Mladinska knjiga na knjižnem sejmu v Bologni


Mladinska knjiga se bo na najpomembnejšem knjižnem sejmu otroških knjig v italijanski Bologni (med 6.  in 9. marcem 2023) predstavila na lastni stojnici v hali 29  (stojnica C 29), odeti v ilustracije Ane Zavadlav, ki je ilustrirala italijanske pravljice Itala Calvina, in Lile Prap iz njene najnovejše avtorske slikanice Zakaj v jubilejni izvedbi. Na povabilo založbe bodo sejem obiskali ilustratorka Ana Zavadlav, avtorica Anja Štefan in prevajalec Gašper Malej. Slovenija bo, kot je že dolgo znano, častne gostje v Bologni naslednje leto.

Mladinska knjiga je za sejem pripravila spomladanske kataloge z novostmi iz uredništev otroškega in mladinskega leposlovja ter leposlovja za odrasle ter neleposlovja v angleškem jeziku (ki si jih  lahko ogledate tu: https://www.mladinska-knjiga.si/en/books). V katalogih predstavljajo več kot 400 del 130 avtorjev, ki so že v preteklosti vzbujali zanimanje tujih založnikov in agentov, kot tudi več kot 30 novosti, za katere verjamemj, da imajo možnosti objave v tujini.

Na sejmu bo vsak dan živahno, saj se bo že v ponedeljek 6. marca, Gašper Malej, ki je prevedel italijanske pravljice Itala Calvina, ki jih je lansko leto izdala založba Mladinska knjiga, udeležil posebne okrogle mize prevajalcev Calvina. Pravljice v dveh knjigah je ilustrirala Ana Zavadlav. Dogodek bo ob 12. uri v Illustrator’ Corner.

Ana Zavadlav, foto Založba Miš

torek, 7. marca, bodo pod okriljem Javne agencije za knjigo v Sali Vivace od 11.30 do 13.30 potekali sestanki 25 slovenskih in tujih založb in literarnih agentov.

Miroslav Košuta, foto Wikimedia

V torek bodo ob 12.45 prek neposredne medijske povezave s Stockholmom objavljeni prejemniki priznanja ALMA. Med nominiranimi avtorji so kar štirje avtorji in ilustratorji Mladinske knjige: Ana Zavadlav, Miroslav Košuta, Huiqin Wang in Andrej Rozman Roza.

Lila Prap, foto Wikipedija

sredo, 8. marca, se bosta odvila še dva pomembna dogodka. Ana Zavadlav je ena od 30 ilustratorjev − prijavljenih je bilo 521 ilustratorjev iz 47 držav − ki so prejeli naziv Italian Excellence, njihova dela, posvečena Italu Calvinu, pa so bila izbrana za razstavo.

Gašper Malej

Ob 17.15 bo v Illustrator’ Corner potekal pogovor z ilustratorji pravljic Itala Calvina (Alessandro Sanna, Rotraut Susanne Berner, Vera Gereke, Sara Colaone, Grazia Gotti, Silvana Sola).

Direktorica bolonjskega sejma Elena Pasoli, foto Bologna Children’s Book Fair

Ob 18. uri pa bo v Illustrators Cafe poseben dogodek ob nastopu Slovenije kot častne gostje v Bologni naslednje leto, ki ga organizira JAK v sodelovanju z knjižnim sejmom v Bologni. Katji Stergar, v. d. direktorici JAK, se bodo pridružile tudi direktorica bolonjskega sejma Elena Pasoli, glavna urednica Mladinske knjige Alenka Kepic Mohar in Jana Bauer iz založbe Sodobnost International.

četrtek, 9. marca, bo ob 11.45 uri potekala evropska regionalna konferenca IBBY z naslovom Finding a Safe Home in Books, na kateri bo Nika Kovač predstavila Festival Itn. – Festival angažiranega pisanja, ki ga organizirata Vodnikova domačija in Mladinska knjiga.

Katja Stergar, foto FB

Vabljeni v Bologno in k listanju kataloga! (Po tiskovnem sporočilu)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja