvidljiva, programirana, načrtovana, predstavljiva. Obstaja pa tudi prihodnost, “l’avenir” (prihod), ki se nanaša na nekoga, ki prihaja in katerega prihod je popolnoma nepričakovan. (Jacques Derrida)

Jasna Hribernik je filmska režiserka in ena pomembnejših slovenskih intermedijskih ustvarjalk, ki poleg umetniškega videa ustvarja tudi na področju dokumentarnega filma, video/svetlobnih instalacij in objektov ter prostorskih intervencij. Že več desetletij uspešno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru, a v zadnjem času še ni imela celostne predstavitve.

Pričujoča razstava predstavlja fluidnost/razvoj tega dolgoletnega avtoričinega delovanja skozi specifično postavitev, ki temelji na ideji obratnega pogleda nazaj s pozicije današnje umetničine produkcije. V posamezna njena pretekla dela/obdobja vstopamo v kontekstu njenega najnovejšega projekta Su.Persenso.ry (2021/22). Ta je izveden posebej za Mestno galerijo in z večmedijsko postavitvijo v svojo strukturo zajema izbor tistih preteklih del, ki so se izkazala za ključna pri razvoju temeljnih idej njenega konsistentnega umetniškega ustvarjanja, kot ga poznamo danes.

Te so že od vsega začetka vezane na raziskovanje časa in na postavljanje temeljnih ontoloških vprašanj, s katerimi razpira univerzalne zgodbe minevanja, spomina, sanj (utopija-distopija-retrotopija). V zgodnejših delih so se manifestirale v osebnem avtoričinem odnosu do arhitekturnih objektov, ki jih je v video pripovedih uporabila kot poetične krajine.

V kasnejših delih pa so bivanjske teme prerasle v družbeno angažirane izjave, ki se raztezajo od vprašanja napredka in sintropične moči narave, kjer ustvarjalka skozi umetnost kljubuje prevladujoči paradigmi entropije in precejšnji verjetnosti distopične prihodnosti, do razmisleka o tehnokapitalističnem vojnem stroju, ki potrebuje poseben “krvo-tek” dveh tekočin: nafte in krvi, in kjer je mir zgolj začasna vrzel, prazen prostor netrenja.

V zadnjih letih uporablja in raziskuje možnosti vse bolj zmogljivih računalnikov, ki poleg novih izraznih sredstev spreminjajo način interakcije umetnosti z družbo. Razvoj vseh teh avtoričinih razmislekov je na postavitvi povzet v dialogu med novejšimi in starejšimi deli, vključno z njeno najzgodnejšo in najodmevnejšo videoinstalacijo Stopnišče (1992). Ambientalna postavitev zajema video in svetlobne projekcije, projekcijo v javnem prostoru itd.

Obrazstavni program

Četrtek, 9. 3. 2023 ob 17. uri
Jasna Hribernik: lavenir / Vodstvo po razstavi, vodita Jasna Hribernik, Barbara Sterle Vurnik

Četrtek, 23. 3. 2023 ob 17. uri
Jasna Hribernik: lavenir / Vodstvo po razstavi, vodi Barbara Sterle Vurnik

Četrtek, 6. 4. 2023 ob 17. uri
Jasna Hribernik: lavenir / Vodstvo po razstavi, vodi Barbara Sterle Vurnik

Četrtek, 20. 4. 2023 ob 17. uri
Jasna Hribernik: lavenir / Pogovor z umetnico: Jasna Hribernik, Barbara Sterle Vurnik

Torek, 25. 4. 2023 ob 17. uri
Jasna Hribernik: lavenir / Vodstvo po razstavi, vodi Jasna Hribernik

Projekt je nastal v sodelovanju s Tomažem Šimnovcem, programiranje, in Zalo Zio Lenárdič, 3D animacija, postavitev, oblikovanje.
Ostali sodelavci: Zoran Stupar, Subreality studio, Ivan Peternelj, Mohamad Abdul Al Munem, Vasily Kuzmich, Boris Romih, Mauricio Valdés San Emiterio, Heka, Pina Koper, doc. dr. Andreea Oarga-Mulec, Univerza v Novi Gorici, dr. Janez Mulec, Inštitut za raziskovanje Krasa – ZRC SAZU Postojna, doc. dr. Tina Eleršek, Maša Zupan, mlada raziskovalka, Nacionalni inštitut za biologijo Ljubljana, dr. Marjetka Levstek, Špela Erčulj, Ivanka Vode, JP Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik d.o.o.

(Po tiskovnem sporočilu)

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja